INTERVIU: Adriana Stănilă, al doilea proiect din fonduri europene şi o secţie oftalmologică schimbată din temelii

Ceea ce te uimeşte la Adriana Stănilă, dincolo de reputaţia incontestabilă pe care şi–a câştigat–o în oftalmologie, este optimismul. Precizia şi calmul cu care priveşte totul. Nu se plânge nici că nu există fonduri, nici că nu există dotări sau condiţii. Tot ceea ce este în jurul ei ia o formă potrivită, pentru toate are un plan, iar multe dintre proiecte deja le–a pus la punct: acum se apropie de final renovarea Clinicii de oftalmologie din Spital, despre care spune că era aproape o ruină, a fost primul medic care şi–a dotat cabinetul printr–un proiect cu fonduri europene, iar în acest moment, se pregăteşte să semneze contractul pentru un nou proiect european, care îi va aduce aparatură performantă, inexistentă în apropierea Sibiului. Operaţiile pe care le face sunt identice cu cele pe care le–a urmărit la medici reputaţi din SUA şi îşi doreşte ca, până în toamnă, să funcţioneze la Sibiu o grădiniţă şi o clasă I–IV la Sibiu pentru copiii nevăzători pentru ca aceştia să nu mai fie nevoiţi ca, la şase ani, să plece departe de părinţi, în internate, la distanţă mare de Sibiu.

În special în domeniul medical se vorbeşte foarte mult despre lipsuri, despre probleme. Care este situaţia Secţiei de oftalmologie?

Adriana Stănilă: Dacă ştii să te organizezi, poti să faci treabă. Noi ne-am dotat aici pe cont propriu, am renovat acest pod care era “locuinţă de porumbei” şi unde acum am amenajat un spaţiu pentru rezidenţi, pentru studenţi,aici se fac prezentări de cazuri. Am renovat etajul, am făcut un bloc operator performant, la standarde europene, cu circuitele necesare, am renovat şi parterul, unde avem şi saloane pentru pacienţi, fiecare salon cu grup sanitar sau, unde nu s-a putut, am făcut un grup sanitar pentru două saloane. Mai avem de renovat demisolul, unde este bucătăria şi unde o să amenajăm un cabinet medical până se încheie lucrările la Policlinică. În acest moment este şi Policlinica în renovare, este şi Secţia în renovare şi vrem să amenajăm un cabinet în demisol, unde să se mute un cabinet şi să putem să lucrăm mai bine.

Din punct de vedere al aparaturii, ce vă lipseşte?

A.S.: Ne lipsesc multe. Pe linie chirurgicală este în regulă. Putem să facem orice din chirurgia polului anterior, respectiv, chirurgia cataractei, glaucomului. Pentru polul posterior încă nu putem să rezolvăm, dar într-un viitor apropiat, cred eu, vom instrui din generaţia nouă de medici, care să stăpânească bine acest domeniu. Chirurgia polului posterior este o chirurgie mai dificilă, trebuie foarte multă răbdare şi foarte multă stăpânire.

Există probleme cu lipsa de personal sau cu numărul de paturi din Spital?

A.S.: Avem suficient personal, iar în ceea ce priveşte numărul de paturi, nu ne cramponăm de acest lucru.
Nu număr de paturi ne trebuie nouă ca profesionişti, ne trebuie performanţă, ne trebuie dotare, şi atunci pacientul nu va sta în pat. Eu am operat săptămâna aceasta 18 – 20 de cataracte şi au rămas de pe o zi pe alta patru sau cinci pacienţi, pentru că sunt din alte localităţi. Operăm atât de performant cataracta, cu anestezie cu picături doar, nu mai facem nicio injecţie, inciziile sunt de 2 milimetri, deci pacientul este recuperat anatomic şi funcţional, când ne ajută Dumnezeu, şi ne ajută destul de des, încât poate să plece acasă, poate să-şi conducă maşina.
Aceasta este medicina modernă şi de calitate: ai tot ce-ţi trebuie, bolnavul vine, îi rezolvi problema şi se duce acasă, nu stă să zacă prin paturi trei zile înainte, ca să-i culegi două analize. Pacienţii noştri vin cu analizele făcute, dacă sunt apţi de operaţie şi totul este în regulă, astăzi se internează, mâine dimineaţă se operează, în aceeaşi zi pleacă acasă şi a doua zi vin la control.

De unde sunt pacienţii dumneavoastră?

A.S.: Sunt mulţi care vin din toată ţara.

Vin pentru dumneavoastră?

A.S.: Nu pot să spun că vin pentru mine, dar vin la mine…

Aţi tratat şi străini?

A.S.: Nu mulţi, dar am avut chiar de curând un pacient din America, sau români care sunt temporar plecaţi prin Italia.

Aţi obţinut şi un proiect cu finanţare din fonduri europene pentru cabinetul dumneavoastră.

A.S.: A fost un program amplu de achiziţionare, totul este foarte strict monitorizat, dar dacă faci lucrurile bine, nu este nicio problemă. Acum am un nou proiect care este aprobat şi urmează să semnăm contractul de finanţare. Proiectul al doilea este în continuarea primului pentru că nu poţi, printr-un singur proiect să accesezi fonduri foarte mari pentru dotări. Vom achiziţiona un computer tomograf in coerenţa optică, o metodă foarte modernă şi foarte uzuală şi noninvazivă de depistare şi de urmărire a afecţiunilor polului posterior, dar care are şi un modul pentru polul anterior, este vorba şi despre un aparat de cross linking, care se foloseşte într-o afecţiune a corneei, este o metodă nechirurgicală, de îngroşare a colagenului din corneee, dar şi un aparat de măsurare a presiunii intraoculare şi după aceea cred că avem cam tot ce ne trebuie la cabinet.

CITITI INTREG ARTICOLUL PE TRIBUNA.RO

sursa:tribuna.ro

Cautari:

(Vizualizat de 33 ori, 1 vizite azi)
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.
One Response to “INTERVIU: Adriana Stănilă, al doilea proiect din fonduri europene şi o secţie oftalmologică schimbată din temelii”
  1. Amalia says:

Leave a Reply

Your email address will not be published.