Lasa sa faca statul

Mentalitatea care s-a mentinut dupa revolutie printre romani si implicit si printre avrigeni a fost aceea ca daca democratic statul e in slujba cetateanului atunci statul are obligatia sa faca totul pentru confortul cetateanului fara ca cetateanul sa se implice in vreun fel in procesul democratic.

Din nefericire pentru multi o astfel de mentalitate s-a intors si se intoarce tocmai impotriva celor care o au fiindca daca asemeni vechilor greci intelegem ca democratia inseamna puterea poporului trebuie in acelasi timp sa intelegem ca puterea poporului nu inseamna doar un vot odata la 4 ani ci si o implicare activa in decizii, in raportarea problemelor si in gasirea unei rezolvari eficiente si economice la problemele cu care ne confruntam.

Astfel tu, cititorule in calitate ca cetatean cu drept de vot degeaba te-ai dus la urne convins ca ai facut alegerea corecta daca dupa ce ai iesit de la vot ai aruncat ambalajul de la inghetata pe jos, daca n-ai respectat dreptul comun la folosinta domeniului public de care scriam in articolul anterior sau daca te-ai multumit sa te plangi in cercul de prieteni sau in familie de  gropile din asfalt, de mizeria de pe strazi, de vecinii care fac galagie cand incerci sa dormi sau mai stiu eu ce si n-ai facut macar odata in viata ta o sesizare unei institutii care ar putea rezolva problema sau nu i-ai comunicat asta celui sau celor pe care i-ai votat pentru o viata mai buna.

Ne miram cu totii atunci cand vedem la TV sau cand plecam intr-o vacanta prin strainatate de monumentele imense care au rezistat de mii de ani si care au fost construite cu o tehnologie rudimentara. Si totusi in acelasi timp dupa mii de ani cu mijloace de transport eficiente, cu mijloace de comunicare eficiente, cu cativa dintre noi care au nu doar experienta necesara, dar si  scoala necesara pentru imbunatatirea conditiilor de viata nu vedem decat dovada ca mai degraba nu ne pasa de mediul in care traim.

In urma cu sute de ani strabunicii nostri isi faceau singuri drumuri pentru a ajunge la parcelele de pamant pe care le lucrau, isi rupeau fiecare cateva ore bune si ajutau la constructia unei biserici, unei scoli, unui dispensar in sat sau oras fiindca altfel nu facea nimeni. Conducatorii acelor vremuri nu se diferentiaza cu nimic fata de cei de acum, decat eventual prin faptul ca cei de acum sunt mai incompetenti si mai lacomi.

E drept ca dupa ce ne-a tradat regele au venit comunistii care au inteles ca e mai eficient sa dea ordine si sa puna pe altii sa faca munca, iar “domnii” acei care pe vremea comunismului erau privilegiati sa fie scutiti si serviti datorita acelora care faceau munca de jos. Si totusi sosele ca Transfagarasanul, Valea Oltului sau mai stiu eu care precum si cladiri asemeni Casei Poporului nu le-au facut firme de constructii aservite vreunui politician ci oameni de rand, in multe cazuri militari in termen, dar si puscariasi. Ne place de fiecare data cand vedem la TV in afara tarii vreo emisiune care ne lauda monumentele, altitudinea la care am ajuns cu soselele sau mai stiu eu ce, dar ne-am gandit vreodata cum au fost realizate de fapt, ce sacrificii au impus si mai ales cum au contribuit bunicii si strabunicii nostri la infaptuirea lor? Sunt sigur ca multi dintre voi nu au stat sa se gandeasca, nu s-au obosit sa faca asta fiindca sunt mai importante stirile de la ora 5 sau ce unghie si-a mai rupt Daniela Crudu sau alta zdreanta.

In antiteza cu mentalitatea generala si renegarea trecutului local si national o mana de oameni, concetateni de ai nostri, platitori de impozite, unii pensionari, altii afaceristi si altii simpli angajati au decis sa-si ia soarta in proprile maini si sa astupe dupa putinta cateva din gropile pe care fiecare sofer care strabate strazile orasului incearca sa le evite cu perspicacitate si care cheltuie periodic bani grei pe bucsi, rulmenti, cauciucuri, jante si alte consumabile ce teoretic ar trebui schimbate doar in urma unor revizii de zeci de mii de km. si nu dupa abia 2000 de km.

Astfel pentru binele comunitatii au pus mana neconditionat pe lopata cativa dintre prietenii vostri, poate membri ai familiei, poate simpli cunoscuti sau vecini si sunt dispusi sa repete acest demers daca e nevoie si daca sunt bineinteles sustinuti de voi toti, direct sau indirect.

gropi
Actiunea continua si maine incepand cu ora 10:00 pentru repararea drumului ce leaga satul Sacadate de Avrig, drum uitat in ultimii 20 de ani de cel putin 3 primari, un fost senator, un actual deputat dar si o serie de consilieri care au simtit pe pielea lor “calitatea” acelui drum doar cand au avut nevoie de voturi.

Stiu, multi dintre voi aveti probleme de sanatate, altii sunteti patroni si nu va place sa va murdariti pe mana, insa daca oamenii acestia s-au decis sa-si ia soarta in maini si sa-si faca singuri confortul minim pentru binele lor si al familiei lor eu zic ca puteti macar sa-i ajutati cu o vorba buna, cu o apreciere, unii dintre voi cu firme alimentare puteti la fel de bine sa le oferiti o minima sponsorizare de apa, gustari sau chiar racoritoare ca sa-i rasplatiti in felul vostru al fiecaruia pentru munca depusa spre binele comunitatii.

Stiu ca voi considerati ca primarul si consilierii au datoria sa faca totul pentru voi si intr-un stat de drept asa este, insa pentru asta trebuie ca voi in primul rand sa nu mai puneti stampila pe o lista de corupti, incompetenti si indolenti doar pentru ca v-a facut un bine de scurta durata. Cand veti reusi performanta asta sunt sigur ca o sa aveti aceleasi asteptari, insa in statele democrate unde primaria face totul pentru cetatean si unde exista un minim de intretinere impozitele sunt pe masura asa ca alaturi de cei care pun maine mana la lopata trebuie ca si voi in felul vostru sa puneti osul pentru a ridica economia orasului si astfel a putea plati birurile mari unor alesi ce pot face treaba eficient.

In incheiere vreau sa mentionez faptul ca un comentator spunea pe Facebook cum ca la scurt timp dupa ce concetatenii nostri au astupat gropile un oarecare domn Isachi care are ceva functie prin primarie si de fapt are drept sarcina de serviciu asigurarea “confortului” cetatenilor s-a prezentat cu cativa lucratori a primariei (a se citit asistati social platiti din banii nostri ai tuturor) si s-au facut ca fac si ei ceva pe acolo ca sa spele imaginea deja murdarita a primarului.

Nu il cunosc personal pe acest domn Isachi desi drumurile noastre s-au incrucisat de cateva ori, insa nu cunosc decat aspecte negative despre persoana dansului si activitatea lui in cadrul Primariei Avrig in calitate ca angajat al primariei si implicit al nostru al tuturor. Din moment ce domnul asta se pare ca incaseaza bani mai mult sa abuzeze de noi cetatenii cred ca e momentul sa incepem in mod democratic solicitarea unui audit asupra activitatii sale si debarcarea dansului din functia pe care o ocupa fiindca e evident ca in calitate de functionar public domnul asta nu respecta si nu protejeaza interesele noastre, cei care platim impozite ci pe cele ale primarului.

foto via Avrigul Azi

(Vizualizat de 1 ori, 1 vizite azi)
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.