Ecouri …

bookcity.ro

Actiunea care a avut loc pe data de 1 mai, dar si cea de ieri 4 mai au starnit reactii diverse si chiar polemice pe alocuri, insa in urma unor astfel de actiuni am remarcat o serie de aspecte pe care vreau sa le expun si sa le clarific mai jos in ordinea importantei pe care eu le-o dau:

1. Multa lume, din celelalte localitati arondate Avrigului, dar si de pe alte strazi din Avrig si-a exprimat public nemultumirea fata de problemele existente la ei pe strada, si-au adus aminte de promisiunile electorale neonorate de niciun consilier, primar, senator sau deputat care le-a batut strada doar in scop electoral si si-au exprimat bucuria asupra faptului ca in Avrig si in Sacadate atitudinea a inceput sa se schimbe si ca bunastarea si confortul oamenilor incepe intai de la ei. Evident nimeni nu se asteapta si nu se ofera pe tava pentru a rezolva aceste probleme, dar intr-un final lumea a inteles ca problemele acestea persista de prea mult timp, ca autoritatile le-au ignorat de fiecare data si ca pentru binele lor si mai ales al copiilor lor oamenii trebuie sa ia atitudine.

2. Mobilizarea a fost peste asteptari. Daca la Avrig pe 1 mai mobilizarea a fost slabuta dar eficienta la Sacadate mobilizarea si implicarea oamenilor a fost cu mult peste asteptarile oricui. Acest lucru a dovedit trei lucruri extrem de importante si anume ca oamenii au inteles ca problemele lor au o rezolvare si ca daca au bunavointa pot contribui eficient la rezolvarea acestor probleme, dar si ca dincolo de preferinte politice toti sunt afectati intr-un final de acelasi inconfort cauzat de infrastructura deficitara si ignorata de autoritati si ca pana la urma atat Sacadate ca sat, dar si Avrigul ca oras au o comunitate unita, chiar daca a fost unita de probleme comune.

3. Prezenta consilierilor la lopata. Am vazut o serie de remarci cum ca acei consilieri s-au dus sa dea la lopata doar in scopuri electorale fapt pe care n-am sa-l contrazic fiindca politica se bazeaza pe principiul lui Machiavelli cum ca scopul scuza mijloacele. Totusi chiar si asa conceptia in sine este gresita si am sa va explic si de ce. Sunt in afara tarii de 4 ani si pot sa spun fara nici un fel de retinere ca „politica” aici in vest e cam aceeasi ca si in tara cu mici exceptii. In primul rand si aici lucrarile se acorda firmelor de casa, si aici se duce o lupta acerba pentru pozitii cheie in institutii si evident se fura. Dar exista totusi o diferenta, aici se fura mai putin, aici daca s-ar putea consilierii locali ar da toata ziua la lopata cot la cot cu satenii (pe limba unora pot sa zic ca zilnic si-ar face astfel campanie electorala) si asta fiindca cei care nu coboara printre „muritori” n-au nici o sansa sa mai fie alesi. Rolul consilierului local ales pentru a reprezenta cetateanul platitor de taxe e sa coboare in strada, sa comunice cu cetateanul, sa-i inteleaga problemele, sa caute solutii impreuna cu cetateanul si sa se implice. Cei de aici din vest au inteles asta si tocmai de aceea, chiar daca dau un contract de reabilitare a unei strazi matusii Tamara tot sunt alesi fiindca desi dintr-un buget alocat pentru reabilitare se fura ceva, procentul care se fura e mic si de bun simt, iar strada se face la timp nu e neglijata si abandonata pentru a fi realizata doar prin promisiuni fiindca toti banii destinati reabilitarii respective se fura. Astfel indiferent care le-a fost scopul acestor consilieri, din punct de vedere politic si moral locul lor e printre muritori.

4. Fiecare a contribuit cu ceva, chiar daca nu toti au dat la lopata. Astfel un cetatean a asigurat transportul de la Avrig la Sacadate si retur, altul a dat bere, altul apa si cafea. Lucrul acesta l-am incurajat si eu in comentarile mele pe Facebook fiindca lumea trebuie sa inteleaga faptul ca oamenii aceia care dau la lopata pentru binele comunitatii trebuie rasplatiti intr-un fel de comunitate. Le spuneam unora cum aici la fiecare actiune de impadurire, curatare sau intretinere a zonelor comune organizatorii (de cele mai multe ori primaria) pune la dispozitia voluntarilor apa, fructe si/sau sandwichuri. Cum la Avrig primaria e preocupata doar de plecari in China si sifonat bani prin firmele fratelui Leopold e normal ca actiunile voluntare pentru confortul orasului si multumirea cetatenilor nu sunt de actualitate si nu sunt deloc sustinute in vreun fel. Totusi comunitatea a inteles ca deocamdata trebuie sa se ajute singura si ca daca a inceput pe acest drum la alegeri cei care au sfidat nevoile comunitatii vor plati costul cu siguranta.

5. Respectivii consilieri care au ajutat la acest demers alaturi de oamenii de rand au asigurat pe cheltuiala lor materia prima pentru astuparea gropilor. Aici in opinia mea intervine o intrebare pe care trebuie sa si-o puna fiecare dintre noi. De ce de ani buni acesti consilieri sau altii asemeni lor nu au coborat in mijlocul comunitatii sa zica „domnilor cetateni nu avem bani la bugetul local sa platim o firma sa va repare drumul, dar va punem la dispozitie materialele sa vi-l reparati voi”?

Dupa cum spuneam la punctul 4, aici primariile incurajeaza foarte mult voluntariatul din doua motive si anume fiindca printr-o actiune comuna utilizeaza forta de munca locala, gratis si fiindca orice demers al primariei pentru binele comunitatii chiar cu implicarea activa a acesteia mereu multumeste. Astfel primaria dintr-un sat oarecare poate realiza o actiune de ecologizare, de infrumusetare, de reimpadurire fara a cheltui nici un ban din bugetul local fiindca de cele mai multe ori apa si mancarea oferita voluntarilor vin de pe urma unor sponsorizari ale firmelor locale, firme care pe baza acestor sponsorizari sunt scutite intr-un anume cuantum prevazut de lege de la impozitare.  Din cauza asta le recomand consilierilor locali atat celor ce au dat la lopata cat si colegilor lor care au avut altceva mai bun de facut ca de acum incolo sa nu puna din buzunarul lor nimic fiindca astfel de demersuri sunt percepute ca „mita electorala” chiar si in afara unei campanii, iar fiscul si DNA-ul s-ar putea sa-i astepte la cotitura pentru a-i face sa justifice banii. Dar fiindca sunt probleme pe multe alte strazi din Avrig, Bradu, Mirsa, Glamboaca, dar si din Sacadate, fiindca sunt multe zone care ar trebui reimpadurite si multe zone care ar trebui curatate le recomand consilierilor locali sa faca o analiza concreta de prioritati in acest sens, sa gaseasca fonduri de la bugetul local pentru a asigura materia prima necesara, sa incurajeze firmele locale sa sponsorizeze fie cu ceva de baut, fie cu ceva mancare pentru voluntari si sa foloseasca forta de munca locala care din spontaneitate s-a organizat si a rezolvat probleme care persistau de ani de zile. Nu le cere nimeni alesilor locali sa scoata bani din propriul buzunar sau sa plateasca firme cu bani grei pentru realizarea unor actiuni de intretinere sau curatare ce pot fi facute eficient, economic si folosind ca si in urma cu zeci si sute de ani comunitatea. Parintii multora pot spune cum pe vremea cand erau ei copii drumurile pe vremea aceea de pamant se intretineau doar cu lopata si din mana barbatilor apti de munca din sat, iar femeile se strangeau si le pregateau mancare la comun barbatilor pentru a-i rasplati pentru munca depusa.

6. Unii fara vreo functie politica au fost acuzati ca s-au dus acolo doar sa-si faca campanie fiindca intentioneaza sa candideze la alegerile urmatoare. Nu am contestat astfel de opinii si nu am sa le contest fiindca nu exclud nici o posibilitate, dar trebuie totusi sa intelegem ca nu e nimic rau in asta. Pana la urma faptul ca X a dat la lopata acolo nu te obliga sa-l votezi la alegerile urmatoare, insa dupa astfel de demersuri faptul ca omul respectiv a dat ieri la lopata acolo il obliga ca in cazul in care e ales sa coboare din scaunul confortabil de consilier si sa dea la lopata cot la cot cu oamenii care poate l-au ales ori de cate ori e nevoie. Stiu ca multi sunt sceptici si vor spune ca nu se va intampla acest lucru, insa eu imi asum responsabilitatea de a-i expune public pe acesti oameni in cazul in care ii voi vedea intr-o functie peste ani si ani din care sa ignore problemele pentru care s-au „zbatut” zilele astea.

