Salvarea reşedinţei de vară a baronului Samuel von Brukenthal

Un articol din Tribuna ne aduce la cunoștiință că ”Se caută soluţii pentru salvarea reşedinţei de vară a baronului Samuel von Brukenthal”. Un lucru bun,  sper să fie finanțată restaurarea, altfel ar fi păcat. O așa frumusețe a ajuns în paragină, nu mai este ”Preventoriul” copilăriei mele. A mai prin viață și este amenajat doar vara, când se fac nunți în cort, sau la câteva evenimente petrecute (toamna barocă) dar o mare parte, unde în trecut era cultivat pentru prima dată porumb în Transilvania, este în paragină.

”Găsirea celor mai bune soluţii ce pot duce la reabilitarea şi valorificarea patrimoniului deosebit constituit de fosta reşedinţă de vară de la Avrig a baronului Samuel von Brukenthal, a fost tema principală a atelierului de lucru desfăşurat duminică, 13 martie, la sediul Primăriei oraşului Avrig.
La întâlnire au participat reprezentanţi ai Primăriei oraşului Avrig, Fundaţiei Samuel von Brukenthal (proprietarul imobilului de la Avrig ce a aparţinut baronului), dar şi membri ai mai multor organizaţii sau fundaţii ce au ca scop protejarea şi valorificarea valorilor istorice şi culturale de patrimoniu.
Invitatul special la acest atelier de lucru a fost Peter Kratzer, reprezentantul fundaţiei „Donauschwabische Kulturstiftung Baden-Württenberg” (Stuttgart), un consultant şi expert cunoscut pentru activitatea desfăşurată, în special în zona de sud- est a Europei. În cursul anului trecut, Peter Kratzer şi alţi membri ai fundaţiei germane au vizitat Complexul Samuel von Brukenthal de la Avrig şi au fost deosebit de încântaţi de frumuseţea şi complexitatea acestuia. De asemenea, i-a marcat gravitatea şi multitudinea de probleme pe care proprietarul imobilului le are aici şi au decis să ofere ca sponsorizare o expertiză pentru a ajuta la găsirea unor surse de finanţare pentru proiectele acestuia.
Mai multe informaţii despre acţiunea de la Avrig ne-au fost oferite de directorul Fundaţiei Samuel von Brukenthal, Cornelia Feyer: „Scopul întâlnirii de astăzi a fost acela de a găsi soluţii de finanţare pentru reabilitarea şi punerea în valoare a Complexului Samuel von Brukenthal de la Avrig, un monument deosebit de valoros (singurul parc baroc din România), atât la nivel naţional, cât şi european. Am avut astăzi alături un expert ce ne va ajuta în viitor să identificăm cele mai potrivite programe de promovare ale Uniunii Europene, care ne-a informat cu privire la posibilele surse de finanţare ale UE pentru reşedinţa de vară. De asemenea, am discutat despre managementul proiectelor UE în acest domeniu.
Când noi ne gândim la reabilitarea complexului de la Avrig, nu ne referim doar la construcţia propriu zisă, ci şi la dezvoltarea atractivităţii turistice a acestui loc, de creare şi promovare a unui brand specific, prin care să aibă de câştigat atât acest imobil, cât şi oraşul şi zona apropiată. Dintre partenerii pe ca i-am avut astazi la acest workshop vreau să-i amintesc pe reprezentanţii Primăriei Avrig, primarul Arnold Gunter Klingeis, oameni foarte implicaţi şi angajaţi în această chestiune, care ne acordă de fiecare dată sprijin. Vreau să menţionez că avem o colaborare foarte bună cu actualul primar şi instituţia pe care acesta o conduce, iar împreună cu aceştia şi ceilalţi parteneri şi colaboratori, vom încerca să găsim soluţiile cele mai bune pentru acest complex şi oraşul Avrig.
Noi sperăm ca, în scurt timp, la reşedinţa de vară a baronului Samuel von Brukenthal să funcţioneze un centru european cultural şi de evenimente.”
Pe lângă sesiunea de discuţii, participanţii au avut ocazia de a face o deplasare la complexul Brukenthal. Cu acest prilej, Cornelia Feyer le-a prezentat toate detaliile şi structura parcului.
Participanţii la workshop-ul de la Avrig au participat sâmbătă seara, la Sibiu, la o întâlnire cu mai mulţi reprezentanţi ai Fundaţiei Samuel von Brukenthal şi ai Bisericii Evanghelice.”

(Vizualizat de 1 ori, 1 vizite azi)
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.