Cateva idei despre “lista rusinii”

Primaria Avrig a publicat de curand doua asa-zise liste ale “rusinii” in care ne-au denuntat public pe cei care suntem restanti intr-un fel sau altul la primarie. Da, sunt si eu pe acolo asemeni multora dintre avrigeni, iar daca cineva e interesat de ce anume aparem unii dintre noi pe acolo n-are decat sa se duca la primarie sa se intereseze.

Dar nu despre mine si nici despre altii vreau sa va povestesc aici, ci despre modul absolut tampit in care s-a publicat lista respectiva, incalcand anumite drepturi si incalcand o serie de aspecte legale.

Sa incepem cu inceputul:

S-au publicat sume, insa nu s-a specificat si ce anume reprezinta sumele alea. In cazul unora pot sa reprezinte amenzi de circulatie care n-au nicio legatura directa cu Primaria Avrig ci au fost trimise spre colectare la Primaria Avrig. Altii au restante rezultate din penalizari pe care au refuzat sa le plateasca si care conform legii se incadreaza termenului de prescriere si trebuiau sterse toate sumele care au depasit termenul de prescriere.

Ba mai mult, pe lista respectiva exista datorii asociate cu persoane decedate, datorii pe care Primaria Avrig le-a imputat mostenitorilor cu toate ca legea e cat se poate de clara atunci cand stabileste faptul ca datoriile respective nu se mostenesc.

S-au publicat o sumedenie de date despre contribuabili incluzand codul intern al fiecaruia, adresa intreaga si in cazul celor care am avut ghinionul sa avem numele suficient de scurt incat sa ne incapa si CNP-ul in dreptul lui ne-au publicat si CNP-ul violand flagrant legea 677/2001 care spune in felul urmator la articolul 5:

Orice prelucrare de date cu caracter personal, cu exceptia prelucrarilor care vizeaza date din categoriile mentionate la art. 7 alin. (1), art. 8 si 10, poate fi efectuata numai daca persoana vizata si-a dat consimtamantul in mod expres si neechivoc pentru acea prelucrare. 

Astfel, niciunul dintre cei care apar pe lista nu cred ca si-a dat acordul ca adresa din buletin, impreuna cu CNP-ul sa le fie facute publice in situatia data. Eu unul stiu sigur ca nu mi-am dat acceptul si lucrul asta imi da dreptul sa cer socoteala primariei pentru ca mi-a expus datele personale public si va recomand s-o faceti si voi, cei care apareti pe lista respectiva cu nume, prenume, adresa si CNP.

De fapt tuturor ni s-au publicat CNP-urile, insa unii dintre noi care au ghinionul sa aiba numele mai mici s-au trezit cu CNP-urile la liber pentru ca le-a incaput CNP-ul pe aceeasi linie cu numele. Ceilalti, mai norocosi din fire care au nume mai lungi nu au CNP-ul vizibil decat partial pentru ca le-a trecut pe a doua linie si s-a suprapus cu datele urmatorului restantier.

In concluzie, lucrul asta nu denota decat faptul ca in ciuda schimbarilor pozitive pe care le promitea noua legislatura, in cadul primariei exista si foarte multa incompetenta pentru ca altfel nu pot sa-mi explic cum o institutie n-ar asigura prudenta necesara in ceea ce priveste prelucrarea si manipularea datelor personale.

Cine ce ar putea sa faca cu CNP-urile noastre atat timp cat au si adresa din buletin? Pai sa fasifice documente cu numele nostru si sa ne trezim cu credite pe care nu le-am luat sau cu infractiuni pe care nu le-am comis. Bravo ba!

In definitiv, singurul lucru la care se pare ca suntem restantieri e la intretinerea incompetentei.

ACTUALIZARE: La scurt timp dupa publicarea articolului lista a disparut de pe site, probabil pentru a se reface fara datele personale pe care le expune incalcand legea. Totusi, daca cineva vrea sa dea primaria in judecata si are nevoie de lista originala n-are decat sa ma contacteze.

1704081

(Vizualizat de 345 ori, 1 vizite azi)
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.