Ce va mai pute gura…

La colegii de la StiriAvrig.ro citeam azi o comparatie intre domnii Klingeis si Fraticiu. Bineinteles ca articolul nu putea decat sa inceapa cu niste “acuze” de ipocrizie fata de noi, opinia publica, fiindca nu ne respectam “valorile”.

Drept exemplu este dat Bute, o astfel de “valoare” pe care nu o respectam. Acuma din cate stiu domnul Bute e o bruta, el practica un sport ce promoveaza violenta. Tot domnul Bute e cetatean canadian mai nou si nu prea lupta sub steagul Romaniei din cate am observat. Nici macar nu s-a sinchisit sa ridice de jos un steag aruncat din tribune si sa-l fluture, daramite sa mai lupte sub culorile noastre.

De fapt cam asa isi respecta “valorile” astea tara. Totul se rezuma la bani, totul e o afacere. E trist ca autorul articolului nu a auzit de recentul succes al domnului Mungiu, sau al actritei Cristina Flutur de la teatrul “Radu Stanca”, care nu doar ca au pus Romania pe harta cinematografiei mondiale, dar si Sibiul.

Dar sa trecem la “valoarea” despre care vorbeste autorul articolului mentionat, fiindca intr-adevar vorbim despre o “valoare de cateva zeci de mii, poate chiar sute de mii de euro din fonduri Phare”

In anul 2005, presa acelor vremuri scria urmatoarele:

Procurorii anticoruptie si Departamentul guvernamental de Lupta Antifrauda (DLAF) vor avea de solutionat o deturnare de 20.000 de euro din fondurile Phare, in care principalul suspect este Gheorghe Fraticiu, primarul orasului Avrig din judetul Sibiu, ne-au informat surse judiciare.
Serviciul Teritorial al PNA Alba a trimis, la sfarsitul saptamanii trecute, procurorilor anticoruptie bucuresteni dosarul in care primarul localitatii sibiene Avrig, Gheorghe Fraticiu, este cercetat pentru crearea unui prejudiu de 20.000 de euro din fondurile Phare atribuite ajutorarii persoanelor de varsta a treia fara suport material.
Acest lucru ne-a fost confirmat si de Biroul de presa al PNA, care ne-a informat ca dosarul a fost inregistrat la inceputul acestei saptamani, urmand sa fie anchetat de procurori impreuna cu reprezentantii Departamentului guvernamental pentru Lupta Antifrauda (DLAF).
Ancheta in cazul primarului Avrig, Gheorghe Fraticiu, a fost demarata de politistii Serviciului Economic din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Sibiu, in urma unor informatii potrivit carora primarul ar fi sustras o parte din fondurile Phare pentru a-i folosi in interes personal.
Finantarea europeana, in valoare de 164.149 de euro, avea drept scop ajutorarea persoanelor de varsta a treia, fara suport material, marginalizate, cu venituri mici si probleme importante de tip sociomedical, domiciliate pe teritoriul orasului Avrig si al satelor apartinatoare, de care ar fi trebuit sa beneficieze 115 persoane, dintre care 41 din satul Glamboaca, 22 din Sacadate, 27 din Avrig si 25 din Marsa. Suspiciunile politistilor au fost intarite si de expertiza efectuata de Prefectura, cu ocazia decontului lucrarii de refacere a unei cladiri din satul Glamboaca destinata infiintarii unui Centru de zi pentru varstnici, din care a reiesit o depasire a costurilor cu suma de un miliard de lei. Adica dublu fata de cat ar fi trebuit.
Prejudiciul, estimat initial la 100.000 de euro
In urma solicitarii noastre, purtatorul de cuvant al Inspectoratului General al Politiei Romane, Florentina Ion, ne-a raspuns ca prejudiciul estimat initial de politisti in cazul lui Fraticiu era de 100.000 de euro din fonduri Phare. "Politistii Inspectoratului Judetean de Politie Sibiu s-au sesizat din oficiu, la data de 22 februarie 2005, cu privire la primarul localitatii Avrig, Fraticiu Gheorghe. Din primele verificari a rezultat comiterea infractiunilor prevazute de Legea 78/2000 precum si comiterea infractiunilor de abuz in serviciu, fals, uz de fals si delapidare, prejudiciul estimat fiind de 100.000 de euro. Avand in vedere aceste aspecte, la data de 17 iunie 2005, s-a intocmit un referat de declinare a competentei in favoarea Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu, ulterior fiind inaintat Serviciului Teritorial al PNA din Alba", ne-a mai spus purtatorul de cuvant al IGPR.
Costuri "umflate"
Contactat telefonic, unul dintre functionarii Primariei Avrig (persoana care ne-a rugat sa nu-i divulgam identitatea) ne-a declarat ca primarul este principalul ordonator de credite, numai el ocupandu-se de gestionarea banilor.
"Domnul Gheorghe Fraticiu este singurul care raspunde de acest proiect Phare. Banii nu pot pleca nicaieri fara semnatura lui. Daca a gresit trebuie sa raspunda de faptele sale", ne-a mai spus functionarul precizand ca, personal, nu este de acord nici cu sumele trecute pe facturile cu care s-au achizitionat microbuzul si calculatorul pentru Centrul de zi din Glamboaca. "S-a facut un centru de zi in satul Glamboaca. Acolo s-au dus toti banii. Si pe logistica. S-a cumparat un microbuz marca Ford Tranzit si un calculator. Nu vreau sa va spun cat au costat. E adevarat ca microbuzul este necesar transportarii angajatelor la domiciliul varstnicilor pentru a le face curat si a le aduce alimente. Programul Phare prevedea, in afara ajutorarii batranilor cu bani, medicamente si alimente si crearea acestui Centru de zi, dar costurile au fost mult umflate. Nu pot sa va spun mai multe", a incheiat functionarul Primariei Avrig.

 

Bineinteles ca la acea vreme, cazul s-a musamalizat rapid fiindca era mult mai usor sa musamalizezi un caz atunci decat acum. Nici adversarii politici de la acea vreme ai domnului Fraticiu nu s-au dat mai in laturi musamalizand un caz de vatamare corporala in campania din 2004 cand l-au agresat pe un tanar fiindca detinea diverse dovezi privind un anume abuz electoral, tanar care la acea vreme incerca sa-l “ajute” pe domnul Fraticiu si caruia acest domn nici macar nu-I mai ofera un minim respect civic.

E interesant faptul ca in perioada in care apareau diverse articole privind abuzuri in Primaria Avrig in perioada 2000 – 2008 domnul Fraticiu isi facea o vila pe strada Moscovei, isi punea fiul la adapost cu un apartament pe bulevadul Mihai Viteazu din Sibiu, apartament care bineinteles este trecut pe numele actualei sotii, fostei amante si secretara in Primaria Avrig, care si dansa dintr-un amarat salar de bugetar putea face aceste investitii imobiliare cum si domnul Fraticiu a facut pe strada Moscovei.

Nu are rost sa mai vorbim de banii incasati de firma administrata de domnul Dan Andrei Fraticiu de la Primaria Avrig prin contracte atribuite pe sub mustata.

Eu unul sunt de parere ca micul “Klingeis” a avut de la cine invata “administratie publica a la Avrig”, insa spre deosebire de mentorul sau, adevarata “valoare” a orasului, micul “Klingeis” a facut prostia sa-si etaleze abuzurile in loc sa le ascunda pe strazi discrete in orasul Sibiu.

(Vizualizat de 5 ori, 1 vizite azi)
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *