Cand cronica bate filmul…. (partea I)

In timpul campaniei din 2008, in timp ce am incercat si eu sa-mi exprim liber o opinie privind alegerile locale, si anumiti candidati pe forumul defunctului infoavrig.ro mi-am dat seama cat de mult se incearca manipularea si dezinformarea avrigeanului de rand atat in perioada campaniei electorale cat si in afara ei pentru ca cei ce fac jocurile de putere la Avrig sa “domneasca” linistiti si in urmatorii patru ani.

In momentul in care mi-am vazut comentariile sterse de pe forum, in momentul in care au inceput sa apara amenintari, sa apara tentative de intimidare si fel de fel de atacuri am realizat cat de mare e lupta pentru putere in Avrig, cat de gustos e ciolanul si cat de multi sunt in stare sa “te vanda” pe cativa banuti.1682570-poster-1280-hater-app

Acest lucru m-a motivat mult mai mult, si am inceput acest blog, pe care de-a lungul timpului am incercat sa public articole cat se poate de obiective si corecte. N-am reusit in totalitate sa fac asta, fiindca in mare parte informatiile sunt venite din randul oamenilor de rand, insa am incercat sa clarific de fiecare data faptul ca nu pot sa-mi asum o informatie in ansamblu, dar pot sa-mi asum o opinie cat se poate de corecta pe marginea ei. Din 2008 si pana acum, articolele de aici au atras atat opinii pozitive, cat si opinii negative, au ajutat la formarea de opinii, la raspandirea de informatii si la maturizarea in gandire a multora.

Nu pot spune concret fiindca vorbim de situatii si date relative, insa exista sanse mari ca postarile de aici de pe blog sa fi influentat catusi de putin rezultate ale alegerilor, opinii electorale si de ce nu opinii personale. Nu vreau sa-mi arog nici un merit in afara de acela ca m-am straduit si ma straduiesc sa tin acest blog online si sa-mi impun o opinie pentru a forma o opinie, chiar daca uneori poate e incorecta comparativ cu realitatea sau opinia colectiva.

Am avut de-a lungul timpului si satisfactia sa constat ca cei care citesc acest blog, si mai ales care apreciaza articolele sunt din ce in ce mai multi, fapt care m-a motivat sa incerc sa ma implic in continuare in relatarea informatiei venita din diverse surse, de la oameni care nu pot sa si-o asume fiindca au ceva de pierdut.

In perioada alegerilor din 2012, cei care facusera infoavrig.ro au mai avut o tentativa de a manipula si dezinforma opinia publica in favoarea unui singur partid, tentativa care a esuat lamentabil. Apoi a aparut AvrigMedia, un profil anonim ce scotea documente din primarie si stergea pe jos cu cei, sau cel care a cheltuit banii respectivi. “Gloria” acestuia a fost de mica durata din o serie de motive:

  • Documentele pe care le scotea erau usor de identificat in departamentele din primarie, iar cei cu acces la ele erau usor de reperat si sanctionat fiindca pana la urma, legea transparentei specifica clar felul si cadrul in care se publica datele pentru transparenta, ori publicarea unor documente, chiar si publice, in formatul exact si integral in care se afla la dosar de catre o terta parte tot infractiune se numeste.
  • Profilul pe care se publicau documentele era unul anonim, ce nu oferea nici un fel de credibilitate, insa pentru a garanta “libertatea” celui ce publica era musai sa fie anonim fiindca omul evident comitea o infractiune.
  • Cel ce publica documentele respective spunea doar partea mai convenabila a povestii, fapt inteles de multi si apreciat de putini. Omul spunea pe ce cheltuie primarul banii, si aducea si dovezi cat se poate de concludente pe tema asta. Ce nu spunea e si cine ii dadea banii aia pe mana de cheltuiala. Bugetul Avrigului nu-i un borcan cu miere unde primarul baga mana si se serveste cu cat ii pofteste inima, ci e un concept, cel putin teoretic bine pazit si gestionat de catre Consiliul Local, care prin majoritate decide ce prioritati are fiecare cheltuiala in parte.

In momentul in care a facut imprudenta sa scoata niste acte la care avea acces un numar foarte restrans de persoane, AvrigMedia a disparut din peisaj, fiindca probabil atat el cat si cei ce-l “finantau” pentru asa ceva si-au dat seama de imprudenta facuta.

Si uite asa, a aparut apoi cronicarul…

Pe cronicar il cunosc de multa vreme, insa am inceput sa interactionez cu el pe teme de politica si spirit civic abia in momentul in care a apelat la mine printr-o cunostinta comuna sa-i public cazul pe site, fiindca la acea vreme primarul a comis un abuz impotriva lui. M-a sunat, am vorbit, mi-a relatat cele intamplate si fiindca n-am nici un fel de obligatie sa consult informatia din trei surse ca la gazeta i-am publicat omului povestea. Am comentat pe marginea ei, si am incercat sa raman impartial la fel cum am facut in cazul fiecarui articol sau fiecarei informatii primite dintr-o sursa oarecare. La vremea aceea cronicarul a inteles si a apreciat impartialitatea. Acum aparent nu o mai poate tolera.

Dar sa continuam cu povestea si sa va spun cum, la ceva vreme s-a decis sa-si faca si el loc in comunitatea online, si-a facut profil, si-a facut pagina de Facebook si eforturile lui de a ajuta la informarea opiniei publice au fost cat se poate de apreciate. Nu stiu despre altii, insa eu cel putin le-am apreciat la inceput, pana la un punct. Acel punct a fost constituit de momentul in care, cronicarul m-a intrebat de ce nu public documentele lui AvrigMedia, fiindca lui i-a propus deja AvrigMedia o colaborare si el se baga.

Am incercat sa-i explic motivele mele si i-am spus ce oameni se afla in spatele AvrigMedia si mai ales de ce nu vreau sa ma implic, tinand cont de faptul ca AvrigMedia face propaganda si nu informare. Incet si sigur, cronicarul a inceput sa publice informatii mergand pe acelasi principiu al omisiunii pe care mergea si AvrigMedia, si spunand avrigenilor doar partea din poveste care-i convenea mai mult.

Prima contra pe tema informarii corecte am avut-o in vremea in care facea “fapte de vitejie” astupand gropi pe niste drumuri locale folosind pietris furnizat de Primaria Avrig in timp ce critica Primaria Avrig, si implicit pe primar ca nu fac nimic si ca el si cu X si Y consilieri fac de fapt ceva pentru oras. Ba mai mult, s-a si asigurat ca un consilier oarecare apare in poze cu lopata in mana ca sa dea bine la public si sa inteleaga avrigeanul de rand ca acel consilier chiar se implica.

Ce nu v-a spus in situatia respectiva e ca la vremea aceea consilierul in cauza nici macar n-a participat activ la actiunea respectiva, ci ca a fost sunat spre final sa apara si el sa dea acolo doua lopeti pentru poza, motiv pentru care si apare imbracat in haine de “director” nu de “salahor”. La fel cum nu v-a spus ca in ziua in care s-a desfasurat actiunea respectiva pe acelasi drum, insa pe o portiune diferita realizau aceleasi lucrari de “petecire” si isachienii, lucrari care in ambele cazuri au tinut pana la prima ploaie, moment in care tot primaria si primarul au fost gasiti vinovati.

Apoi a urmat episodul drumului din Sacadate, unde s-au chemat televiziuni de casa ale unui anumit partid, si care au luat interviuri doar dintr-o singura directie, nu si din ambele cum e normal si corect jurnalistic, si care au filmat pelerina portocalie.

La vremea aceea, tentativa de manipulare a fost desconspirata si un articol in acest sens am publicat aici pe site, fara ca sa-mi asum vreuna din informatii, chiar daca veneau din sursa credibila si erau cat se poate de exacte. Evident ca desconsiprarea unei tentative de manipulare n-a fost pe plac, iar articolul publicat n-a beneficiat nici un moment de impartialitate din partea cronicarului, moment in care au inceput atacurile mai mult sau mai putin directe.

De atunci si pana acum, am avut o serie de discutii private cu diversi avrigeni, oameni care poate n-au comentat in viata lor la vreo postare, sau poate au comentat impartial sau doar la postari ce n-au legatura cu politica si care mi-au spus cat de mult ii deranjeaza felul in care sunt scrise celebrele “cronici de consiliu” cronici ce aparent urmeaza acelasi model de fiecare data, model in care primarul si o serie de consilieri trebuiesc criticati, chiar si indirect, iar altii laudati, chiar si indirect.

Ba mai mult unii imi spuneau si chiar imi confirmau cum ca, la un momentdat cronicarului i s-ar fi oferit locul 3 pe o lista electorala in 2016 cu conditia ca prin cronicile lui sa-i ajute pe cei ce-si vor trece numele pe lista respectiva alaturi de el. Chiar daca informatia respectiva, ca si multe altele de altfel era destul de credibila la vremea respectiva, si era sustinuta de atitudinea pe care o avea cronicarul fata de anumite persoane n-am publicat-o fiindca eu personal, la fel cum am spus de cateva ori si aici pe site, n-am nici un interes in ceea ce priveste politica, nu am nici un interes comercial si n-am de ce sa recurg la atac la persoana, sa raspandesc informatii ce pot sa fie false cu privire la o persoana anume, sau sa-mi “proclam” gloria denigrand o persoana anume si raspandind informatii false intentionat. El, pe de alta parte a inceput sa faca acest lucru cu fiecare dintre noi, care nu suntem de acord cu opinia lui, care il corectam atunci cand derapeaza si care nu-l consideram pe primar vinovat chiar pentru fiecare problema a orasului.

Dar, n-am de gand sa va plictisesc prea mult, mai sunt multe de spus pe tema asta, multe care vor fi spuse la timpul potrivit. Deocamdata inchei partea I. Urmeaza partea II tot despre cronicar, si de ce nu, partea III despre cronici, partea IV despre cei pe care-i lauda, partea V despre spam si amatorism si lista poate continua…

(Vizualizat de 2 ori, 1 vizite azi)
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *