Accidentul de zilele trecute e al 3-lea accident grav de munca intamplat in cadrul telecabinei Balea ce e gestionata si sub directa responsabilitate a familiei Klingeis.

Primele doua accidente, soldate cu cate un mort fiecare n-au produs pana acum niciun fel de efecte legale, pentru ca la fel cum ne-am obisnuit de 27 de ani, cand se intampla lucruri dinastea de obicei mortul e singurul vinovat, iar cei care fac fundul mare pe spatele mortului apuca sa doarma linistiti fara mustrari de constiinta si reusesc sa fure in continuare, sa exploateze in continuare si sa corupa in continuare, fapt ce in alte familii cauzeaza adevarate drame.

Despre cum e supra-exploatata telecabina de la Balea am mai scris intr-un articol anterior si n-am de gand sa revin asupra subiectului. Despre tentativa de musamalizare a noului accident si despre cele anterioare au scris cei de la „Stiri de Sibiu” mult mai bine decat as putea s-o fac eu asa ca nu vreau sa preiau si sa redau ceva ce s-a scris deja.

Insa vreau sa adaug trei idei care mie mi se par relevante pe subiect si care ar trebui sa dea de gandit celor care lucreaza in ziua de azi pe mosia familiei Klingeis sau care iau in calcul sa se angajeze acolo in viitorul apropiat:

  • Aproape toti cei pe care ii cunosc personal si au lucrat la Balea Lac mi-au povestit faptul ca cei din familia Klingeis au mania persecutiei si ca angajatii nu doar ca erau obligati sa declare banii cu care au venit la servici, dar erau si buzunariti si cautati in gentile personale in cel mai josnic mod de catre proprietarii cabanei atunci cand urmau sa plece. Stiu lucrul asta din cel putin 5 surse diferite, deci sunt convins ca e adevarat si il stiu de cel putin 10 ani, insa nu mi s-a parut relevant de mentionat in nicio alta discutie asa ca l-am tinut pentru mine pana acum cand cred ca e momentul oportun mai ales ca vorbim de ceva ce s-ar apropia tare mult de sclavie.
  • In cazul celor doua accidente grave de munca anterioare, familia Klingeis s-a spalat pe maini de orice responsabilitate si lucrul asta nu s-a intamplat nici pe departe datorita faptului ca Arnold a fost primar, ci datorita faptului ca la ITM Sibiu e un viespar de corupti si santajisti care n-au absolut nicio mustrare de constiinta atunci cand calca pe cadavre atat timp cat cineva le umple contul. Mai toti sunt sustinuti politic de catre PSD, deci n-au nicio legatura cu FDGR-ul lui Klingeis si nu e nici macar vreo musamalizare pe linie de partid. Coruptia n-are culoare politica.
  • Sunt doar trei accidente de munca facute publice datorita gravitatii lor, insa cine stie cate alte accidente de munca minore au existat de-a lungul timpului si s-au musamalizat cu aportul vreunui doctor la fel de ticalos si desigur cu implicarea unui inspector ITM. Unui angajat care isi rupe o mana intr-un accident de munca provocat de lipsa unor masuri de siguranta minime si lipsa unui instructaj concret privind protectia muncii e suficient sa-i spuna un inspector ITM „binevoitor” faptul ca e vina lui ca omul si-o asuma si crede ca daca scapa doar cu mana in ghips si nicio sanctiune din partea patronului sau a ITM-ului e un om cu adevarat norocos, cand de fapt situatia e cu totul alta.

In judetul Sibiu, locurile de munca nu reprezinta un lux asa cum il reprezinta prin alte zone ale tarii, asa ca alternative exista, alternative mult mai sigure pentru angajati. De ce scriu lucrul asta? Ei bine stiu ca deocamdata nu exista maniera de a-i trage la raspundere si a-i face sa plateasca pe cei vinovati si in cazul asta din moment ce e imposibil sa-i invingeti jucand dupa regulile lor ar trebui sa va ganditi ca puteti sa-i invingeti jucand dupa regulile voastre si anume boicotandu-le locurile de munca nesigure prin care incearca sa exploateze la maxim naivitatea si bunavointa oamenilor de buna credinta care cred ca n-ar avea alta alternativa. Sunt sigur ca atunci cand n-or sa-si mai gaseasca suficienti fraieri care sa le duca in spate afacerea pe bani putini si umilinta multa or sa inteleaga cat de gros au facut obrazul in toti acesti ani. Ca si altii de altfel.

1681813

De Avrig

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *