Cum e treaba cu “cetateanul de onoare”?

Fiindca citeam la colegu’ de la Cisnadie un articol prin care primarul in functie propunea acordarea unui titlu de “Cetatean de onoare” anumitor personalitati mai mult sau mai putin meritoase am zis sa aduc si eu in discutie tema asta fiindca pentru unii pare a fi de mare interes in timp ce pentru altii nu.

In primul rand sa lamurim cum e treaba cu cetatenii de onoare. Ei bine un numar mare de orase si-a premiat valorile proprii, dar si pe cei care au contribuit la binele orasului intr-un fel sau altul.

La Avrig primul care a propus acordarea unor disctinctii pentru recunoasterea valorilor a fost actualul primar care conform unui articol aparut in Tribuna in 12 martie si pe care-l puteti citi integral aici intentiona sa inceapa acordarea unei astfel de distinctii cu domnul Jianzu Wang care se pare ca este consilierul ştiinţific al Ambasadei Republicii Populare Chineze în Bucureşti. Nu stiu exact ce a facut domnul Jianzu Wang ca sa merite un astfel de titlu insa din proiectul de hotarare pe care-l gasiti pe site-ul primariei nu prea rezulta ca a facut ceva pentru oras.

Din cate am inteles pana acum tot ce a facut domnul Jianzu Wang a fost lobby pe langa Primaria Avrig apropo de niste investitii in energie verde lucru de mare interes pentru primar. Din pacate se pare ca povestea asta cu “Smart House” nu e asa cum ma asteptam eu si o sa va povestesc intr-un articol viitor cum sta treaba cu un astfel de proiect.

Pentru simplul fapt ca a facut lobby in favoarea unor investitori al caror interes e sa-si vanda marfa (la supra pret, dar despre asta intr-un alt articol) si n-a avut un aport concret la bunastarea orasului sau la impunerea brandului “Avrig” pe plan cultural, turistic sau sportiv consider ca domnul asta nu merita un astfel de titlu si din cate reiese din articolul de pe Tribuna se pare ca si consilierii locali gandesc la fel.

Vazand ca nu a obtinut sprijinul dorit pentru “ungerea” lui Jianzu Wang drept cetatean de onoare primarul a incercat intr-o sedinta ulterioara despre care gasiti mai multe informatii pe Tribuna sa lege numirea domnului Jianzu Wang de cea a domnului Mircea Vasile Tomus. In cazul in care nu stiti cine este domnul Tomus, fiindca evident pe pagina primariei nu se motiveaza deloc proiectele de hotarare ca sa stim si noi de ce anume se vrea adoptarea respectivei hotarari am sa va spun eu.

Domnul Tomus este om de cultura, scriitor si publicist si de-a lungul vremii a fost si Ministru Secretar de Stat la Ministerul Culturii, Redactor şef la Revista Transilvania, dar si Profesor Universitar si implicit ar merita pe deplin un astfel de titlu din moment ce dansul atat prin functile avute cat si prin implicarea culturala a ajutat la intarirea brandului “Avrig”.

Mi se pare cel putin jenant faptul ca primarul a ales sa lege numele domnului Tomus de cel al lui Jianzu Wang in incercarea de a obtine titlul de cetatean de onoare pentru cel din urma profitand de reputatia celui dintai.

In mod normal pentru un astfel de demers Primaria Avrig trebuia sa faca un sondaj pe site-ul primariei in care sa enumere potentiali candidati la titlul de cetatean de onoare si sa lase locuitorii sa-si exprime optiunile. Din pacate insa cei de la primarie nu inteleg faptul ca suntem in era tehnologiei si ca de ani buni granitele de comunicare dintre noi cei plecati si cei din tara s-au dizolvat pe internet si astfel desi dintre cei peste 1800 de membri ai grupului Avrig de pe Facebook doar 3-4 suntem mai vocali cei care ne citesc sau citesc ceea ce se posteaza discuta temele respective intre prieteni, familie si cunoscuti fiindca inca multi se tem de politica pumnului in gura care inca pare a fi un stil de viata pentru unii consilieri locali si exemplul il aveti aici si astfel pot avea o implicare activa in evolutia orasului.

Cineva chiar spunea ieri la articolul despre care scriam aici urmatoarele:

Parea mea: Daca nu ia parte COMUNITATEA la aceste proiecte nu se poate ajunge la un rezultat palpabil. Este f. usor sa faci "observatii de pe margine " fara bsa-ti aduci aportul la realizari.In societatea romaneasca , din timpul comunismului si mai ales dupa revolutie notiunea de participare a comunitatii la activitatile locale s-a degradat de tot. Toata lumea asteapta sa faca altii, fara sa se implice cu ceeace poate si se pricepe la rezolvarea problemei respective.Daca rezolvam aceasta "obligatie civica" suntem salvati.

Totusi din moment ce la Avrig nu avem o “poiana a lui Iocan” si nu exista nici un fel de “sfat satesc” cum era odata si cum se doreste sa se implementeze acum pe satele arondate orasului singura noastra fereastra de comunicare rapida si coerenta a ramas Internetul, iar implicarea civica si pulsul comunitatii poate fi luat usor prin sondaje de opinie facute de catre departamentul de comunicare al Primariei Avrig (apropo exista asa ceva?) prin intermediul site-ului primariei sau a unei pagini de Facebook create in acest scop.

Fiindca articolul acesta este deja lung si poate deveni plictisitor am sa revin cu un nou articol in care voi face personal un sondaj privind personalitatile pe care le-ar fi putut propune primaria pentru primul titlu de cetatean de onoare si contrar primarului voi incerca sa si argumentez numirile.

(Vizualizat de 4 ori, 1 vizite azi)
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *