Bunul samaritean din fruntea primariei

Nu stiu cum se face, dar remarc tot mai des ca in fiecare sedinta de consiliu primarul pune pe agenda consilierilor o serie de fapte “bune” pe care vrea el sa le faca.

Problema e ca adeseori “faptele” astea bune nu vizeaza oamenii saraci, copiii abandonati de parinti sau batranii suferinzi ci fel de fel de indivizi care nu merita nici un fel de ajutor din partea comunitatii. La inceput au fost bisericile, apoi un cetatean “amarat” si acum la urmatoarea sedinta urmeaza astia:

7. Proiect de hotarare privind aprobarea scutirii de la plata chiriei a domnului Francu Gheorghe Dan.
Initiator:Primarul Orasului Avrig

8.Proiect de hotarare privind aprobarea scutirii de la plata chiriei doamnei Mihai Georgeta.
Initiator:Primarul Orasului Avrig

9. Proiect de hotarare privind acordarea unui ajutor domnului Meres Vasile Emil-pentru refacerea imobilului(adapost animale) distrus in urma incendiului din data de 12.07. 2015
Initiator:Primarul Orasului Avrig

Astfel, primarul cere aprobarea SCUTIRII de la plata chiriei pentru doi cetateni si acordarea unui ajutor pentru refacerea unui imobil ars intr-un incediu.

Acuma eu vad doua aspecte problematice aici. Primarul cere ca unora sa li se aprobe scutirea de la plata chiriei (presupun ca pentru apartamentele ANL). Pai cum vine asta domnule primar, adica dupa ce unii s-au mutat la casa noua “gratis” sa-i lasam s-o exploateze tot gratis? Intelegeam ca se solicita o pasuire pentru o perioada determinata sau o reducere in cazul in care respectivii nu-si mai pot indeplini obligatiile financiare. Insa o scutire? Adica sa nu mai plateasca nimic? Veci? Pai ce pe noi ne scutesti de impozitele mari pe care ni le impui in timp ce ne rupem masinile prin gropile din sat oras?

Al doilea aspect e legat de acordarea unui ajutor pentru refacerea unui adapost de animale distrus de incediu si aici intervin o serie de aspecte separate pe care io nu le inteleg:

  • Din cate stiu exista o lege care spune ca imobilele (alea cu autorizatie de constructie etc.) trebuiesc asigurate. Daca subsemnatul isi permite sa plateasca o asigurare pe imobil, pagubitul pentru care se solicita ajutorul de ce nu a platit? Oare sa fie imobilul construit ilegal?
  • Pagubitul pentru care se cere ajutorul asta nu-i cel mai sarac din Avrig. E daca vreti la fel ca parlamentarul somer si viitorul pensionar deputat. E un om care are o serie de negoturi care-i produc bani. Daca vorbeam de vreo familie care a ramas pe strada din cauza ca le-a ars casa era justificata o astfel de actiune, dar fiindca vorbim de unul dintre oamenii din Avrig suficient de puternici din punct de vedere financiar mi se pare de-a dreptul sfidator si jignitor gestul primarului de a propune asa ceva. Pai da-i Arnold astuia ajutor ca data viitoare cand ma apuc sa-mi renovez casa vin si eu sa-mi dai.
  • In cazul unui incendiu are loc o ancheta si in baza anchetei respective ISU intocmeste un raport. Pe baza raportului respectiv se poate realiza ulterior o ancheta de procuratura in cazul in care se dovedeste faptul ca incendiul a fost pus intentionat si atunci situatia se complica. In cazul in care se dovedeste ca incendiul a pornit din cauza neglijentei sau din cauza vreunei instalatii electrice defecte responsabil pentru situatia asta e proprietarul. Din cate stiu nu exista deocamdata o ancheta la procuratura pe tema asta (desi nu stiu exact cauza incendiului) chiar si asa nu mi se pare normal ca o comunitate intreaga sa plateasca pentru neglijenta unuia. Platim suficient pentru neglijenta primarului, a consilierilor si a catorva functionari publici. Destul e DESTUL.

Revenind la primar, trebuie mentionat faptul ca din tot ceea ce face primarul da de inteles ca joaca la doua capete in povestile astea:

  • Merge pe principiul divide e impera pentru ca e maleabil si asculta fiecare solicitare care i se face. O transpune intr-un proiect de hotarare si le spune celor care fac solicitarea ca o sa faca tot posibiliul ca sa treaca de consiliu. Cand consiliul nu aproba astfel de “ajutoare” primarul se intoarce si invrajbeste oamenii impotriva consilierilor locali care nu aproba chiar orice mizerie.
  • Se foloseste de cazuri aparent “sociale” si “disperate”, desi adevaratele cazuri sociale si disperate ale avrigenilor sunt tinute ascunse intocmai pentru a da opiniei publice impresia ca el chiar vrea sa faca ceva bun pentru oamenii necajiti si consilierii nu-l lasa.

Du-te bai Arnold si lasa-ne. Pai asa ajuti tu avrigenii? Dandu-le bani unor smenari sa-si acopere pierderile rezultate din neglijenta lor si stergand obligativitatea la plata chiriei a unora in timp ce sunt atatia ce n-au ce manca si scormomesc prin gunoaiele din spatele fostei centrale termice?

In alta ordine de idei s-au propus din nou cetateni de onoare, o distinctie ce a trecut in derizoriu si a devenit de-a dreptul ridicola de indata ce Tiomping Tiondes a fost numit cetatean de onoare al Avrigului inaintea lui Gheorghe Lazar.

(Vizualizat de 357 ori, 1 vizite azi)
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.