Pentru ca scriam in articolul anterior de faptul ca nu pot sa inteleg cum exista atat de multa imbecilitate la conducerea Avrigului si pentru ca mi s-a parut putin cam suspecta povestea asta cu drumul de acces la Subunitatea ISU Avrig, am facut o serie de sapaturi si am aflat niste chestii relativ interesante zic eu.

Foarte multa lume s-a mirat de ce suma propusa pentru realizarea drumului de acces e asa de mare, pentru ca in fond vorbim de 300m de drum de pietruit, nu de asfaltat sau mai stiu eu ce. Evident ca primul lucru care mi-a venit in minte a fost de ce s-ar obosi cineva sa faca 300m de drum doar pietruit si nu direct asfaltat. Adica daca tot s-a facut o investitie asa de mare de ce sa nu se faca pana la capat si sa se asfalteze. Chiar daca restul Avrigului e tot un deal si o vale pe pamant in ziua de azi.

Ei bine, aparent suma aia vehiculata de primar nu e pentru 300m de drum de piatra ci pentru un sens giratoriu (asfaltat !?) si 300m de drum de piatra. Cu alte cuvinte, primarul vrea sa faca la ‘intersectia’ dintre intrarea in Avrig, targul comunal si drumul ce duce pe Valea Avrigului un sens giratoriu.

Nu sunt suficient de perspicace incat sa inteleg de ce un sens giratoriu pe un drum circulat cu precadere in weekend e mai important decat altele ce trebuiau facute de mult timp la jonctiunea cu DN1, insa lucrul asta cu siguranta are de-a face cu faptul ca eu nu iau in calcul si interesele financiare aruncate in joc.

In urma sapaturilor pe care le-am facut am aflat ca respectivii consilieri care nu s-au prezentat la sedinta de consiliu au boicotat de fapt sedinta cu buna stiinta intocmai fiindca stiau ca primarul vrea sa faca sensul giratoriu respectiv, ca ‘abonat’ la realizarea lucrarii e un prieten de-al primarului care si-a atribuit lucrarea respectiva fara licitatie si care a si decopertat deja drumul in zona respectiva, insa acum asteapta bani pentru a finaliza si pentru a cotiza la randul lui cu comisioanele necesare.

Si uite asa, desi au habar de smenurile pe care vrea sa le faca primarul, consilierii aleg mai degraba sa boicoteze votul, santajandu-l astfel pe primar (indirect) sa le ofere o serie de concesii si facilitati si lor. Pentru ca asa se face treaba la Avrig, orice smen nu e denuntat catre autoritatea superioara (cum se face intr-un oras civilizat) ci e folosit ca mijloc de santaj pentru a obtine beneficii. Vom astepta urmatoarea sedinta de consiliu, unde toti acesti consilieri vor vota cu zambetul pe buze proiectul asta al primarului pentru ca sunt sigur ca vor avea si ei ceva de castigat. Pana atunci in spatele usilor inchise, prin separeurile crasmelor sau mai stiu eu pe unde vor avea loc negocieri intense intre acesti consilieri si primar pentru ca fiecare dintre consilieri are acasa nevasta si copii de hranit nu?

Revenind la sedinta de consiliu care nu s-a tinut, trebuiesc mentionate doua aspecte destul de importante:

1. Rectificarea bugetara privea in fond taierea unor sume de bani de la actualele proiecte de reabilitare a strazilor din Avrig pentru a-i plati clientului politic al primarului lucrarea de ‘realizare’ a giratoriului si drumului de acces catre Subunitatea ISU Avrig.

2. Consilierii care s-au prezentat la sedinta (probabil ca nu chiar toti) stiu de afacerea asta a primarului si s-au dus acolo sa voteze DA la ambele proiecte. Asta desi in mod ironic sunt cativa care vin pe Facebook si-l ataca public pe primar pentru ca mai apoi, cu usa de la sala de consiliu inchisa voteaza in favoarea sifonarii de bani pe care o face primarul.

Cat despre cei ce reprezinta ISU Sibiu in relatia cu Primaria Avrig, aparent oamenii respectivi nu considera drumul acela de acces si giratoriul in cauza o necesitate (doar primarul considera asa ceva) si chiar au propus ca Primaria sa puna intai in functiune Subunitatea ISU Avrig si pe urma sa ceara finantare de la Consiliul Judetean Sibiu pentru realizarea drumului in cauza, fapt ce nu punea presiune pe bugetul local, ci permitea realizarea drumului cu banii de la judet. Doar ca aceasta varianta n-a fost pe placul primarului, deoarece judetul mai si verifica ce faci cu banii lui si nu poti sa-i arunci asa primului smenar intalnit in cale cu complicitatea tacita a consilierilor.

Desigur, giratoriul in cauza nu are doar scopul de a-i da de lucru unui prieten cu firma de constructii si de a incasa niste comisioane ilegale pentru atribuirea directa a lucrarii, ci si de a face un bine hotilor si furnizorilor de panselute. Cum fiecare o sa aiba nevoie de panselute pe acasa si cum politia locala nu-i in stare sa pazeasca nici macar rondurile de flori din imediata vecinatate a primariei, decorarea respectivului giratoriu cu panselute o sa-i multumeasca si pe hoti si pe furnizori si astfel s-or mai strange cateva voturi pentru la anu.

Revenind la Subunitatea ISU Avrig, din cate am aflat aceasta are niste dotari de hotel de lux, pentru ca cine stie, poate daca nu o sa avem prea multe incendii pe la Avrig se razgandeste primaru’ si-si face hotel din ea (tot cu ajutorul consilierilor bineinteles). Astfel, pe langa dotarile standard impuse de ISU Sibiu, la Avrig s-au mai adaugat si urmatoarele:

1. Mobila de bucatarie scumpa (in jurul a 5000 lei – sunt tare curios cati dintre avrigeni au acasa in bucatarie mobila de 5000 de lei).

2. Masini de spalat si uscat haine de capacitate foarte mare ce se apropie de 1000 de euro fiecare. (nu stiu de ce am impresia ca o sa foloseasca viceprimarul mai des masinile astea decat angajatii ISU)

3. Televizor LED (trebuie sa urmareasca cineva si Antena 3)

4. Masina de spalat vase (foarte necesara din moment ce la Avrig sunt mult mai multi agenti ISU decat clienti intr-o crasma)

5. Aparatura de birou: 2 laptopuri, o cafetiera.

Nu am putut sa inteleg de ce a fost nevoie de dotarile de lux ale bucatariei si spalatoriei in loc ca banii respectivi sa fie directionati spre echipamente de siguranta si prim ajutor. Desigur orice intrebare pe subiect e retorica pentru ca dotarile de lux sunt rezultatul unor comisioane incasate si de altii. Nu-i asa domnule vice?

 

De Avrig

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *