O idee privind interesul cetatenesc

V-am tot scris pe aici de-a lungul timpului despre interesul politic si interesul financiar al politicienilor si politrucilor locali, insa nu v-am scris aproape deloc despre interesul cetatenesc. De ce n-am facut lucrul asta? Ei bine pentru ca la Avrig interesul cetatenesc nu exista si nu e cultivat.

Cativa mi-au spus de-a lungul timpului ca pe avrigeni nu-i intereseaza ce se intampla in Avrig pentru ca nu se prea duc la sedinte. Nu exista nimic mai gresit decat rationamentul asta. Avrigenii nu se duc la sedinte din cauza ca le e lehamite de faptul ca s-a ajuns atat de jos incat pana si matura din primarie a ajuns sa faca smenuri asa pe fata fara sa-i pese de nimeni si nimic.

Primaria si Consiliul Local nu incurajeaza in niciun fel feedbackul cetateanului si nici nu ofera parghii pentru ca cetateanul sa-si exprime feedbackul in vreun fel sau altul.

Ia spuneti-mi de cate ori ati primit de la ghiseul la care va platiti impozitele un sondaj prin care sa va exprimati nivelul de satisfactie in ceea ce priveste felul in care se cheltuiesc banii pe care tocmai i-ati platit drept impozit si nivelul de multumire cu atitudinea si profesionalismul afisat de angajatii primariei. Niciodata, pentru ca nimeni din primarie nu vrea sa afle rezultatele unui astfel de sondaj din moment ce se stie in mare parte cam care ar putea sa fie raspunsul dat de majoritatea contribuabililor.

Dincolo de asta un astfel de sondaj ar fi cat se poate de incomod pentru ca i-ar forta pe cei ce conduc Primaria Avrig sa ia masuri si dupa cum am vazut nu prea sunt dispusi sa ia masuri pentru ca nimeni din primarie nu vrea sa se murdareasca pe maini si daca in urma ignorantei lor se vor pierde bani oricum nu conteaza pentru ca banii aia nu-i pun din propriul buzunar ci tot din al nostru.

V-as putea spune cateceva de procesele pierdute in instanta de catre Primaria Avrig in urma incompetentei unor actuali si fosti angajati, insa e mult de povestit pe subiect si am sa pastrez ideea pentru un alt articol. Ce merita sa va spun insa e faptul ca in cazul unora dintre procese, diversi contribuabili au primit despagubiri mai mult decat au platit impozit in cei aproape 27 de ani ce au trecut de la revolutie. Ori lucrul asta nu-i deloc rau pentru ca oamenii si-au cautat dreptatea si au actionat strict in interesele lor, asemeni felului in care un primar, consilier sau angajat al primariei actioneaza in interesul propriu atunci cand se implica in vreun smen.

Revenind la feedback ma gandesc ca daca Primaria nu vrea sa afle gradul de multumire al contribuabilului cu serviciul oferit, fie facand un sondaj la ghiseu fie facand un sondaj online pe pagina de Facebook sau pe siteul Primariei, ma gandesc la faptul ca poate e interesata macar sa afle cam ce prioritati ar avea majoritatea platitorilor de taxe si impozite.

Ceea ce au promis cu totii in campanie stim deja, ce prioritati au fiecare in parte putem sa intuim, insa ce considera comunitatea drept prioritate ei habar n-au si aparent nici nu vor sa afle.

Intr-o localitate din Spania (nu conteaza care), primaria (bazandu-se pe feedbackul primit in ultima campanie electorala) a alocat un milion de euro din buget pentru realizarea in acest an a 5 proiecte   de maxim interes cetatenesc.

Astfel pe siteul primariei s-a organizat un sondaj in cadrul caruia primaria a compilat toate doleantele cetatenesti auzite in campania electorala si a cerut votul cetatenilor pentru a stabili concret importanta acestor doleante. Din totalul proiectelor propuse 19 au obtinut numarul minim de voturi pentru a fi considerate de maxim interes cetatenesc, insa datorita limitarii bugetare din cele 19 doar 5 urmeaza sa se implementeze.

Oamenii care au facut posibil lucrul asta au inteles faptul ca ei in fond sunt doar niste angajati in slujba cetateanului si nu niste semizei despotici. Democratia reprezentativa nu se limiteaza doar la vot pentru ca votul nu reprezinta nici pe departe un cec in alb dat politicianului.

Din pacate pe la Avrig democratia e un concept abstract si consultarea cetateanului pe teme de maxim interes local, social si economic reprezinta un subiect tabu.

Two Businessmen Looking in File Folder

(Vizualizat de 105 ori, 1 vizite azi)
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/blogs/avrig.eu/public_html/wp-content/plugins/easy-captcha/easy-captcha-recaptcha.php on line 97