Am pus intrebari si am primit raspunsuri

Domnul Vasiu si-a onorat promisiunea facuta si mi-a trimis la primele ore ale diminetii raspunsurile dansului la intrebarile puse de mine. E pacat ca inca ceilalti candidati nu au trimis si ei o serie de astfel de raspunsuri ca sa ne putem face o idee asupra solutiilor pe care le vor aplica la problemele noastre.

Tot domnul Vasiu mi-a pus la randul sau niste intrebari carora le voi raspunde mai jos. Deocamdata va las sa cititi raspunsurile si poate veti avea curajul sa-l intrebati si pe cel pe care-l sustineti despre rezolvarea acestor probleme.

Buna ziua, domnule Cenusa,

 

Am de onorat o promisiune catre Dvs. si catre toti cei interesati de raspunsurile mele la intrebarile lansate pe blog.

Inainte de asta, doar cateva scurte precizari:

Nu pot avea pretentia ca detin solutia corecta la toate problemele lasate mostenire Avrigului de cei care s-au ocupat de bunastarea orasului.

Toate raspunsurile mele sunt argumentate, iar solutiile pe care le propun sunt, in opinia mea, realizabile, mai mult chiar, trebuie luat in calcul faptul ca pentru implementarea lor avem nevoie de costuri cat mai scazute.

In incercarea mea de a  gasi  solutii viabile la problemele ridicate de Dvs. am dorit sa le dau in ansamblu un continut unitar, adica impreuna sa formeze un sistem functional, eficient, cu sanse de a fi pus in practica cu rezultatele cele mai bune.

 

Raspunsurile mele:

1. Declararea prin H.C.L. a obiectivului "Parc industrial Avrig" in zona de est a orasului (zona Somarest).

     Avantajele zonei: acces facil la drumul national

                                  existenta in zona a altui obiectiv industrial

                                  in zona se anunta noi investitii

                                  racordarea usoara la utilitati (apa, gaze naturale, curent electric)

                                  traficul greu este scos in afara orasului.

    Dezavantaje: lipsa accesului la reteaua de canalizare

                          rezolvarea problemei legate de proprietatea amplasamentului propus.

    Dezavantajele zonei pot fi eliminate daca se urgenteaza extinderea retelei de canalizare;

                          -elaborarea PUZ (plan urbanistic zonal)

                          -pot fi facute schimburi de terenuri intre proprietarii din zona si Primarie, cel putin la aceeasi valoare.

  Asigurarea de facilitati viitorilor investitori: concesionare de teren aflat in proprietate publica, scutiri de taxe si impozite in anumite conditii, etc.

Atragerea de investitii este prioritatea nr. 1 pentru ca de aici pleaca tot ceea ce inseamna venituri la bugetul local, dezvoltarea celorlalte sectoare ale administratiei publice, reducerea inechitatii sociale, etc.

-Atragerea in zona investitiilor publice a fondurilor europene pentru proiecte de reconversie sociala si profesionala, precum si de integrare sociala a locuitorilor din zona "Unirii" si cartierul ACH.

Din discutiile purtate cu cetatenii de diverse etnii din aceasta zona, le-am adresat intrebarea daca ar fi interesati de infiintarea unei sectii de confectionat produse artizanale (maturi, cosuri de nuiele, corfe, etc.) pentru cartierul Unirii si a unei sere de productie pentru cartierul ACH, investitii publice cu finantari europeane nerambursabile. Majoritatea covarsitoare a fost incantata de aceasta perspectiva perfect posibila.

-Proiecte de educatie pentru copiii romi finantate din fonduri europene nerambursabile.

Ce parere aveti de infiintarea unei gradinite pentru copiii familiilor de romi, in care de educatia acestor copii sa se ocupe o educatoare de aceeasi etnie? Pare imposibil, nu-i asa? Este perfect posibil! Iar partea de cofinantare a beneficiarului proiectului este intre 2% si 15%.

Pentru asemenea proiecte de educatie, reconversie profesionala si integrare sociala a romilor se pot accesa finantari europene. Nu poti pretinde plata taxelor si impozitelor locale a acestei categorii sociale daca nu dezvolti in paralel astfel de programe prin care sa asiguri surse de venituri. Fara aceste proiecte, aceasta categorie sociala va fi in continuare trimisa la marginea societatii. In plus, implementarea acestor proiecte va duce la scaderea gradului de asistenta sociala.

Pentru consolidarea locurilor de munca existente, propun cateva proiecte simple, eficiente, reduse ca si costuri:

-infiintarea in cadrul Primariei a unui punct de lucru al Oficiului Registrului Comertului, cu perspectiva autofinantarii activitatii.

-infiintarea ca serviciu extern a unui punct de lucru al unei firme de consultanta specializata in accesarea fondurilor europene nerambursabile.

-incurajarea si constientizarea cetatenilor de a achizitiona produse si servicii de la producatorii locali. Pot fi montate bannere in oras cu un text care sa conduca la astfel de actiuni.

-un dialog permanent cu intreprinzatorii actuali pentru a gasi toate mijloacele legale prin care administratia locala ii poate oferi sprijin.

-accesul la promovare si reclama a firmelor pe viitorul POST DE RADIO cu acoperire locala si regionala, dar si cu emisie pe internet.

Proiectul acesta de a infiinta un post de radio local ofera raspunsul si la intrebarea cu nr. 10, aceea de a oferi transparenta totala in administratie si va avea un impact pozitiv in viata culturala a comunitatii. In acest proiect vor fi angreneti tinerii nostrii, vor fi transmise stiri locale, hotarari ale consiliului local, contractele incheiate de administratie, vor fi mediatizate activitatile cultural-artistice, va oferi acces firmelor locale si tuturor intreprinzatorilor locali la promovare, etc.

Un proiect simplu, dar cu impact economic si social urias. Mai mult, functionarea postului de radio se va putea autofinanta. Tot ce trebuie gasit este cadrul juridic de infiintare si functionare.

Vom veni in intampinarea producatorilor agricoli locali si vom infiinta un depozit de produse agricole, administrat in sistem de management privat care se va ocupa de depozitarea in conditii optime a produselor agricole, dar mai ales de plasarea lor in piata, intr-un mod profesionist si eficient. Astfel, producatorilor agricoli din zona noastra l-i se va asigura, prin contractele incheiate, cel mai dificil element din activitatea lor: vanzarea!

Achizitionarea de catre Primarie a doua rulote comerciale pe care sa le puna la dispozitia producatorilor locali autorizati si cu ajutorul carora acestia sa-si poata vinde in piete, targuri traditionale, din ce in ce mai numeroase, productia obtinuta.

Deasemenea, aceste rulote comerciale pot fi un sprijin logistic si pentru Asociatia Prietenii Avrigului.

Consider ca dezvoltarea economica este punctul de pornire al unui proiect solid de dezvoltare pentru orice comunitate, cu atat mai mult pentru Avrig.

 

2. Intrebarea Dvs. se refera in modul cel mai clar la ceea ce am subliniat si eu de multe ori: fraudarea banului public.

In mod cert nu voi sesiza nici Curtea de Conturi, in cazul beneficiarului, nici Consiliul Concurentei, in cazul prestatorului, pentru ca nu cred ca aceste institutii vor oferi o solutie favorabila. Problema cu aceste contracte frauduloase in urma unor licitatii netransparente se poate rezolva astfel:

-in functie de clauzele fiecarui contract, impreuna cu o echipa de juristi,( daca este cazul), voi rezilia aceste contracte, fie prin HCL, fie in instanta.

 

3.Proiectele vechi de peste 10 ani.

  Daca ne referim la proiectele de infrastructura amintite de Dvs., reabilitarea strazilor Gheorghe Lazar si Bisericii, sunt intru totul de acord cu Dvs., mai mult, trebuie continuat si cu strada Mihai Viteazul, practic, cele mai importante strazi ale orasului. Reabilitarea celor trei strazi, in lungime totala de aprox. 4.000 – 4.500 de metri, se poate face in maxim un an, fara a subrezi foarte tare bugetul local. Nu trebuie sa uitam, insa, ca aceste trei strazi au nevoie si de canalizare, poate si de inlocuirea conductelor de la reteaua publica de apa. Nu pot sa ma pronunt in aceasta privinta, pentru ca nu cunosc detalii. Dar investitiile in retelele de apa si canalizare tin de SC Apa-Canal SA Sibiu. Din cate informatii am, aceste investitii ar fi trebuit facute in 2011, cel putin pe strada Gheorghe Lazar.

Oricum ar fi, este inadmisibil ca aceste trei strazi sa nu le avem complet modernizate, indiferent ce ar presupune aceasta modernizare si de cine ar trebui facute investitiile. Nu putem sa nu includem amenajarea trotuarelor, dar si plantarea de pomi pe marginea strazilor.

 

4. Este o intrebare care preocupa toata opinia publica locala. Apa-Canal SA Avrig nu a fost vanduta, ci trecuta doar in administrare la SC Apa-Canal SA Sibiu. Daca as folosi termenul de "desecretizare" nu ar avea nici o legatura cu epoca pe care o traim, ar veni mai degraba dintr-un comunism securist. Nici nu cred ca ar folosi cuiva, sau ar interesa pe cineva daca contractul ar fi facut public. Mai important ar fi rezultatul, care sa conduca la furnizarea de servicii de calitate la preturi corecte, catre noi toti. Sunt, totusi, cateva chestiuni de clarificat:

-mai are SC GOA SA drept de petenta asupra SC Apa- Canal SA?

-cat de oportuna este reclamarea dreptului de petenta?

-care sunt obligatiile partilor din contract?

-care sunt clauzele de reziliere a contractului? dar cele de penalizare?

In functie de aceste raspunsuri, dar si de altele, decizia trebuie luata dupa aflarea unui punct de vedere juridic, exprimat dupa analiza contractului de catre o echipa de juristi. Dupa care se ia decizia: penalizare, reziliere, invocarea dreptului de petenta si revenirea in administrarea SC GOA SA…?

Nu este o solutionare simpla a acestei probleme. Trebuie culese toate datele, dupa care trebuie actionat.

 

5. Foarte corecta problema ridicata de Dvs. Au trecut vremurile cand se matura sambata seara sau duminica dimineata, inainte de biserica, prin fata casei! Este o problema de conduita in societate. Sunt adeptul principiului balantei: pe un taler pui educatia, pe care poti sa o faci prin mediatizare, (prin postul de radio de care v-am vorbit, postari pe facebook a celor certati cu bunele maniere, etc.), iar pe celelalt taler pui legea, care trebuie respectata. Media are rolul de indrumare, de constientizare, iar Politia locala are rolul de a sanctiona contraventional, sau, in cazurile grave de distrugeri, furturi etc., chiar de a trece la procedura de urmarire penala. Fara "prietenii", pentru ca legea trebuie respectata.

 

6.Specacolul "Florile Oltului" trebuie organizat, el este echivalentul "Zilelor orasului X" sau "Y" din multe orase din tara si din afara. Sunt pe deplin adeptul sustinerii participarii producatorilor locali si a firmelor locale. Dar intervine o problema: multi din acesti producatori si aceste firme nu pot sa sustina din punct de vedere logistic o astfel de participare. Au nevoie de dotari necesare si specifice pentru acest tip de eveniment. Primaria poate inchiria o parte din aceste asa-zise echipamente. Rulotele comerciale de care am vorbit ne pot ajuta in demersul nostru. Iar pe durata desfasurarii spectacolului, nu ne putem pune problema de a aduce bani la buget, avem timp sa o facem in restul anului.

 

7. Cazurile prezentate de Dvs. de pe Valea Avrigului exista, sunt chiar numeroase si aduc prejudicii insemnate bugetului local. Dar nu trebuie sa uitam un lucru: de acolo de unde administratia locala incaseaza taxe si impozite, trebuie sa furnizeze si servicii publice. Dar asta este un alt aspect.

In cadrul Primariei functioneaza mai multe servicii, printre care si "Serviciul arhitectura, urbanism, amenajarea teritoriului si disciplina in constructii" si Serviciul taxe si impozite locale. Intr-o administratie moderna, de tip occidental, scandinav in special, aceste doua servicii, dar si altele, sunt externalizate, adica functioneaza ca niste entitati separate, dupa legea de functionare a societatilor comerciale, cu contracte de prestari servicii cu Primaria, cu clauze, cu obiective de performanta, etc. Daca Primaria Avrig ar avea aceste doua servicii trecute in cadrul serviciului extern, lucrurile ar functiona ca intr-o relatie contractuala dintre doua firme, in care fiecare dintre cele doua firme trebuie sa-si onoreze obligatiile. Vrem sa acceptam sau nu, acesta este tipul de administratie modern si eficient, care isi va face aparitia si in societatea noastra. Consider ca aceste doua servicii din cadrul Primariei trebuie se fie externalizate de catre noul primar, pentru ca este mare nevoie de eficientizarea lor, pentru ca asemenea cazuri ca cele prezentate de Dvs. sa fie evitate complet. Iar pentru a rezolva cazurile prezentate de Dvs. este nevoie de foarte mult timp, de foarte multa munca, chiar si de multi bani. Asta pentru ca cineva nu si-a facut treaba cum ar fi trebuit sa si-o faca.

Dar lucrurile trebuiesc rezolvate, situatia nu poate sa ramana asa. Dar fara a externaliza cel putin serviciul de urbanism, care sa aiba ca obiectiv solutionarea acestei probleme si intrarea in legalitate, nu vad cum s-ar indrepta situatia.

 

8. Ceea ce prezentati la acest punct are o stransa legatura cu ce v-am expus la intrebarea precedenta. Trebuie stabilit ca aceste lucrari de termoizolare se pot face numai in urma obtinerii unui certificat de urbanism. La initiativa serviciului de urbanism, consiliul local ar fi trebuit sa adopte o hotarare in care sa stabileasca in ce conditii se pot executa lucrarile de termoizolare, in ce mod, sau in ce culori se pot zugravi fatadele blocurilor, adica conditiile cuprinse in certificatul de urbanism.

Viitorul consiliu va trebui sa stabileasca prin hotarare acest lucru si sa-l aduca la cunostinta oamenilor. Primaria nu poate obliga pe nimeni sa se constituie in vreo asociatie.  Nu cunosc ce conditii a impus Primaria celor care au castigat licitatiile de executie si daca acestea au respectat certificatul de urbanism sau daca   aceste lucrari au certificat de urbanism. Daca nu detin certificat de urbanism, dar ar fi trebuit sa detina, atunci lucrurile sunt clare: trebuie sa intre in legalitate. Daca detin certificat de urbanism si el este respectat, atunci trebuie gasita solutia care sa duca la un aspect unitar si armonios al locuintelor.

 

9. Cei care sparg strada pentru racordare la utilitati trebuie sa detina o autorizatie eliberata de Politie si Primarie. Aceasta autorizatie trebuie sa cuprinda conditiile pe care trebuie sa le respecte cel care o solicita, inclusiv obligativitatea refacerii strazii la starea initiala. Voi introduce o conditie ca beneficarul autorizatiei sa incheie, impreuna cu cei care care au eliberat-o, Politie si biroul administrativ din Primarie, un proces verbal de incheiere a lucrarilor, in urma inspectiei la locul lucrarii al unui reprezentant al Politiei locale si al biroului administrativ din cadrul Primariei. Nerespectarea conditiilor din autorizatia eliberata, conduce la sanctiuni aplicate solicitantului.

 

10. Impreuna cu proiectele de dezvoltare economica, pe care le-am descris la punctul 1, cheltuirea eficienta, responsabila si transparenta a banului public, sunt cele doua chei care, in viziunea mea, pot sa deschida drumul Avrigului spre dezvoltare durabila si bunastare. 

Transparenta totala in administratie este singura promisiune facuta de un primar, care, pentru a fi onorata, depinde exclusiv de vointa lui.

"Radio Avrig" va transmite tot ce tine de asigurarea informarii opiniei publice, in modul corect, transparent si echidistant, toate hotararile consiliului local, deciziile luate, contractele incheiate, proiectele de hotarari propuse, votul din consiliu, etc.

Deasemenea, site-ul Primariei va contine toate informatiile de interes public cu privire la activitatea administratiei locale.

Imi cer scuze pentru faptul ca am redactat raspunsuri atat de lungi.

 

Imi pare rau ca nu ati abordat probleme care fac referire la comunitatile care apartin administrativ de Avrig: Marsa, in special, dar si satele Bradu, Sacadate si Glamboaca. Nu avem voie sa ne aducem aminte de ele o data la 4 ani.

Viitorul primar nu trebuie sa se "ingroape in hartii", trebuie sa propuna si sa initieze proiectele de dezvoltare, sa caute toate caile care duc spre implementarea lor. Cu un pachet de proiecte initiate si duse cu succes la bun sfarsit, Avrigul poate sa se inscrie pe un traseu de dezvoltare solid si durabil.

 

Domnule Cenusa,

 

Va multumesc si va asigur de toata stima si consideratia mea!

Gheorghe Vasiu

 

Acuma, vreau sa precizez faptul ca in demersul meu de a pune aceste intrebari m-am referit strict la Avrig deoarece informatii privind celelalte localitati nu prea am si eu unul m-as bucura ca cei din localitatile respective sa ne trimita si intrebarile lor ca sa le putem pune.

De altfel la punctul 5, vreau sa mentionez faptul ca noi am mai sesizat pe aici diverse probleme ale orasului insa noi putem sesiza doar cand ne sunt raportate si trimise poze cu zone prost intretinute de catre concetateni si ignorate de primarie si SC GOA SA. Acuma eu unul as vrea sa lansez un apel la cei care locuiesc in astfel de zone si sunt la randul lor deranjati sa ni le trimita pe email, noi le vom publica aici si vom sesiza si primaria fiindca asteptand ca ei sa faca ceva fara sesizari nu se poate. Si asta bineinteles nu tine strict de primar fiindca primarul nu e zi de zi in tot orasul. Munca lui este de coordonare pe baza informatiilor pe care le primeste, iar daca noi vom primi la randul nostru informatii privind acele zone cu probleme ne vom asigura ca le va primi si viitorul primar indiferent cine va fi el.

Dupa cum le spuneam si pe Facebook unora, chiar daca multi se feresc sa faca sesizari la Primarie, le pot trimite la noi si punem noi intrebarile sau raportam problemele si cerem un punct de vedere din partea primariei, iar aceasta in temeiul legal va fi obligata sa dea un numar de inregistrare oricarei sesizari si sa dea un raspuns. Astfel, noi vom publica de fiecare data problema pusa si raspunsul dat de primarie, bineinteles cu pastrarea anonimatului persoanei care ridica problema, atat timp cat aceasta doreste sa ramana anonima.

In incheiere vreau sa mentionez ca sansele la candidatura sunt impartite in 7, iar in urma primei runde de alegeri se vor imparti la 50% – 50%. Nu ma pot baza pe sondajele pe care le-am facut la fel cum nu ma pot baza nici pe numarul de cetateni care vor iesi sa-si exprime parerea, chiar daca simpatizeaza sau nu cu un candidat. Sper totusi ca pe 17 iunie cei care vor pune stampila pe buletinele de vot sa nu mai fie nevoiti sa aleaga raul cel mai mic ca in 2004 si in 2008. Totusi sper ca problemele ridicate de mine si a caror solutie posibila a fost propusa de domnul Vasiu sa fie ridicate in consiliul local ca o prioritate fiindca, chiar daca domnul Vasiu nu va iesi primar, va avea cu siguranta un consilier din partea partidului sau si astfel UNPR poate demonstra ca cel putin la Avrig are bunavointa de a gasi solutii la problemele noastre.

(Vizualizat de 21 ori, 1 vizite azi)
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.
2 Responses to “Am pus intrebari si am primit raspunsuri”
  1. silvia says:
  2. Malin says:

Leave a Reply

Your email address will not be published.