Dupa vreo cateva discutii pe grupul de Facebook „AVRIG” in care unii se laudau ca fac „marketing” orasului dand share la niste articole sau postari mai mult sau mai putin interesante, si dupa ce au fost cateva discutii in contradictoriu pe tema impactului si influentei site-urilor in randul opiniei publice m-am decis sa vad cum arata Avrigul pe net pentru un turist.

Rezultatele n-au fost prea surprinzatoare pentru mine, insa volumul de informatii si pozitionarea lor a fost mult mai surprinzatoare.

Astfel, am purecat 27 de pagini de cautari si am gasit doar 8 website-uri din Avrig, pe cand multe alte site-uri desi exista fizic nu apar in rezultate. La o simpla cautare pe cuvandul „Avrig” apare un top 3 deloc surprinzator:

Screen Shot 2014-09-28 at 6.52.53
Urmand ordinea in care apar pe parcursul celor 27 pagini, am sa enumar restul de 6 site-uri din Avrig si sa comentez putin pe marginea lor fiindca poate astfel cei ce le-au realizat si le intretin vor recurge la imbunatatirea lor:

    • http://www.avrigsa.ro/ – site-ul fabricii de sticla Avrig, realizat in urma cu multi ani in HTML si aparent neactualizat. Desi la prima vedere site-ul e in engleza, cuvantul „GALERIE” prezent in meniu e in limba romana, ceea ce in opinia mea strica tot profesionalismul de care ar trebui sa dea dovada un site de prezentare al unei firme. Site-ul in sine e bine definit, desi vizual aduce aminte de site-urile anilor ’90 si are o pozitie confortabila in cautari cel mai probabil datorita limbii engleze.
    • http://www.avrigul.ro – site-ul e de cativa ani un proiect in derulare pe care l-am neglijat in ultima perioada. Probabil ca reprezinta cel mai vechi website realizat pentru Avrig, daca tinem cont de faptul ca domeniul a fost inregistrat de un prieten in 2005 si ca a gazduit un site inca de pe atunci. Site-ul a suferit diverse modificari atat structurale cat si de design, insa aparent e pozitionat binisor in rezultate pentru un proiect incomplet de care nu sunt deloc mandru.
    • http://www.palatulbrukenthalavrig.ro/ – site-ul Palatului Brukenthal, realizat pe un sistem CMS si aparent foarte bine realizat, totusi la o prima vedere am remarcat doua probleme care la fel ca si in cazul site-ului fabricii de sticla strica conceptul in sine. Prima e legata de link-ul catre galeria foto, denumit in engleza „Foto Gallery” cand de fapt corect e „Photo Gallery” si a doua e folosirea numelor de fisiere in denumirea pozelor gen „_MG_0164-Edit-2”.
    • http://www.popasulavrig.ro/  – site-ul pensiunii Popasul Avrig, realizat la fel pe un sistem CMS si avand informatia foarte bine integrata in design, pare sa sufere de blestemul galeriei foto, care in limba engleza e tot „Foto Gallery”. Dincolo de asta alta problema pe care am remarcat-o e ca informatia de pe anumite pagini e mai scurta decat cea de pe coloane marginitoare, lucru ce poate sa fie corectat fie cu adaugarea de elemente media sau adaugarea de informatii aditionale, dar si ca widget-ul pentru vreme nu mai functioneaza, lucru ce sugereaza ca site-ul n-a mai fost intretinut/actualizat de ceva vreme.
    •  http://protopopiatul-avrig.ro – e un site ce pare facut in Word, si la care designul de pe prima pagina e complet diferit fata de restul site-ului. La fel ca si in cazul fabricii de sticla, site-ul aduce cu un design specific anilor ’90 unde experienta utilizatorului in localizarea informatiei concrete e destul de greoaie.
    • http://www.pensiuneabalada.ro – site-ul pensiunii Balada arata frumos in urma cu vreo 10 ani cand rezolutia medie la monitoare era de 800×600, insa in ziua de azi cand rezolutia e din ce in ce mai mare si cand majoritatea monitoarelor care se fabrica sunt wide, sa afisezi un site astfel pare o gluma:

Screen Shot 2014-09-28 at 7.47.18 Pe langa asta, pagina localizare nu pare sa foloseasca o harta de la Google maps ce sa ofere mult mai multe posibilitati celui care doreste sa ajunga, la fel cum nu ofera nici niste coordonate GPS ce pentru multi sunt indispensabile in ziua de azi. Restul paginilor, contin un font si niste culori ale textului ce nu prea contrasteaza cu celelalte culori folosite in pagina si care fac cititul o adevarata provocare chiar si pentru cei cu ochii in forma, daramite pentru cei cu mici probleme de vedere. Dincolo de asta, site-ul nu pare sa fie actualizat si are greseli de ortografie.

Evident ca astea nu sunt singurele site-uri din Avrig, dar sunt singurele care si apar in cautari, probabil fiindca au ceva vechime si nu fiindca ar avea vreo optimizare in acest sens.

Folosindu-ma de diversi operatori de cautare am dat peste o serie de site-uri aditionale reprezentand orasul pe marginea carora am sa comentez in continuare:

  • http://cabanapinul.ro/ – site realizat pe o platforma de WordPress, aparent Multisite desi e un singur site si folosind o tema gratis de WordPress la care nu a fost nevoie de prea multa munca. La prima vedere site-ul arata bine, insa inafara de pozele din galeria foto, site-ul in sine nu spune mai nimic unui turist, necunoscator al zonei, fapt ce nu prea motiveaza pe nimeni sa viziteze Avrigul sau sa se cazeze la cabana respectiva.
  • http://www.poiana-avrigului.ro – site realizat la fel in HTML, cu un design specific anilor ’90, caruia ii lipsesc imaginile din galeria foto, si care afiseaza doua harti pixelate ce nu ajuta cu nimic.  Ba mai mult, sectiunea obiective prezinta doar o enumerare a obiectivelor fara a vorbi despre ele. Widget-ul ce arata vremea e in engleza si pare sa fie inutil.
  • http://cimitirulavrig.ro – care nu mai are nevoie de nici o prezentare a primit se pare si o galerie foto, realizata cu drona, galerie ce e integrata in site doar printr-un link. Intr-un mod absolut intamplator, anumite imagini se deschid intr-un slideshow frumos in timp ce altele se deschid individual pe o pagina separata.
  • http://prosper-pop.ro – realizat pe un CMS, are un design curat si simplu cu informatiile importante precum numere de telefon si orarul la vedere pe fiecare pagina si cu o structura bine definita. Probabil ca singurele probleme pe care le pot remarca la acest site sunt headerul cu un logo negru pe alb ce pare destul de sec si faptul ca, desi se mentioneaza foarte vizibil pagina de Facebook, un link direct catre aceasta sau un buton de like nu e prezent.
  • http://villa-anna.ro – unul dintre putinele site-uri la care mi-a placut design-ul si structura din prima, dar la care am remarcat la fel o serie de probleme. Site-ul are un player audio ce porneste automat si teoretic ar trebui sa se auda o melodie pe fundal. Desi folosirea unui cantec pe fundal era la moda in urma cu multi ani, in ziua de azi nu prea mai e apreciata, mai ales datorita faptului ca optimizarea fisierelor audio lasa de dorit si de cele mai multe ori rezulta in a-i provoca vizitatorului mai degraba un pre-infarct in loc de o experienta placuta cu o muzica placuta pe fundal. Chiar si asa, player-ul audio pare sa nu functioneze pe acest site. Dincolo de asta, pagina de noutati e goala, iar site-ul desi e scris exclusiv in Romana duce lipsa de diacritice.
  • http://www.pensiuneadragonul.ro – desi s-ar putea sa ma insel e singurul site ce ofera coordonatele GPS, dar care din pacate foloseste o harta luata de pe Wikipedia in locul unei harti Google. Desi restaurantul nu este deschis non-stop, site-ul nu afiseaza un orar, fapt ce poate induce in eroare potentiali clienti. Dincolo de asta site-ul pare sa foloseasca o galerie foto externa ce se putea integra in site in loc sa se deschida intr-o pagina separata.
  • http://liceulavrig.ro/ – site-ul liceului din Avrig, realizat pe un CMS si foarte bine structurat. Din pacate desi spatiul permite, galeria foto de pe coloana din dreapta arata imagini foarte mici, lasand o zona de spatiu gol, iar informatia de pe site pare scrisa de Maria Grapini din moment ce la prima vedere nu se prea respecta spatierea din jurul semnelor de ortografie:Screen Shot 2014-09-28 at 8.39.50

E destul de trist sa vezi astfel de postari, pe pagina unui liceu teoretic.

