de Florin Grancea

Acum că au trecut alegerile suntem datori cu toţii două lucruri. În primul şi în primul rând să îl felicităm pe Dl. Kilngeis pentru noul său mandat, şi, în al doilea rând să nu lăsăm lucrurile să reintre în normal.
Normalul este ceea ce trebuie să evităm cu orice preţ. Pentru că normalul ultimilor patru ani ne-a îndatorat aiurea, nu a adus investitori, nu a asfaltat strazi, nu a bagat canalizare, în schimb a menţinut poluarea olfactivă de pa Porumbacu, ne-a adus o viziune despre un oraş alimentat cu panouri solare, de parca Avrigul ar fi prin Andaluzia şi ar avea peste 300 de zile însorite pe an, nu doar 150… De fapt acesta este şi adevărul: dacă nu ai peste 300 de zile de soare pe an, panourile solare sunt un moft pentru că nu se vor plăti singure niciodată. Că UE ne dă bani să le instalam în munţi şi văi, în locuri unde Dracula s-ar simţi la el acasă la amiazi în lungile luni în care nu vedem faţa soarelui, asta e altceva. Pentru multe state din UE România nu este decât o colonie care dă mână de lucru ieftină şi care trebuie exploatată.

Panourile solare pe care UE ni le "oferă" sunt varianta moderna a mărgelelor cu care spaniolii au cucerit Lumea Nouă.
Acum că am fost păcăliţi o dată, nu trebuie să ne lăsăm păcăliţi din nou, iar Dl. Klingeis trebuie să înţeleagă că înainte de a fi neamţ, el e avrigean. Interesele locuitorilor de aici sunt mai mari decât interesele vânzătorilor de tehnologie din Germania adoptivă.
Puţini oameni din Avrig s-au bucurat de un respect mai profund din partea semenilor lor decât bunicul actualului primar. Respectul şi l-a câştigat prin muncă. Tatăl dlui primar a urmat calea părintelui său şi tot prin muncă i-a făcut pe oameni să se simtă mândri că au un asemenea consătean.
Acum, că a mai primi o şansă, tot prin muncă, de data aceasta în folosul nostru, trebuie dl. Klingeis să se facă respectat.
Mă tem că votul din Avrig nu a fost atât pentru continuitate căt a fost un vot anti PSD. Perspectiva reîntoarcerii primarului care a asfaltat o stradă în 5 ani a fost mai sumbră decât menţinerea în fotoliu al dlui Klingeis, primarul care îşi închiriază bolidul primăriei, consumă carburant cât pentru un tanc sovietic pe ruta Avrig-Berlin şi vorbeşte la telefon de sute de euro pe banii plătitorilor de taxe.
Normal? Să ne întoarcem la acest normal?
Mai bine nu, deşi PSD-ul prin vicele pe care îl va numi îl va încuraja pe Dl. Klingeis să se comporte precum un vătaf. PSD-ul are tot interesul ca în Avrig să nu mişte nimic în următorii patru ani, are tot înteresul să susţină proiecte falimentare, are tot interesul să îl compromită pe Dl. Klingeis pentru o reîntoarcere victorioasă în 2016 la putere…
Pentru a arăta că este primarul pe care toţi ni-l dorim, Dl. Klingeis trebuie să înceapă noul mandat cu lucruri simple. O listă este mai uşor de citit, aşa că…
1. Să renunţe să îşi închirieze maşina primăriei. Avrigul are alte priorităţi decăt să plătească rate la bolizi de lux.
2. Să îşi aloce o cotă de combustibil decentă, de cel mult două plinuri pe lună.
3. Să ia desfăşurătoarele de la telefonul mobil, să calculeze şi să returneze la bugetul local banii convorbirilor pe care le-a efectuat în interes privat în ultimii 4 ani.
4. Să oblige vicele şi consilierii să facă acelaşi lucru în cazul în care au beneficiat de facilităţi asemănătoare.
5. Să ceară un audit al Primăriei şi să facă rezultatele publice.
6. Să anunţe un calendar pentru lucrările de canalizare şi asfaltare a străzilor desfundate de secol 19 din Avrig.
În mai puţin de o lună toate cele şase puncte ar putea fi bifate iar Dl. Klingeis s-ar putea gândi mai bine la alte măsuri, care să ne facă viaţa mai bună.
Aici vorbim de dezvoltare durabilă şi înainte de a propune proiecte care să aducă investitori care să distrugă Podurile ca mai apoi să plece în alte ţări cu oameni care lucrează pe nimic, îl invit pe Dl. Klingeis să se uite în jur şi să vadă că interesele de afaceri ale familiei sale – aici mă refer la turism – sunt interesele comunităţii ca atare.
Avrigul trebuie dezvoltat turistic pentru că are ce oferi. Nu este suficient că are obiective ca Palatul de vară, unde turiştii să poată petrece o noapte, dacă Palatul este într-un oraş ruină. Toate străzile trebuie aranjate, teii trebuie să reapară pe domeniul public, in diferent de eforturile de dat cu mătura ale unora, iar locurile cu tradiţie trebuie readuse la viaţă. "La Castani" trebuie să rămână un loc cu castani, cu bănci, eventual cu o cişmea, "La Fântâna cu roată" trebuie să aibă o fântână, unde călătorul se poate opri să facă o poză, iar străzi ca "Pietrari" să fie pavate sau macar să aibă trotuare din piatră, diferite de restul oraşului… Diferenţele mici de la o stradă la alta, de la o zonă la alta va face oamenii să rămână să explore Avrigul, îi va face să se întoarcă şi multe case mari cu camere la stradă nefolosite vor putea deveni pensiuni. Ateliere de striclărie, fierărie, pielărie, ţesătorie vor putea funcţiona nu doar în beneficiul turiştilor, dar şi în beneficiul proprietarilor sau a celor care se vor angaja în astfel de locaţii.

By Avrig

21 thoughts on “Un gand de bine”
  1. toate beneficile primarului sunt aprobate de catre consilierii locali,dar si ei au multe beneficii asa ca degeaba tot dam cu noroi in unul si altu ca tot pentru ei sunt nu pentru oameni.

  2. multumesc florine!ma bucur ca te gandesti si la noi la avrigeni! sper ca dl.primar sa constientizeze si sa puna in practica sfaturile tale de avrigean adevarat!

  3. In calitate de simplu cetatean al orasului Avrig apreciez foarte mult opiniile d-lui Florin Grancea ,pentru ca sunt si opiniile mele,in legatura cu viata din acest oras.Ma intreb daca voi avea ocazia in aceasta viata sa votez un primar cu asaemenea idei!

  4. mi-as dori ca in perioada imediat urmatoare sa se observe aceeasi „miscare” ca in campania electorala, dar mai ales mi-as dori sa vad cum interesul cetateanului,
    primeaza. Avrigul are nevoie in primul rand de locuri de munca si de bun simt acolo sus in sala de consiliu, nu doar de promisiuni si de proiecte mai mult sau mai putin avantajoase pentru comunitatea noastra. Felicitari pentru articol!

  5. … Pentru asta poluarea olfactivă din Porumbacu trebuie să înceteze, cum la fel trebuie să înceteze poluarea cu apă uzată pe Valea Avrigului. Turismul montan trebuie promovat agresiv. Ce frumos ar fi să angajăm – sau să scoatem la licitaţie o linie de taxi căruţă care să lege gara şi centrul oraşului de cabanele Ghiocelul şi Poiana Sibiului. Atelaje sunt, cai sunt, şomeri sunt, trebuie să îi ajutam şi să le dăm de lucru.
    Nu în ultimul rând, Muntele Suru trebuie să ne revină. De munte se leagă viitorul nostru şi al copiilor noştri, şi nu putem lăsa să vină oricine să îl defrişeze. Este plină ţara de afacerişti arabi care exportă lemn şi care dacă îi lăsăm ne vor cheli şi munţii noştri lăsându-ne pradă inundaţiilor şi alunecărilor de teren.
    Viziunea mea „anormala” despre Avrig, cuprinde şi un dispensar orăşenesc cu doi doctori angajaţi pe banii primăriei. Unul va lucra la cabinet dimineaţa iar celălalt după amiaza, pentru ca în restul orelor de lucru, cu stetoscopul de gât să colinde din casă în casă bolnavii cronici, bătrânii şi familiile cu copii. Dacă popa cu iordanul reuşeşte să ne boteze pe toţi într-o zi, de ce nu ar reuşi doi doctori tineri să ne consulte acasă, pe banii primăriei, de două ori pe an?
    Acest „gand de bine” poate fi bineînţeles criticat. Este aşa de uşor să aşterni cuvinte pe hârtie şi este aşa de uşor să critici cuvinte… Am scris aceste rânduri cu riscul de a fi criticat. Totuşi, spre deosebire de mine, Dl. Klingeis nu va fi criticat niciodata după vorbe, ci după fapte. Şi, pentru ca Avrigul are un singur primar, nu îl împiedică nimeni să fie mai bun decât toţi contracandidaţii săi la un loc. Respectul de care bunicul său s-a bucurat, respectul de care tatăl său se bucură se va răsfrânge şi asupra sa dacă faptele lui vor convinge. Am mai spus, nu avem nevoie de „mărgelele” nemţilor, nici de proiecte energetice costisitoare, ci avem nevoie de dezvoltare rapidă, durabilă, care să aducă oamenii înapoi de pe unde s-au împrăştiat. Pentru asta eu îi urez Dlui. Klingeis succes şi să muncească în interesul nostru al tuturor, ori acesta este un gând bun.

  6. Bla ,bla bla puteti sa-mi spuneti ce ati facut in viata dvs pentru satul natal ?O donatie de carte la biblioteca,strangeri de fonduri in scopuri caritabile,ceva ceva cat de putin ??? NIMICCCCCCCCCC.Asa ca lasati tonul asta de inchizitie deoparte,lasati oamenii sa-si faca meseria pt care chiar au studii,iar in momentul in care veti investi un banut propriu in Avrig si va veti implica efectiv in vreun proiect atunci sa vorbiti…Pan atunci doar asa sa ne „distram” pe net cu sfaturi atotstiutoare va multumim dar nu servesc…

  7. d-na elena!eu as admira spiritul drept de om echilibrat si drept al d-nului grancea!opiniile dansului sunt in avantajul nostru al cetatenilor si nu a unui functionar public!!!

  8. Stimata dna. Elena,
    Textul de fata este o invitatie la o dezbatere de idei. Dvs. in loc sa atacati ideile pe care le-am exprimat si sa aratati de ce nu sunt bune sau de ce altele ar fi mai bune, m-ati atacat. Atacurile la persoana descalifica, insa am decenta sa va raspund, pentru ca si eu si dvs. suntem intr-un mediu privat, oferit de dl. C. Malin.
    Aceste lucruri fiind spuse, referitor la afirmatia dvs. ca pot sa vorbesc doar dupa ce fac tot ce scrie in lista dvs. va spun ca nu eu, dar oricine trece prin Avrig poate sa laude sau poate sa critice. Toti avem aceasta libertate inscrisa in Constitutie si nimeni, nici chiar Victor Ponta nu ne poate opri sa ne exprimam opiniile. Chiar mai mult decat atat, in toti acesti ani in care am pribegit, CI mi-a ramas pe Avrig, iar banutii mei au platit acolo taxe si impozite. Din aceasta perspectiva atat Dl. Klingeis, cat si Dl. Fraticiu cat si toti functionarii publici din Primarie sunt in slujba cetatenilor din Avrig si nu invers, ori orice opinie ridicata de un cetatean este valoroasa.
    (Ca o paranteza in alte limbi „functionar public” se traduce cu „servitor public” pentru a arata de la bun inceput ca cetateanul care plateste taxele este „seful” celui care il serveste)
    Inainte sa inchei, va invit sa recititi o data textul sa vedeti ca este intitulat „Un gand de bine”, si ca nu are ton de „inchizitie”, ba chiar se termina cu urari de succes.
    Succes va doresc si dvs. in ceea ce faceti. O zi buna!

  9. Stati putin domnule, cu ce m-am descalificat ? Cu ce v-am atacat ???Faptul ca m-am referi la o donatie de carte e atac ???Am crezut ca sunteti scriitor,desi nu va cunosc opera, dar m-am inselat…Cat priveste ce masina,cat sa consume primarul, carutele taxi,ostilitatea pt energia verde ma fac sa afirm ca sunteti total inafara problemelor sau naiv…Va invit la Avrig sa deschideti o afacere si mai vorbim…dupa.La final vreau sa va spun ca aici e SARACIE LUCIE iar demersul lui Klingeis referitor la parcul industrial ar fi singura solutie reala.Nu stiu in ce domeniu sunteti specialist dar chiar cred ca dezbaterea de idei fara finalitate e pierdere de vreme.Daca va pasa haideti aici si puneti mana,va asteptam cu mare drag !Si eu va urez succes in tot ce faceti sau credeti ca faceti.Cu stima,

  10. Dna. Elena,
    Dvs. ati spus ca in Avrig este „saracie lucie” si ati scris asta cu capitale, nu eu. Energia verde la care ma refeream este cea de tip solar, pe care primaria a dat deja bani – o parte bineinteles, pentru ca au mai fost fonduri nerambursabile de la guvern si de la UE – si care nu se preteaza la conditiile climatice (media de zile insorite pe an) din Avrig. De aceea, nu de altceva am afirmat ca energia produsa in acest fel, desi este verde, este mai scumpa decat energia electrica produsa conventional. Luand in consideratie costurile totale de instalare si mentenanta, intr-o localitate situata la 14 km de un masiv muntos de peste 2400m si dincolo de Paralela 45, instalatia fotovoltaica nu se va putea plati in mai putin de 15 ani, daca va rezista atat (ierni cu temperaturi de minus 20 de grade, piatra, etc).
    Ca sa raman in acelasi registru, celelalte tipuri de energie regenerabila pe care dl. primar ni le propune sunt minunate si vor fi daca se vor realiza fara ca Avrigul sa dea un ban. Daca totusi da, revenim la aceeasi intrebare, de ce sa platim acum curentul electric pe care il vom consuma peste 10 ani?
    Daca doriti sa faceti economii la factura electrica platita de institutii publice, scoli si licee, e mai bine, dupa mine sa schimbati becurile cu unele ecologice cu LED-uri. Un bec cu LED produs de Toshiba consuma 8W si are aceeasi intensitate luminoasa cu unul de 100W, adica unde plateam inainte 12 becuri de 100W putem plati acum doar unul la acelasi pret. Un bec cu LED-uri este mai eficient decat tuburile fluorescente asa ca si daca inlocuiti tuburile fluorescente cu becuri cu LED-uri investitia se plateste singura in DOI ani, iar un bec cu LED-uri produs de TOSHIBA sau SHARP este garantat 20 de ani!Mult mai mult decat un panou solar care este garantat maxim 8, pentru tari fara temperaturi negative, nu pentru Romania.

  11. Sunt perfect de acord cu d-nul Grancea. Pe langa cele spuse aici, ar trebui sa vorbim de strazi intens circulate (Balcescu , M.Viteazu s.a) care arata groaznic. Sa nu mai spunem ca angajatii Primariei care fac curatenie nici macar nu au auzit de aceste strazi, in schimb zona centrala arata super! Oare nu platim la fel impozite si taxe? Oare nu avem si noi, locuitorii acestei zone , dreptul la curatenie ca si ceilalti? Si de asta sa tina cont d-nul primar.

  12. Natur Energy
    „vrig, 2 februarie 2010 – Localitatea Avrig din judetul Sibiu va deveni, pâna în anul 2020, unul dintre principalele centre ale tarii dedicate energiei regenerabile, iar pâna în anul 2030 va fi total independenta din punct de vedere energetic, a anuntat primarul orasului, Arnold Klingeis, în cadrul unei conferinte de presa. Conferinta s-a axat pe promovarea proiectelor majore de dezvoltare care vor repozitiona economic orasul si pe strategiile vizate în acest sens, ce au menirea de a transforma urbea într–un amplu centru de dezvoltare regionala.

    Punctul central al conferintei a vizat prezentarea Programului “Energie locala”, o strategie complexa conceputa de Primaria Avrigului cu scopul alinierii sale, pâna în anul 2020, unui model energetic integrat la nivelul Uniunii Europene si sincronizat cu o politica energetica vizionara. Acest program va deveni fezabil prin realizarea, în perioada urmatoare, a “Centrului pentru Energie Regenerabila”, un proiect de investitii care va determina dezvoltarea unui centru industrial modern, destinat producerii energiei din surse regenerabile, dar si dezvoltarii altor tipuri de industrii sau servicii, care sa respecte principiile majore de protectie a mediului si în acelasi timp, sa contribuie la revitalizarea si evolutia economica sustinuta a orasului Avrig si a zonei rurale din imediata apropiere.

    Aceasta strategie a stat la baza întocmirii Proiectului “Urbenenergy”, pe care o echipa a Primariei Avrig l-a propus spre finantare Comisiei Europene (Programul URBACT II), întrunind sufragiile comitetului de monitorizare URBACT si intrat acum în Faza de Dezvoltare, în care îsi va completa si dezvolta parteneriatele. “Cei din comitetul de monitorizare URBACT au apreciat proiectul propus de Avrig, ceea ce reprezinta o dovada clara a faptului ca strategia noastra este una viabila, în conformitate cu politica europeana în domeniu. Astfel, proiectul nostru a obtinut 93 din 100 de puncte posibile, fiind considerat cel mai bun al sesiunii, Avrigul câstigându-si dreptul de a fi lider de proiect. Ca urmare, Avrigul a devenit singurul oras din România ce, la acest moment, gestioneaza o retea europeana în care mai sunt implicate înca noua orase din mai multe tari. Fiecare oras participant la “Urbenenergy” a aderat la strategia si viziunea propusa de Avrig, iar conducatorii acestora sunt de acord sa faca toate demersurile pentru ca localitatile lor sa devina independente energetic prin folosirea resurselor regenerabile. Problematica proiectului îsi propune crearea unui mediu urban eficient energetic prin dezvoltarea unor cadre integrate privind îmbunatatirea eficientei energetice si utilizarea optima a surselor de energie regenerabile”, a spus primarul Avrigului.

    Conducerea administrativa a Avrigului considera ca efectele implementarii acestui plan vor fi imediate si deosebit de benefice pentru evolutia generala a zonei si a judetului, producând un avantaj competitiv unic: crearea a 2.500 noi locuri de munca si implicit crearea unei baze noi pentru taxe si impozite locale, facturi reduse la utilitati si oportunitati benefice pentru potentialii investitori. Pe termen lung, programul de investitii vizeaza dezvoltarea unui model integrat pentru eficientizarea productiei de energie verde, producerea de energie electrica solara, construirea unor statii energetice pentru valorificarea biogazului si a biomasei, constructia de microhidrocentrale pe râul Avrig si pe conducta de apa ce alimenteaza orasul etc. Calificarea fortei de munca necesara realizarii acestui program complex se va face la Liceul Industrial din Mârsa, prin accesarea unui Program SAPARD de tehnologii avansate.”
    Quod erat demonstrandum…μια καλή ημέρα

  13. Doamna sau domnul „Elena” stie clar unde bate.. Bravo Florin . Ceea ce tu ai scris aici sunt realitati pe care multi din Avrig n-au vrut sa le vada ..sau poate n-au capacitatile necesare sa le vada. Tocmai de aia, domnul primar profita si ne ofera..energie verde!

  14. Pentru ca Avrigul este totusi parte din Romania, si pentru ca nu tot ce zboara se si mananca dar si pentru ca am vazut pe Strada Gh. lazar maidanezi care nici macar nu aveau covrigi in coada, haideti sa va spun o poveste:
    „A fost odata ca niciodata, ca daca nu ar fi nu s-ar mai povesti, a fost un oras sarac, dar de sarac ce era era si mandru. Si orasul nostru intr-o zi decise sa-si traga o centrala hidroelectrica. Si dupa multe si costisitoare investitii, chiar daca finantate in parte de imparatii Rosu (buc) si Verde (bruxelles) centrala se facu, fara sa fie nevoie sa-si zideasca mesterul nevasta in fundatie. Si cum se facu ea acolo si incepu sa produca curent, facura sfat mesterul si consilierii lui ca ce sa faca cu curentul. Si luand exemplu de la baietii destepti de la Bucuresti, au inceput sa-l cumpere ei pe de-a moaca pentru ca mai apoi sa-l vanda la pretul pietei fabricilor din localitate. Dar pentru ca oamenii de acolo inca mai asteptau facturi mai ieftine, intr-o zi, mesterul se indupleca si dadu cu goarna ca scolile din oras vor beneficia de curent gratuit, asa ca oamenii nu -si mai incapura in piele de bucurie si de la demonstratia adhoc se intoarsera cu totii pe la casele lor, care pe drum desfundat, care pe drum cu gropi, pentru ca orasu asa cum v-am spus, era unul sarac si centrala, construita de firma mesterului cu firmele prietenilor sai, fusese scumpa si si costate mai multe bugete locale, asa pe vreo 50 de ani.
    Si am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea asa.”

