Taierea de panglici nu salveaza vieti

N-am putut sa nu constat ieri avantul si entuziasmul cu care au postat o serie de prieteni de pe Facebook poze de la inaugurarea Subunitatii ISU Avrig aproape dandu-ne de inteles ca odata cu inaugurarea ei s-au rezolvat toate problemele existentiale ale omenirii (sau cel putin ale avrigenilor). E o conceptie gresita si oamenii astia din pacate-si fac sperante desarte.

Si ca sa ma intelegeti mai bine am sa va exemplific putin cateva cazuri atat la nivel local cat si la nivel national:

1. In urma cu foarte multi ani in Sacadate a avut loc un incendiu. Primaria Avrig, condusa la acea vreme de actualul deputat Fraticiu avea in dotare o “autospeciala” de stingere a incendiilor si o serie de pompieri voluntari care au fost trimisi sa intervina. Din pacate pentru o femeie oamenii astia s-au dus degeaba si asta pentru ca rezervorul de apa al masinii respective era atat de prost intretinut incat atunci cand masina a ajuns in Sacadate rezervorul era gol si n-au mai avut cu ce sa “lupte” impotriva focului, iar femeia a ars de vie in casa. Desigur la acea vreme Fraticiu era mult mai ocupat sa-i asigure amantei (de la acea vreme) un trai bun si sa-i “obtina” acesteia o locuinta mica in Sibiu si n-a avut timp sa intretina macar singura masina de pompieri din zona care in vremuri de mult apuse a ajutat la stingerea multor incendii. Ieri, la inaugurarea Subunitatii ISU Avrig, Fraticiu s-a prezentat sa se traga in poze si cam atat. N-are mustrari de constiinta pentru ca vreme de 8 ani cat a fost primar n-a fost in stare sa asigure inainte de toate un serviciu de urgente decent la Avrig si sa intretina putinele echipamente pe care Avrigul le avea.

2. Cu putin timp inainte sa se termine cel de-al doilea mandat al lui Fraticiu la Avrig, o serie de smenari care au revendicat gradinile Palatului Brukenthal de la Avrig s-au decis ca 50 de euro cat se platea chirie la acea vreme pentru dispensarul din Avrig e foarte putin si astfel au impus Primariei Avrig o chirie de 1000 de euro lunar pentru exploatarea celor 2-3 camere in care-si desfasura activitatea dispensarul din Avrig. Cum 1000 de euro era absurd de mult solutia aleasa de acelasi primar Fraticiu a fost sa inchida dispensarul pentru ca-i provoca o gaura in buget (si nu-si mai permitea sa plateasca site-uri copy/paste cu 5000 de euro), desi avea la vremea respectiva trei solutii alternative la inchiderea dispensarului:

– Putea sa deschida actiune in instanta impotriva Fundatiei Brukenthal si sa solicite impunerea unui cuantum de chirie realist si in ton cu media pietei la vremea respectiva. Un astfel de proces putea sa suspende si obligativitatea de plata a vreunei chirii, dar sa permita buna desfasurare a dispensarului pana la finalizarea procesului in cauza, finalizare care putea sa dureze ani buni.

– Putea sa mute dispensarul din Avrig intr-o alta locatie unde chiria era mai avantajoasa si unde se gaseau conditii mult mai bune pentru tratarea urgentelor medicale.

– Putea sa plateasca clinicii private din Avrig o suma de bani pentru a permite functionatea unui serviciu de garda 24/7 in cadrul clinicii respective. Desigur acest lucru insemna sa le dea bani unora care nu impart aceeasi viziune politica.

Bineinteles ca nici de aceasta data Fraticiu n-a avut vreo mustrare de constiinta pentru cei care poate nu neaparat au murit, dar au suferit din cauza faptului ca tarziu in noapte n-au avut in apropiere un dispensar care sa-i trateze in regim de urgenta.

In 2008 Fraticiu a disparut din scena, dupa doua mandate in care si-a batut joc la propriu de oras si de cheltuirea taxelor locale, iar locul i-a fost luat de unul croit parca dupa chipul si asemanarea lui Fraticiu. Unul mult mai darnic atunci cand vine vorba de comisioane sau facilitati pentru afacerile lui.

Acest nou primar a speculat la un momentdat o oportunitate in redeschiderea dispensarului in Avrig si n-a ezitat sa decida redeschiderea lui pentru ca avea de castigat din doua parti. In primul rand redeschizand dispensarul castiga din punct de vedere electoral pentru ca multi au apreciat gestul si chiar l-au laudat si in al doilea rand avea de castigat financiar pentru ca Fundatia Brukenthal mulgea de la Primaria Avrig 1000 de euro lunar pentru chirie.

Desigur la fel ca si Fraticiu, acest nou primar avea la acea vreme posibilitatea sa redeschida dispensarul din Avrig in alta incinta, unde platea doar 200-300 de euro chirie, iar acest fapt ii permitea sa investeasca diferenta de 700 de euro in echipamente si dotari. Dar n-a fost sa fie nici de data asta pentru ca daca facea acest lucru primarul Klingeis nu mai avea de unde sa-si ia cota parte de comision din inchirierea la suprapret a 3 camere ruinate din cadrul cladirii detinute de Fundatia Brukenthal.

Probabil ca in viziunea celor de la Fundatia Brukenthal o astfel de suma ceruta drept chirie e un mod de a le multumi avrigenilor ca au pazit si intretinut domeniul Gradinilor Brukenthal secole la randul.

3. Cu putin timp inainte sa se finalizeze cel de-al doilea mandat Fraticiu, si dupa incidentul de care va povesteam la punctul 1. mai sus, o asociatie de buni samariteni a dotat catre Primaria Avrig o “noua” autospeciala de stingere a incendiilor. Masina respectiva nu era o rabla si nici nu pierdea toata apa din rezervor ca cea dinainte. Insa fusese depasita moral, isi depasise varsta prevazuta pentru exploatare si amortizare in tara de origine si astfel decat sa ajunga la fier vechi mai bine sa ajunga intr-o tara de lumea a treia, intr-un oras de lumea a treia unde sa fie intretinuta si exploatata in continuare pentru cativa ani.

La scurt timp de la venirea noi masini in dotarea pompierilor voluntari din Avrig a avut loc un incendiu. Intamplarea a facut ca imediat dupa declararea incendiului sa fiu anuntat telefonic de el si pentru ca era vorba de o persoana apropiata si pentru ca eram in zona m-am deplasat la fata locului sa ajut si eu daca pot cu ceva. Acolo i-am intalnit pe pompierii voluntari avrigeni cu noua autospeciala. Casa respectiva ardea intens si acest lucru ameninta casele vecine. Pompierii din Avrig in schimb se rezumau la a uda zidurile exterioare pentru a preveni extinderea incendiului la vecini si nu pentru a-l stinge. Stiti de ce faceau asta? Pentru ca saracii au intervenit imbracati in hainele de zi cu zi, unii dintre ei in trening-uri de fas care datorita compozitiei chimice ar arde ca o torta la primul contact cu o sursa termica puternica. Altii cu sepci pe cap si cu pantofi in picioare. Era evident ca oamenii, desi cu vointa de fier nu aveau nici o sansa sa stinga singuri un astfel de incendiu intocmai pentru ca Primaria Avrig, sub acelasi primar Fraticiu n-a avut bani sa le cumpere 3-4 echipamente speciale pentru ca acestia sa poata interveni activ in astfel de situatii. Probabil ca Fraticiu n-a avut bani la vremea respectiva sa le cumpere echipamente, cu siguranta n-a avut bani pentru ca unii dintre noi intarziam cu plata impozitelor, dar in mod surprinzator si suspect a avut suficienti bani de risipa pentru altele.

Si daca nu era de ajuns, in acelasi timp strada S. Brukenthal din Avrig era in “modernizare”, iar incendiul in cauza s-a produs pe vremea cand strada era impracticabila pe alocuri si pentru cei cu multa vointa si cizme de pescuit. Acest lucru a facut ca masina de pompieri venita de la Sibiu sa fie nevoita sa ocoleasca orasul pentru a ajunge la casa afectata. Acest lucru i-a intarziat cu cel putin 20 de minute, timp in care incendiul respectiv putea sa produca mult mai multe victime si pagube daca nu era determinarea pompierilor voluntari din Avrig de a controla macar focul.

Credeti ca in situatia asta Fraticiu si-a facut vreun proces de constiinta? Eu nu cred.

4. Cam in aceeasi perioada in care se desfasura povestea cu incendiul, la nivel national niste taietori de panglici achizitioneaza pentru politie cateva masini Dacia Logan la pretul de 75000 de euro bucata. Intamplator am avut “privilegiul” de a merge cu o astfel de masina la scurt timp dupa ce au fost predate politiei din Avrig si nu mica mi-a fost mirarea sa constat ca o masina pe care s-a platit 75000 de euro e mai prost dotata decat Loganul meu, chiar daca Loganul meu, cu asigurare CASCO, dobanzi si comisioane bancare m-a costat de 9 ori mai putin. Desigur, eu pe Logan n-am girofare si o rola de banda pe care scrie “Politia Romana”. Dar nu asta-i important, ci faptul ca foarte multe dintre masinile respective au fost “aruncate” la propriu inainte de a ajunge sa fie depasite moral (10 ani de exploatare) si inainte de a-si amortiza costul cu achizitia.

La scurt timp dupa ce s-au achizitionat aceste masini a venit iarna si cum bugetul a fost epuizat pe achizitia si “dotarea” lor, odata cu venirea iernii a venit si randul masinilor sa se odihneasca in garaje si parcari pana se topeste zapada. Motivul pentru care s-au consemnat “la sol” aceste masini n-a fost doar absurd, ci si hilar. Politia nu mai avea bani sa achizitioneze cauciucuri de iarna pentru masinile respective si in lipsa lor, dar si in lipsa unor strazi si sosele dezapezite corespunzator masinile nu puteau sa circule.

Oare cati infractori puteau sa fie prinsi daca masinile alea erau pe strazi? Oare cate accidente puteau sa fie evitate? Nu stiu, nu cred ca se poate estima vreodata prejudiciul real provocat de un astfel de smen.

5. Iarna anului 2014, o iarna aparent ca oricare alta, insa o iarna in care Klaus Iohannis a fost uns presedintele tarii si in care romanii incep sa spere cu adevarat la mai bine. Actiunea se intampla in orasul Sibiu intr-o zi de iarna oarecare. Si cand spun oarecare ma refer la temperaturi ce depasesc minus 15 grade celsius.

Doi agenti de politie intra in tura, isi iau in primire Loganul MCV achizitionat in urma cu putin timp si primesc ordin sa puna radaru si sa se intoarca cu ceva amenzi. In acelasi timp li se comunica faptul ca in rezervor exista doar doi litri de benzina si ca nu pot sa primeasca mai mult pentru ca pe ziua respectiva s-a depasit “norma”. Cei doi litri de benzina le ajung agentilor sa traverseze un sfert de oras si sa puna radarul in prima benzinarie, insa nu le ajunge si sa se incalzeasca tinand motorul pornit in cele 3-4 ore in care sunt nevoiti sa-si execute ordinele.

Probabil ca va intrebati cum de a fost posibil sa se depaseasca norma. Ei bine acolo undeva, la conducerea politiei un sef mai mare sau mai mic a facut plinul la Touareg ca sa se deplaseze la vreo chermeza sau sa negocieze vreo spaga, sau de ce nu sa negocieze achizitionarea unor echipamente spion pentru a-si spiona adversarii.

6. Vara anului 2012, o femeie din Avrig solicita prin numarul de urgenta 112 o ambulanta pentru ca se simtea rau. Operatorul preia toate detaliile si ii promite femeii ca o sa-i trimita cat mai curand posibil ambulanta. Trece o ora, trec doua, trec trei si dupa PATRU ore ajunge si ambulanta. Pentru ca femeia in cauza are “norocul” sa reziste in tot acest timp ii intreaba de curiozitate pe operatorii de ambulanta de ce a durat chiar atat de mult o astfel de interventie mai ales ca nu putem sa vorbim de drumuri inzapezite sau impracticabile.

Neputinciosi si frustrati, cei de pe ambulanta ii explica femeii faptul ca desi exista 3 ambulante disponibile pentru interventii doua dintre ele n-au motorina in rezervoare si astfel nu pot sa iasa pe teren si singura care are “norma” de combustibil asigurata e obligata sa intervina la fiecare solicitare din judetul Sibiu si astfel intarzie de multe ori pentru ca nu poate sa faca fata la solicitari simultane.

Probabil va intrebati de ce v-am dat exemple si din afara Avrigului? Ei bine si in cazul Loganurilor de 75000 de euro si in cazul Loganurilor MCV ce le-au urmat, si in cazul noilor ambulante de la Sibiu s-au taiat panglici. Si pe urma s-au irosit vieti din lipsa de resurse vitale.

(Vizualizat de 70 ori, 1 vizite azi)
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.