7. Primarul care in urma cu cateva zile la ultima sedinta de consiliu local isi sfida direct consilierii si indirect cetatenii dupa ce cu o aroganta de nemaivazut ameninta consilierii ce-i resping proiectele cu opozitia lui si a consilierilor ce-l sustin inca pentru orice proiect propus indiferent de importanta acestui proiect, dadea un interviu in care repeta aproape obsesiv aceeasi idee, iar in ochii si glasul lui se putea citi disperarea fiindca odata pus in fata faptului implinit si-a dat seama ca gluma s-a cam ingrosat si ca cu minciunile electorale de anii trecuti nu are sanse sa mai ocupe nici macar un loc de consilier daramite de primar la urmatoarele alegeri.

8. Prezenta presei. Pentru mine personal de mare importanta a fost absenta presei locale platite din bugetul CL pentru a relata si informa cetateanul despre astfel de demersuri si nu doar despre performantele dictatoriale ale primarului. Am inteles ca cel insarcinat cu relatarea acestor demersuri a avut sarcini in interes cultural si astfel nu a putut sa fie in doua locuri deodata. Totusi am mari asteptari de la gazetar si de la gazeta ca sa relateze ce s-a intamplat la Avrig si Sacadate pe data de 1, respectiv 4 mai. De asemenea au fost prezenti reporteri ai B1TV despre care se zice ca e apropiat PDL-ului si Digi24 despre care s-a spus ca au fost chemati. E drept jurnalistii vin la pont de cele mai multe ori fiindca nu stau sa monitorizeze aproape tot ce se intampla si mai ales actiuni relativ spontante. Totusi faptul ca presa a fost chemata si a relatat e un lucru bun atat timp cat cel putin din articolul pe care l-am citit in Digi24 s-a apreciat munca oamenilor, s-au dat ca exemplu in toata tara, iar autoritatile indiferent de culoare politica au fost criticate.

9. Nu a fost limita de varsta. Am vazut cu lopata in mana in poze un copil caruia nu-i dau mai mult de 15 ani si care m-a impresionat alaturi de cei trecuti si de prima si de a doua tinerete care s-au prezentat la apel fara retinere. Faptul ca tinerii, copii sunt implicati in astfel de actiuni e un lucru foarte bun si foarte benefic societatii fiindca astfel de actiuni ii invata ca ceea ce fac e pentru binele lor, pentru viitorul lor si pentru binele lor, dar si ca munca nu e o rusine ci e prilej de mandrie. Prezenta celor mai in varsta in acest demers e dovada clara ca romanii nu si-au uitat trecutul si ca dincolo de politica si politicieni sa-ti ajuti consatenii indiferent ce varsta ai e dovada clara ca de-a lungul istoriei sacrificiile celor in varsta a a dus la evolutia tarii asa cum o cunoastem din auzite si din cartile de istorie.

In incheiere nu vreau decat sa va zic ca, un alt politician cuprins de o oarecare disperare e domnul Cindrea care dupa aparitia in presa a articolului privind actiunea de ieri 4 mai si-a adus aminte ca in judetul Sibiu exista un sat numit Sacadate care chiar daca e sub responsabilitatea directa a Primariei Avrig tine tot de judetul Sibiu unde dansul ocupa un loc de conducere in Consiliul Judetean si astfel i se aroga o serie de responsabilitati fata de acest sat, dar si ca i s-a cam zguduit masina cand a fost in campanie pe acolo si in loc sa vina cu solutii concrete se pare ca dansul, preocupat intens de campania electorala fiindca ordinele de la Bucuresti sunt clare si anume ca Daciana Sarbu nu poate sa intre din nou in PE de pe locul 2 sau 3 si astfel sarcina astora mici de la PSD e de a reusi un rezultat de 80% la europarlamentare indiferent de mijloacele prin care il obtin (mita, santaj, amenintare, turism electoral etc.) a tinut doar sa arunce pisica in ograda primarului care conform domnului Cindrea nu i-ar fi predat actele privind reabilitarea acestui drum si de asta CJ Sibiu nu s-a implicat. Totusi domnul Cindrea are acolo la partid o armata de pupincuristi politici care fac drumul respectiv aproape zilnic si cunosc situatia si ma intreb daca nu cumva la dansul in partid in sedinte se discuta doar aspecte privind furatul banului public si subjugatul populatie si nu problemele cu care aceasta se confrunta.

dacris.net
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

//