    Eu personal sper ca povestea asta va ramane o poveste si mai sper ca dl. primar i-a convins pe europeni sa finanteze proiectele 100%. In ce priveste alte costuri si modul concret in care ne vor scadea facturile la energie, dar si despre cat va trebui sa platim din taxe aceasta afacere, va astept cu amanunte.

  15. probabil ca doamna sau domnul elena este apropiat sau angajat in primarie.ce ar spune daca pana in2020 sau2030 ar ramane fara loc de munca si nu ar mai avea cu ce sa plateasca taxele catre primaria pe care o sustine nu ar avea nevoie de un job cat mai aproape de casa,asta presupunand ca locuieste in AVRIG

  16. proiectele sunt cat se poate de bune dar cum spunea Dl.Klingeis pentru ca mai sunt multe de facut,as adauga.UNELE CHIAR URGENTE,ca locuri de munca,mai precis, ocupate pe criteri de competenta

  17. in tarile democratice se platesc bani multi pentru a angaja firme de consultanta care sa vina cu idei CONSTRUCTIVE aplicabile la conditiile locale si care sa ajute sa se rezolve problemele in favoarea progresului celor ce fac parte din sistemul respectiv. In Romania si acum ca si acum peste 20 de ani in urma refuzam ori ce gind bun de care ar beneficia o colectivitate intreaga- si nu trebuie sa amintesc ca solutia a fost oferita fara pretentie de reambursare.De ce inca nu se apreciaza experienta si gindurile bune a celor care au razbit in societati prospere si doresc sa le aplice si acasa. Astfel de oameni ar trebui sa ni atragem si nu sa-i indepartam.

  18. S-o lasam balta cu

    inclinatul la 90 grade…au

    si japs problemele lor.

    Accidentul nuclear de la Fukushima a fost „un dezastru creat de om”, nu doar o calamitate provocată de seismul şi de tsunamiul gigantic survenite la 11 martie 2011 în nord-estul Japoniei, a concluzionat joi o comisie de anchetă mandatată de legislativul nipon.

    „Este clar că acest accident este un dezastru creat de om. Guvernele anterioare şi cel în funcţiune la momentul respectiv, autorităţile de reglementare şi Tokyo Electric Power nu au reuşit să îşi facă datoria de a proteja viaţa oamenilor şi societatea”, a explicat comisia în raportul său final.

  19. Cercetatori din numeroase tari declara ca au intrat in posesia unor dovezi concludente care demonstreaza ca sute de tone din carnea balenelor vanate de vapoarele de pescuit japoneze, sub pretextul consumului si comercializarii strict pe piata nipona, sunt de fapt vandute cu preturi maxime diverselor companii coreene si americane.
    Cercetatorii s-au folosit de avantajele geneticii, pentru a identifica mostre din carne de balena vanduta pentru consum, sub forma de specialitate, de un restaurant din Los Angeles. Oamenii de stiinta implicati in programele de studiere si salvare a balenelor sunt de parere ca aceasta este dovada suprema care atesta comertul ilegal cu carnea balenelor din specii protejate, vanatoarea balenelor fiind interzisa tocmai pentru ca uriasele mamifere acvatice sa aiba ragazul necesar refacerii populatiilor.
    Vanatoarea balenelor in scop comercial a fost interzisa printr-un moratorium international, semnat inca din anul 1986. Exista, in schimb, un paragraf controversat care-i permite Japoniei sa ucida cateva sute de balene anual, pentru scopuri declarat “stiintifice”.
    Se pare, insa, ca balenele sacrificate pe altarul stiintei, ajung in cele din urma sa fie vandute pe bani grei restaurantelor exclusiviste din intreaga lume.
    Sursa : BBCNews
    Cred ca ar trebui o Hiroshima reloaded, really. idiotii astia cu putzele lor mici ar face afrodisiace si medicamente din orice. O sa distruga tot ce a mai ramas in jurul lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *