Un gand de bine

de Florin Grancea

Acum că au trecut alegerile suntem datori cu toţii două lucruri. În primul şi în primul rând să îl felicităm pe Dl. Kilngeis pentru noul său mandat, şi, în al doilea rând să nu lăsăm lucrurile să reintre în normal.
Normalul este ceea ce trebuie să evităm cu orice preţ. Pentru că normalul ultimilor patru ani ne-a îndatorat aiurea, nu a adus investitori, nu a asfaltat strazi, nu a bagat canalizare, în schimb a menţinut poluarea olfactivă de pa Porumbacu, ne-a adus o viziune despre un oraş alimentat cu panouri solare, de parca Avrigul ar fi prin Andaluzia şi ar avea peste 300 de zile însorite pe an, nu doar 150… De fapt acesta este şi adevărul: dacă nu ai peste 300 de zile de soare pe an, panourile solare sunt un moft pentru că nu se vor plăti singure niciodată. Că UE ne dă bani să le instalam în munţi şi văi, în locuri unde Dracula s-ar simţi la el acasă la amiazi în lungile luni în care nu vedem faţa soarelui, asta e altceva. Pentru multe state din UE România nu este decât o colonie care dă mână de lucru ieftină şi care trebuie exploatată.

Panourile solare pe care UE ni le "oferă" sunt varianta moderna a mărgelelor cu care spaniolii au cucerit Lumea Nouă.
Acum că am fost păcăliţi o dată, nu trebuie să ne lăsăm păcăliţi din nou, iar Dl. Klingeis trebuie să înţeleagă că înainte de a fi neamţ, el e avrigean. Interesele locuitorilor de aici sunt mai mari decât interesele vânzătorilor de tehnologie din Germania adoptivă.
Puţini oameni din Avrig s-au bucurat de un respect mai profund din partea semenilor lor decât bunicul actualului primar. Respectul şi l-a câştigat prin muncă. Tatăl dlui primar a urmat calea părintelui său şi tot prin muncă i-a făcut pe oameni să se simtă mândri că au un asemenea consătean.
Acum, că a mai primi o şansă, tot prin muncă, de data aceasta în folosul nostru, trebuie dl. Klingeis să se facă respectat.
Mă tem că votul din Avrig nu a fost atât pentru continuitate căt a fost un vot anti PSD. Perspectiva reîntoarcerii primarului care a asfaltat o stradă în 5 ani a fost mai sumbră decât menţinerea în fotoliu al dlui Klingeis, primarul care îşi închiriază bolidul primăriei, consumă carburant cât pentru un tanc sovietic pe ruta Avrig-Berlin şi vorbeşte la telefon de sute de euro pe banii plătitorilor de taxe.
Normal? Să ne întoarcem la acest normal?
Mai bine nu, deşi PSD-ul prin vicele pe care îl va numi îl va încuraja pe Dl. Klingeis să se comporte precum un vătaf. PSD-ul are tot interesul ca în Avrig să nu mişte nimic în următorii patru ani, are tot înteresul să susţină proiecte falimentare, are tot interesul să îl compromită pe Dl. Klingeis pentru o reîntoarcere victorioasă în 2016 la putere…
Pentru a arăta că este primarul pe care toţi ni-l dorim, Dl. Klingeis trebuie să înceapă noul mandat cu lucruri simple. O listă este mai uşor de citit, aşa că…
1. Să renunţe să îşi închirieze maşina primăriei. Avrigul are alte priorităţi decăt să plătească rate la bolizi de lux.
2. Să îşi aloce o cotă de combustibil decentă, de cel mult două plinuri pe lună.
3. Să ia desfăşurătoarele de la telefonul mobil, să calculeze şi să returneze la bugetul local banii convorbirilor pe care le-a efectuat în interes privat în ultimii 4 ani.
4. Să oblige vicele şi consilierii să facă acelaşi lucru în cazul în care au beneficiat de facilităţi asemănătoare.
5. Să ceară un audit al Primăriei şi să facă rezultatele publice.
6. Să anunţe un calendar pentru lucrările de canalizare şi asfaltare a străzilor desfundate de secol 19 din Avrig.
În mai puţin de o lună toate cele şase puncte ar putea fi bifate iar Dl. Klingeis s-ar putea gândi mai bine la alte măsuri, care să ne facă viaţa mai bună.
Aici vorbim de dezvoltare durabilă şi înainte de a propune proiecte care să aducă investitori care să distrugă Podurile ca mai apoi să plece în alte ţări cu oameni care lucrează pe nimic, îl invit pe Dl. Klingeis să se uite în jur şi să vadă că interesele de afaceri ale familiei sale – aici mă refer la turism – sunt interesele comunităţii ca atare.
Avrigul trebuie dezvoltat turistic pentru că are ce oferi. Nu este suficient că are obiective ca Palatul de vară, unde turiştii să poată petrece o noapte, dacă Palatul este într-un oraş ruină. Toate străzile trebuie aranjate, teii trebuie să reapară pe domeniul public, in diferent de eforturile de dat cu mătura ale unora, iar locurile cu tradiţie trebuie readuse la viaţă. "La Castani" trebuie să rămână un loc cu castani, cu bănci, eventual cu o cişmea, "La Fântâna cu roată" trebuie să aibă o fântână, unde călătorul se poate opri să facă o poză, iar străzi ca "Pietrari" să fie pavate sau macar să aibă trotuare din piatră, diferite de restul oraşului… Diferenţele mici de la o stradă la alta, de la o zonă la alta va face oamenii să rămână să explore Avrigul, îi va face să se întoarcă şi multe case mari cu camere la stradă nefolosite vor putea deveni pensiuni. Ateliere de striclărie, fierărie, pielărie, ţesătorie vor putea funcţiona nu doar în beneficiul turiştilor, dar şi în beneficiul proprietarilor sau a celor care se vor angaja în astfel de locaţii.

(Vizualizat de 2 ori, 1 vizite azi)
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.
21 Responses to “Un gand de bine”
  1. anca says:
  2. lili says:
  3. badila carmen says:
  4. ank says:
  5. Florin Grancea says:
  6. elena says:
  7. lili says:
  8. Florin Grancea says:
  9. elena says:
  10. Florin Grancea says:
  11. dana says:
  12. Florin Grancea says:
  13. elena says:
  14. Radu says:
  15. lili says:
  16. Florin Grancea says:
  17. jan says:
  18. jan says:
  19. ileana says:
  20. elena says:
  21. elena says:

Leave a Reply

Your email address will not be published.