Cand cronica bate filmul, ultima parte

Aveam in minte continutul acestui articol inca de cand m-am apucat sa scriu prima parte, insa pentru ca n-am vrut sa se creada ca am pornit o campanie impotriva unui om, am evitat sa il termin si sa-l public vreme de 3 luni, timp in care am urmarit atent tot ceea ce s-a desfasurat in spatiul public.

Acest articol are rolul de a clarifica diferenta dintre postacul de partid, dintre omul care face spam pentru a-si raspandi propaganda, si cel care comenteaza si posteaza doar la obiect.

Pentru necunoscatori, internetul ca notiune globala, si reteaua de socializare ca notiune locala are o serie de norme nescrise, norme ce teoretic ar trebui sa elimine poluarea vizuala cu informatii inutile. Sunt sigur ca fiecare dintre noi a dat pe Facebook de cel putin un prieten sau un amic care l-a bombardat zilnic cu invitatii la fel de fel de jocuri. Si fiecare dintre noi i-a considerat comportamentul respectivului agasant si deranjant, chiar daca de multe ori simplul fapt ca respectivul se juca anumite jocuri, cauza trimiterea de invitatii involuntara catre prietenii din lista. Probabil ca prezenta unui singur astfel de prieten nu era asa agasanta, insa prezenta mai multor prieteni poate sa devina de-a dreptul enervanta, motiv pentru care unii dintre noi si-au setat filtre privind notificarile sau au mers mai departe blocandu-i pe cei care deranjeaza.

In urma cu ceva vreme, avea loc o discutie pe grupul de Facebook AVRIG in ceea ce priveste profilele false, si profilele ce n-ar prea avea ce cauta in grup fiindca n-au nici o legatura cu orasul. Mesajul pe care vroiam sa-l transimt la acea vreme era destul de simplu, si anume ca in grupul respectiv ar trebui sa fie acceptati doar cei care reprezinta profile reale, cei care daca au ceva de spus o fac intr-un mod decent si nu cei care ar bombarda grupul cu inutilitati. Sunt membru pe o serie de grupuri (bagat de fapt in ele fara solicitarea mea) de zeci de mii de persoane, grupuri pe care la prima ora a diminetii nu vezi decat zeci de postari cu cafele si trandafiri, zilnic, de la aceeasi oameni. Apoi mai spre pranz vezi o serie de “filozofari” rasuflate de genul Poptamas sau Teo Trandafir, pentru ca mai apoi spre seara sa vezi din nou zeci de urari de noapte buna cu vreo luna pe fundal. Ori scopul unui grup public ce reprezinta o comunitate nu prea e asta, motiv pentru care atat cat am putut am incercat sa mentin grupul orasului la un nivel net superior celorlalte grupuri unde fiecare posteaza ce-l taie capul.

Ce n-am putut sa anticipez niciodata si n-am vrut sa blochez niciodata au fost postacii de partid, acei anonimi (sau nu) care au intrat pe grup cu scopul clar de a ataca o singura persoana, de a o denigra in timp ce direct sau indirect sa scoata in evidenta alta persoana. N-am vrut sa-i blochez fiindca mi-am dat seama ca odata demascati, impactul efortului pe care-l fac se minimalizeaza, iar atat ei cat si cei care-i finanteaza nu fac decat sa cada in penibil, iar orice postare si orice comentariu nu face decat sa se intoarca impotriva lor.

Inca din 2012, de cand a aparut Ion Cotofana si a scris pe stiriavrig.ro sau AvrigMedia care publicat primul document sustras din primaria Avrig, atacurile postacilor de partid s-au indreptat spre primarul Arnold Klingeis, principalul dar nu singurul vinovat pentru decaderea Avrigului. Restul de vinovati, directi sau indirecti au fost scosi mereu din ecuatie, fiindca s-a mers pe principiul “sa mintim poporul cu televizorul”.

