Ce prioritati au avrigenii

Mai oameni buni, eu nu stiu zau ce-au inteles astia ce au ajuns in consiliu in urma votului vostru din toata perioada asta de campanie si nici ce au inteles ficiorii astia cu asociatia cat au umblat prin Avrig ca sa compileze o lista cu probleme, insa stiu ce am inteles eu in 8 ani de zile de cand va scriu si-mi scrieti.

Asa ca fiind sigur ca dintre consilierii care au mai fost si in mandatele trecute si sunt reconfirmati la consiliu o parte stiu ce prioritati aveti, dar nu-i intereseaza catusi de putin pentru ca au prioritatile lor si pentru ca stiu ca o parte din astia noi care au ajuns in consiliu in linii mari habar n-au cu ce se mananca administratia sau ce cauta ei acolo de fapt am compilat la randul meu o lista de proritati in baza informatiilor primite de la voi in 8 ani de zile:

  1. Locuri de munca. Noul primar si noul consiliu local trebuie sa aduca la Avrig investitori care sa faca locuri de munca si sa sprijine firmele locale. Asta e prioritatea zero ca degeaba ai o strada imaculata impozitata excesiv daca n-ai un salar din care sa-ti platesti impozitele. Desigur toti consilierii cu abonament la terenurile din zona industriala (se stiu ei care) trebuie decuplati de la specula cu terenuri pentru ca altfel aducem investitori si fug cat vad cu ochii cand aud ca un limbric aciuat pe la partid a cumparat terenul inaintea lor ca sa il vanda mai apoi la suprapret.
  2. Sanatatea. Fundatia Brukenthal debordeaza de umanitate si moralitate (da, e ironie) atunci cand face contract cu o crasma pe care o obliga doar la intretinere si jecmaneste primaria pentru cateva camere in care se afla un dispensar. Primaria n-ar trebui sa plateasca niciun ban chirie pentru dispensarul ala pentru ca spre deosebire de crasma care face profit si in afara de Oranjerie nu intretine nimic la gradinile de vara ale lui Brukenthal, primaria a intretinut cladirile alea atatia ani, iar stadiul de degradare se datoreaza noului proprietar. Banii care sunt perceputi drept chirie ar putea sa fie folositi pentru modernizarea si dotarea dispensarului pentru ca degeaba ai dispensar si locuri de munca daca oamenii mor la poarta dispensarului ca nu exista defibrilator. Dispensarul respectiv are nevoie si de o ambulanta dotata la cele mai inalte standarde (si sa nu-mi spuneti ca aia cu care umbla Isachi e ambulanta cand e doar un microbuz cu girofare in care se cara cainii vagabonzi si dracu’ mai stie ce) .
  3. Educatia. Povesteam zilele trecute cu un director de scoala care-mi zicea ca e imperios necesar ca politica sa fie scoasa din scoli si sunt complet de acord. Cei doi directori ai scolilor din Avrig par ca vor sa-l depaseasca pana si pe Ceausescu din moment ce sunt eterni. Si sunt eterni pentru ca s-au dat de partea invingatorilor mereu ca sa fie lasati ei sa gestioneze iresponsabil banii scolilor. Nu cred ca trebuie sa le spun celor care sunt parinti despre fondul scolii, fondul clasei, bani de ecusoane etc. La fel cum nu trebuie sa spun nimanui cum scolile din Avrig sunt renumite pentru smenurile directorilor, smenuri pe care nu le-a vazut nimeni din consiliu si primarie in 26 de ani. Anii in care copiii trebuie sa vina cu creta de acasa pentru ca directorii de scoala sa fure in voie trebuie sa se termine, iar mentinerea directorilor in functie ar trebui ca teoretic sa fie conditionata de procentul de promovabilitate. Apropo, umbla vorba prin sat ca unul din posturile de director de scoala e vanat de Fraticiu, pentru ca dupa campania mizerabila pe care a facut-o chiar are legitimitatea morala de a conduce o scoala.
