Cam cat de mare era teapa?

Pe interneti a aparut de curand un site (disponibil in varianta beta) prin care poti calcula eficienta unui sistem fotovoltaic sau eolian folosindu-te de o serie de date stranse in acest sens in anul 2014 si compilate de curand. Exista probabil date si pentru 2015, insa probabil ca pentru Avrig n-au fost compilate si nu sunt disponibile.

Chiar si asa, anul 2014 e cat se poate de elocvent in ceea ce priveste teapa majora ce urma sa o reprezinte proiectul Smart City Avrig si visele verzi ale fostului primar, vise pe care de altfel s-au risipit in mod iresponsabil sume colosale.

Astfel la Avrig, pentru cineva cu o instalatie fotovoltaica ce avea capacitatea sa produca 1 kW si luand in calcul o pierdere medie de 10% rezulta faptul ca eficienta sistemului era de doar 15% si asta doar in luna August, pe cand in lunile de iarna eficienta scade sub 10% dupa cum de altfel se poate vedea in graficul de mai jos: screen-shot-2016-09-07-at-20-44-30

Am refacut calculul utilizand un set de date european, ce teoretic ofera mai multa acuratete, insa in cazul asta capacitatea medie a fost de 17,4%, adica cu un “incurajator” 2,4% mai mult decat in cazul graficului anterior:
screen-shot-2016-09-07-at-20-47-35

Acestea fiind spuse, rezulta faptul ca singurul beneficiar cu adevarat al proiectului Smart City Avrig era fratele fostului primar, si asociatul sau care tot incearca sa conduca din umbra orasul peste primar si consilieri, in timp ce noi cei care am fost interesati de proiect urma sa ne luam probabil cea mai mare teapa din viata noastra.

Si chiar daca stiu ca s-au cam naruit visele astea verzi, scriu articolul asta ca sa va faceti o idee cam cat de mare urma sa fie teapa.

(Vizualizat de 141 ori, 1 vizite azi)
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.