Pentru o scurta perioada de timp, rolul acestor postaci a fost luat de un personaj real, personaj care incepuse sa-l atace pe primar la fel de vehement, dar care avea motive concrete sa o faca. Buna intentie a acestui om (cel putin in ochii mei si probabil si a altora) s-a naruit odata cu aparitia unor consilieri locali prin poze (unii chiar cu insemne de partid in timpul campaniei) si cu aparitia unor osanale la adresa catorva consilieri in diverse cronici de sedinta scrise.

Desi am remarcat derapajele acestui om si am incercat sa-l corectez pe ici pe colo, pentru a nu-l lasa sa cada in ridicol fiindca era totusi o persoana reala cu o serie de convingeri politice si ideologice mai mult sau mai putin agreate de comunitate, n-am putut sa nu remarc cum in timpul in care s-a ocupat cu atacurile la primar a incercat sa duca sistemul asta de propaganda la un alt nivel si astfel sa-si agaseze cititorii poate mai rau decat unu’ cu invitatii la jocuri.

Omul incepuse sa-si contabilizeze impactul mesajului in vizualizari si like-uri si mai putin in comentarii pro sau contra sau in reflectia unor opinii individuale. M-am intrebat la un momentdat daca nu cumva interesul asta pentru vizualizari si like-uri trebuie transmis mai departe cuiva, care trebuia convins ca masinaria de propaganda functioneaza, insa n-am reusit sa aflu raspunsul nici pana acum.

Chiar si asa fiindca stiam c-o sa ajung sa scriu acest articol (nu neaparat in forma actuala) am luat la un momentdat captura de ecran de mai jos, ce arata cum omul incerca sa-si transmita mesajul si dincolo de granitele Avrigului. Cum probabil cauta vizualizari si like-uri si de la oameni care poate habar nu au cine e primar in Avrig sau unde-i Avrigul pe harta:
10714632_757255367665475_450658433_n
Trebuie sa recunosc faptul ca m-a amuzat teribil amatorismul de care a dat dovada in goana dupa like-uri si vizualizari, goana ce s-a soldat cu eliminarea lui din mai multe grupuri pentru simplul fapt ca facea spam la propriu. Dar mult mai amuzant a fost faptul ca postand pe atat de multe grupuri, atunci cand comenta ceva isi copia comentariul la fiecare postare, incercand probabil sa transmita acelasi mesaj mai multor oameni, desi grupurile in cauza erau constituite din aceleasi persoane.

Noul postac, aparut subit din neant, dupa ce (conform lui) a fost plecat pentru foarte mult timp din tara, si reintors in Avrig, unde prima lui grija a fost sa-si faca profil de Facebook si sa il atace pe primar la fel cum au facut-o si altii inaintea lui, nu face decat sa repete tentativa asta de a aduna vizualizari si like-uri, postand atat pe pagina de profil personala cat si pe grupul comunitatii. In mod normal, cand ai ceva de spus comunitatii o faci pe grup, iar cand ai ceva de spus prietenilor (sau ma rog, celor carora le-ai cerut prietenie pe Facebook desi habar n-au cine esti) o faci pe pagina de profil.

Din experienta mea atunci cand, prin ceea ce postezi, faci abuz si agasezi, mesajul tau viitor nu poate decat sa fie ignorat si mai putin apreciat, ori asta e exact ce s-a intamplat mai deunazi, cand petitia ce teoretic trebuia sa fie un succes al propagandei intense s-a dovedi un esec.

Dupa cum am promis, fiindca am spus deja ce am avut de spus pe marginea unui anume subiect atat aici cat si in celelalte parti: 1, 2, 3 si 4 orice articol viitor pe care-l voi scrie va evita subiectul cronicarului si al cronicilor fiindca nu doar ca nu mai sunt de actualitate, dar oricum nu mai intereseaza pe nimeni.

Intre timp, probabil vor mai aparea articole despre noul postac, mail ales acum ca la fel ca si predecesorul lui e sustinut aparent de un oarecare consilier local.

 

Cautari:

(Vizualizat de 43 ori, 1 vizite azi)
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.