  4. Transparenta. Ca sa se poata descuraja smenurile legea transparentei trebuie aplicata efectiv. Nu e suficient ca primaria sa aiba site si pagina de Facebook pe care fie se publica informatii cu intarziere fie se publica doar informatii alese pe spranceana. Gata! canalele media ale primariei nu mai sunt sechestrate de Klingeis Consulting asa ca treaba e musai sa se faca bine. Exista cineva in primarie care ia bani pentru a comunica cetateanului tot ce se intampla si nu face lucrul asta. Pe langa faptul ca pe siteul primariei HCL-urile si procesele verbale de sedinta trebuiesc aduse la zi si mai apoi publicate la timp e imperios necesar ca orice informatie de interes public sa fie remisa canalelor media sub forma de comunicat de presa. Comunicatele de presa sunt gratis, sunt facultative si au scopul de a informa opinia publica. In mandatele Klingeis s-au cheltuit bugete enorme (pe care le ancheteaza DNA) pentru a face reclama afacerii private ale fostului primar si cam atat. Nu ne-a informat nimeni cu nimic, decat doar atunci cand “informarea” a dat bine la imaginea primarului.
  5. Infrastructura. Da infrastructura e a 5-a prioritate pentru ca atunci cand ai un loc de munca din care sa-ti platesti la timp impozitele, cand ai servicii medicale decente, cand nu-ti mai e extrocat copilul la scoala si cand esti la curent cu felul in care iti gestioneaza consiliul local banii si ce consilieri voteaza impotriva intereselor tale atunci poti sa te ingrijorezi si de gropile din asfalt. La Avrig exista doua probleme primordiale in ceea ce priveste infrastructura. Una e intretinerea si alta e realizarea. La intretinere, ei bine sa-i trimiti pe isacheni sa amestece pietris cu smoala pe care s-o arunce in gropi nu e doar o lipsa de discernamant ci si o lipsa de bun simt. Pentru ca strazile sa nu se mai strice asa des ele trebuie in primul rand intretinute corect si constant. Satele nu trebuiesc neglijate nici ele. Tevatura cu drumul catre Sacadate s-a transformat intr-o adevarata telenovela. Actualul primar a fost acolo cu lopata acum cativa ani deci nu-i strain de situatie asa ca ar trebui sa faca tot ce-i sta in putinta sa le repare oamenilor ala drumul si sa se asigure ca reparatia nu tine pana la prima ploaie. La Bradu la fel strada principala vede “intretinere” doar odata la 4 ani inainte de alegeri cand un primar ticalos trimite plugul si bascule cu pietris care tine fix pana dupa alegeri. De ulitele adiacente nici nu mai zic ca alea n-or mai vazut intretinere de pe vremea raposatului. Cat despre Glamboaca nu tin minte de vreun primar care a si facut ceva efectiv pentru Glamboaca (in afara sa mearga in campanie pe acolo). Exista doua metode de a reface infrastructura la Avrig. Un e de a continua pe metoda actuala si a face o strada intr-un mandat (e ghinion ca noul primar are deja asfalt pe strada lui) si alta e de a cauta solutii de finantare pentru a reface toata infrastructura. Tot ce a facut Iohannis la Sibiu din punct de vedere al infrastructurii a facut pe datorie si a amortizat in anii ce au urmat. Acum la Avrig exista un economist si un jurist in consiliu (practicanti, nu cu diploma scoasa la FF ca alti “directori” de prin Avrig) care pot sa faca niste analize pertinente si sa obtina o finantare avantajoasa cu un plafon de amortizare realist. Ah! inca o chestie c-am vazut ca Klingeis a servit o gogoasa electorala cu inca o iesire pe centura de pe la gara. Ei bine eu unul zic ca actualele iesiri din Avrig pe centura sunt suficiente atat timp cat nu-ti rupi rotile incercand sa ajungi la ele.
  6. Nesimtirea. Nu stiu cum sunteti voi, insa dupa cele doua mandate Klingeis am ramas cu impresia ca Politia Locala la Avrig a servit mai degraba functia de majordom al primarului neavand niciun aport concret la statutul de functionar in slujba cetateanului. Politia Locala ar trebui sa inceapa sa dea jos masinile si mai ales microbuzele de pe trotuare, sa inceapa sa dea amenzi si daca acestea se vor dovedi ineficiente atunci primaria poate sa considere protejarea trotuarelor cu piloni. Am scris de m-am saturat despre cum troneaza masinile pe trotuarul primariei sub geamul primarului si al politiei ce teoretic ar trebui sa imparta amenzi. De fapt stai ca masinile alea sunt de fapt ale consilierilor si ale prietenilor lor nu? Da ce ei sunt scutiti de aplicarea legii sau s-au ingrasat ca porcii de cand au ajuns in functie si nu-i mai duc picioarele sa mearga 20 metri? Pe langa astia mai sunt samantarii si “mafiotii” de prin parcuri care apar cand se lasa seara. Astia vandalizeaza mobilier urban si fac mizerie. Mobilierul urban si curatenia aia o platim noi toti din impozitele noastre in loc ca politia locala sa-si faca datoria si sa-i puna pe ticalosi la plata. Da stiu, avem camere de luat vederi, dar nu mai merg si cand au mers n-au mers deloc bine pentru ca scopul lor a fost sa aduca cuiva un comision de cateva mii de euro si cam atat.
  7. Cultura si cultele. De la consiliul local s-au dat bani in nestire bisericilor pentru ca preotii sa faca de fiecare data cand sunt alegeri campanie electorala la fel ca si directorii din scoli. Nu zic sa li se taie finantarile ci sa fie lasati fara finantare pe o durata predefinita de timp toti cei care se implica politic. In acelasi timp ar cam trebui sa se restranga masiv cuantumul finantarilor. In 26 de ani toti popii care s-or perindat pe la Avrig, la fel ca si mai toti consilierii si-or facut ditamai casele si si-or luat masini asa ca nemaifiind saraci lipiti pamantului pot sa se opreasca din furat banii enoriasilor si sa-i lase acolo unde au fost destinati. Casa de cultura trebuie reabilitata. Stiu ca umbreste curtea sefului politiei si ca in ultimele 4 mandate nu s-a facut mai nimic pe la ea in speranta ca poate cade singura, dar daca sefului politiei nu-i place umbra sa faca bine sa-si puna in curte un soare artificial ca nu l-a pus nimeni sa-si faca casa in spatele casei de cultura. Da stiu ca cei de la PSD n-or sa fie de acord cu tot ce tine de cultura (mai putin finantarea popilor) pentru ca ei au nevoie ca oamenii sa fie inculti, adica prosti ca sa-i tot voteze.
  8. Cazurile sociale. Exista oameni in Avrig si satele arondate ce traiesc adevarate drame. Nu zic ca primaria sa-i intretina efectiv, zic doar ca e musai sa se faca o statistica a acestori cazuri, sa se stabileasca o serie de cazuri prioritare bazate pe gravitate, sa se mediatizeze existenta lor si gravitatea cazului in parte pentru a-i ajuta pe oamenii aia. Nu e nevoie de bani pentru asta e nevoie doar de vointa si cam atat. Si da, aveti dreptate cand va ganditi ca de fapt popii ar trebui sa faca lucrul asta, insa popii sunt prea ocupati sa smenuiasca banii aproapelui si n-au timp de tiganii.