  • http://www.poiana-neamtului.ro/ – un alt site realizat pe modelul de la sfarsitul anilor ’90, inceputul anilor 2000 ce se pare c-a fost petecit de curand cu un video de pe Youtube. Galeira foto deschide imaginile intr-o pagina separata si duce vizitatorul de pe site pentru a vedea o singura poza, in timp ce o harta din care sa se inteleaga ceva concret lipseste.
  • http://scavrig.ro/ – site-ul scolii gimaziale, realizat pe WordPress si folosind o tema implicita a WordPress. Structura e foarte buna, informatiile sunt scrise corect si concret. In schimb, site-ul sufera in ceea ce priveste design-ul. WordPress e un sistem foarte flexibil si se pot face „minuni” pe el. Totusi, pentru un incepator, fara prea multa experienta, site-ul in sine e foarte bine realizat, dar tinand in vedere ca vorbim de o scoala, cu siguranta se poate mai mult profesionalism.
  • http://www.calarie-agrement.ro/ – un site al carui design sufera doar din cauza fonturilor prea mari si din cauza prea multor informatii afisate pe prima pagina. In rest, volumul de informatii, structura si organizarea par bine echilibrate.

In concluzie, site-urile din Avrig cam lasa de dorit. Exista vreo 4 realizate destul de bine, dar care au mici erori, corectabile pe ele.

Sper ca citind acest articol, cei care detin aceste site-uri sa faca modificari pe ici pe colo, unde se cuvine si sper ca in special firmele ce detin site-uri sa inteleaga faptul ca aceste site-uri mai trebuie si intretinute si actualizate si mai ales ca exista si in Avrig o serie de tineri ce activeaza in domeniu, ce sunt profesionisti si ce pot sa faca, daca vor, nu doar un site, ci un brand cu care sa se faca marketing nu doar afacerii respective ci si orasului in sine.

Dupa cum se vede n-am intrat in detalii tehnice care tin de optimizarea continutului si de optimizarea pentru motoarele de cautare sau de securitate, fiindca aveam multe de spus si in ceea ce priveste aceste aspecte, insa astfel de detalii erau intelese doar de cei ce activeaza in domeniu si mai putin de utilizatorul de calculator incepator.

In cazul in care am omis vreun site si cineva doreste sa-l includ in lista, astept link-ul catre site pe mail sau pe Facebook.

ACTUALIZARE:  In graba de a incheia articolul am omis sa folosesc operatori de cautare pentru localitatile arondate Avrigului, insa la scurt timp mi s-a transmis faptul ca am omis site-ul Grupului Scolar Mirsa si astfel am revenit cu o actualizare.

  • http://grmirsa.ro – asemeni site-ului scolii gimnaziale, cel al Grupului Scolar din Mirsa e realizat folosind un CMS si o tema implicita, dar care are o structura bine definita si informatiile bine pozitionate. Prima problema pe care am observat-o la acest site e existenta unui logo (spre deosebire de celelalte doua scoli, aceasta chiar are un logo) de mici dimensiuni in combinatie cu un titlu textual. Probabil ca logo-ul in cauza poate sa fie redimensionat in asa fel incat sa acopere in mare parte zona din antet rezervata pentru titlul site-ului si astfel sa se renunte la titlul textual ramand doar logo-ul pe post de titlu. Dincolo de asta imaginea din antet, care incearca sa ofere o imagine de ansamblu asupra cladirilor apartinatoare nu prea pare sa se incadreze in mesajul pe care liceul vrea sa-l transmita. Probabil ca in locul unei imagini statice cu exteriorul liceului s-ar putea pune o imagine din interior cu dotarile, cu o sala de clasa in ansamblu, cu colectivul profesoral, sau de ce nu cu o serie de elevi. Ba mai mult in cazul in care sistemul permite s-ar putea chiar ingloba un slideshow care sa includa o serie de imagini, asemeni felului in care au implementat celelalte scoli din Avrig aceasta „prezentare vizuala”. Legat de antet, probabil ca o ultima imbunatatire e adaugarea unui slogan sau motto. Ultimul aspect care pare sa deranjeze vizual la acest site e prezenta meniului desfasurat in coloana stanga care face ca de cele mai multe ori, sa existe o mare diferenta intre lungimea meniului si cea a paginii in sine. Probabil ca folosind optiunea meniului de sub antet se pot crea noi meniuri cu sub-meniuri si astfel se poate elimina meniul vertical, iar spatiul ramas se poate umple cu datele de contact ale liceului si cu eventuale titluri ale noutatilor publicate pe site.

By Avrig

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *