Din concediu despre civilizatie si emancipare

Vara aceasta mi-am propus sa ma detasez putin de anumite site-uri si sa ma orientez spre alte proiecte mult mai productive.

Am scris in acest timp in minte articole diverse pe subiecte arzatoare, articole ce probabil le voi publica in functie de disponibilitate.

Revenind la oile noastre, zilele acestea am vazut pe Facebook o polemica apropo de notificarile emise de SC Apa-Canal SA, prin care se “obliga” constituirea de asociatii de proprietari in blocurile din Avrig pentru a se putea reface contractele de furnizare a apei si canalizarii.

Din atitudinea afisata pe Facebook e cat se poate de evident ca demersul celor de la Apa-Canal este perceput ca o “amenintare” si nu ca un pas spre normalitate.

Stiu ca opinia mea e in contradictie cu a multora, si tocmai de aceea am s-o si explic. Inainte de toate trebuie sa intelegem cu totii ca exista o lege care-i obliga pe toti locatarii care traiesc in regim de co-proprietate, in diverse cladiri, sa se constituie in asociatii de proprietari, inregistrare juridic.

De ce exista aceasta obligativitate? Ei bine fiecare e proprietar pe spatiul locativ de care dispune in contractul de cumparare, insa in acelasi timp are si o responsabilitate de co-proprietate a zonelor si spatiilor comune gen acoperis, casa scarii, pivnita si fatade. Astfel, fiecare in felul sau, pe langa dreptul de folosinta a spatilor comune are si o responsabilitate privind intretinerea lor.

In acest sens, tin sa aduc aminte multora ca in Avrig si in ziua de azi exista blocuri in care ti-e frica sa urci noaptea pe scari ca nu cumva sa te impiedeci de bezna ce e si sa-ti rupi gatul, sau sa nu cumva sa te violeze vreunu de esti femeie, caci la cat e de intuneric si la cat sunt romanii de chitrosi nimeni nu o sa iasa sa te ajute si nici n-ai sa vezi cine e. Ba mai mult exista scari unde iarna bate vantul, la propriu, sau scari unde inca pluteste rahatul in buza geamurilor de la pivnita.

Ori intretinerea acestor spatii cade in responsabilitatea co-proprietarilor, care co-proprietari nu pot sa fie trasi la raspundere in nici un fel atat timp cat nu exista o responsabilitate juridica din partea unei asociatii. Astfel, daca intr-un bloc din Avrig moare vreun betiv curentat ca si-a bagat degetele intr-o firida nesecurizata pe cine va acuza procuratura de neglijenta? Daca sunt 12 co-proprietari teoretic ar trebui pusi toti sub acuzare fiindca e obligativitatea fiecaruia in acest caz de a intretine zonele detinute in co-proprietate. O asociatie de proprietari in acest caz face munca mai usoara si reglementeaza situatia, fiindca in cazul unei asociatii de proprietari exista un presedinte care preia asupra lui TOATE responsabilitatile si e rolul lui de a asigura securitatea si intretinerea zonelor comune cu aportul co-proprietarilor.

Ba mai mult in multe orase din tara, inclusiv in Sibiu, dar si din afara tarii asociatile de proprietari sunt o realitate si nu o sperietoare de ciori. Dincolo de asta asociatia de proprietari are dreptul sa incheie cu o companie de asigurari un fel de asigurare de raspundere civila, prin care asiguratorul preia raspunderea asupra sa si are obligativitatea sa ofere despagubiri in caz de vandalism, accidente, calamintati naturale etc.

Revenind la Apa-Canal, problema celor de la Apa-Canal, ca si a altor furnizori e furtul si lipsa de intretinere. Obligativitatea unui furnizor de utilitati e sa vina cu serviciul pana la usa cladirii. Astfel, in cazul unei asociatii de proprietari se poate monta un contor principal care sa citeasca consumul global al scarii respective si dupa el contoare individuale. Acest fapt ajuta la minimalizarea pierderilor cauzate in mare parte de furt, fiindca astfel daca intre totalul citirilor individuale si citirea contorului general exista discrepante e evident ca cineva fura si astfel cade in spatele asociatiei responsabilitatea de a identifica si sanctiona hotul, dar si de a plati catre furnizor diferenta. Pana la urma interesul Apa-Canal e sa castige bani fiindca fara profit n-are de unde face investitii, ori daca pe alocuri se fura ca in codru si cresterea pretului la apa n-a fost o solutie buna pentru acoperirea pierderilor e clar ca intrarea in legalitate a zonelor problema poate reprezenta singura solutie.

Stiu ca multi vor spune ca realizarea unei asociatii de proprietari pare utopica fiindca sigur exista uscaturi in fiecare scara. Nu contrazic acest lucru, insa tin sa le reamintesc multora ca pentru orice decizie intr-o situatie de co-proprietate e nevoie doar de 50%+1 din locatari si nu si de acei 2-3 care sunt mereu impotriva oricarui demers.

Dincolo de asta, constituirea intr-o asociatie de proprietari il obliga pe fiecare co-proprietar la o contributie activa privind intretinerea zonelor comune. Stiu, multi poate au avut experiente in care vecinii n-au vrut sa contribuie deoarece nu le-a convenit lor. Ei bine structura juridica a unei asociatii de proprietari obliga la adoptarea unui statut prin care se stabilesc drepturile si obligatiile fiecaruia. Acel statut are si clauze de obligativitate civila, prin care asociatia se poate asigura ca rau platnicii vor fi executati silit printr-o simpla solicitate judecatoreasca.

Chiar daca multi se cred stapani pe ce nu-i al lor sau doar al lor trebuie sa intelegem ca pana la urma chiar daca prin constitutie se asigura dreptul la proprietate, acest drept prin prisma cetateniei prevede si faptul ca proprietarul trebuie ca in orice moment sa-si permita sa-si intretina proprietatea. Astfel, la fel cum pentru detinerea si folosirea unei masini, care tot proprietate se numeste exista niste obligatii precum o verificare tehnica, o asigurare si anumite taxe privind exploatarea unui drum comun, si pentru un apartament sau o casa exista obligativitatea intretinerii. In tari straine exista chiar si o obligativitatea unei fise tehnice a locuintei, prin care se atesta periodic, la fel ca si la o masina starea locuintei si obliga la remedierea unor eventuale probleme structurale sau care tin de siguranta locatarilor.

Astfel, oricat ar parea de absurd, ceea ce intentioneaza sa faca Apa-Canal nu-mi pare decat un pas spre normalitate, spre civilizatie si spre emancipare. Un prim pas spre modernizarea Avrigului si in special a zonelor de blocuri si o evolutie de la niste conditii de ev mediu fara lumina pe scara si cu rahatul plutind in pivnita la niste conditii de secol XXI si de Uniune Europeana.

Acest demers al Apa-Canal, care chiar daca va esua din cauza vreunei presiuni electorale in acest an, sau in anii ce vor urma, o sa fie implementat mai devreme sau mai tarziu fiindca legea deja prevede obligatii in acest sens si cineva tot trebuie s-o faca pentru binele nostru al tuturor.

(Vizualizat de 2 ori, 1 vizite azi)
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.