  9. Mirosul de porci. S-a scris pe aici ce si cum, nu mai insist.
  10. Impozitarea corecta. Asta-i o mare problema pe Valea Avrigului unde se impoziteaza baraci ce sunt de fapt viloaie. Stiu ca au fost tentative de a-i impozita corect pe cei care si-au construit acolo ilegal si datorita presiunilor s-a renuntat la idee, dar nu-i corect ca unii dintre noi sa platim in timp ce altii fenteaza legea. E drept ca nu poti intra peste proprietatea omului ca sa dovedesti ilegalitatea, dar poti face poze din drona ca sa vezi ce si cum si mai ales cine are declarata baraca si si-a facut vila. S-au facut poze din drona la cimitir, se pot face si pe Valea Avrigului, insa important este sa se si vrea lucrul asta.
  11. Turismul. Orasul Avrig cu satele arondate si Valea Avrigului au un potential turistic enorm care nu-i exploatat DELOC. Stiti de cate ori m-au oprit turisti pe strada sa ma intrebe de Gheorghe Lazar? Exact! niciodata. Dar stiti de cate ori m-au oprit sa ma intrebe de “palatul” Brukenthal si i-am trimis sa vada ruinele? De fiecare data. In primul rand ar trebui sa se faca niste poze si video-uri de prezentare ale orasului. N-ati uitat de video-urile de campanie produse in regie proprie de la PMP nu? Sa nu va aud ca n-are cine sa le faca pentru ca avem talente si la Avrig. Nu zic sa le faca gratis, dar sa se plateasca pretul corect. Ati votat tinerii, acum tinerii sa faca ceva productiv. De asemenea trebuiesc tiparite niste pliante care sa enumere obiectivele turistice de pe raza Avrigului si s-ar putea tipari chiar si un ghid turistic in care pe ultima pagina sa se scrie doua randuri si de palatul Brukenthal ca fostul primar merita sa i se intoarca favoarea pe care ne-a facut-o timp de 8 ani platind jurnalisti sa scrie articole intregi despre afacerea lui sub pretextul ca scriu despre Avrig. Apoi sa se tipareasca produse de merchandising si nu doar pixuri si mai stiu eu ce, ci si vederi, tricouri, magneti de frigider, cani etc. Si nu in ultimul rand sa se faca un portal turistic care sa cuprinda o informare corecta asupra obiectivelor turistice de pe raza Avrigului precum si a serviciilor oferite. N-are primaria bani pentru realizare? Nu-i bai ca poate sa faca contracte de sponsorizare cu furnizorii de servicii turistice din oras si furnizorii sa finanteze siteul iar in schimb sa primeasca publicitate pe site si in ghidul turistic. Si nu e coruptie sau cum vreti sa-i mai spuneti atat timp cat se face un contract legal de sponsorizare si se stabilesc niste criterii clare. Ba din contra pe baza contractului de sponsorizare furnizorul de servicii isi poate deduce banii platiti din impozitul pe profit/venit asa ca-i o treaba din care ambele tabere au de castigat. Numai sper ca daca ideea asta se adopta vreodata sa nu-l puna manager de proiect pe Dani de la PMP ca ne tranteste un site ca la cimitir de suntem de toata minunea. Toate partidele ce au intrat in CL au in randul membrilor IT-isti si nu zic sa se dea de lucrul unuia sau altuia, sa-i cheme pe toti si sa faca ceva comun ca sa nu se supere nimeni.
  12. Calitatea apei. Apa-Canal au devenit stapani peste reteaua de distributie a apei, nu si peste apa pentru ca apa-i o resursa naturala detinuta de noi toti si a marit de 4 ori tariful la apa pentru ca cel putin de 2 ori pe an la robinet sa curga noroi. Primaria Avrig ar trebui sa trimita periodic mostre de apa la un laborator specializat si de fiecare data cand calitatea apei nu e cea impusa de lege sa faca plangere impotriva Apa-Canal pentru ca atunci cand te duci la crasma si ospatarul ti-aduce zama cu o musca in ea faci plangere si refuzi sa platesti consumatia.
  13. Promovarea productiei locale. Exista la Avrig si nu numai o sumedenie de oameni talentati. La Avrig sunt tesatori, pictori, artisti hand-made in timp ce la Bradu sunt niste oameni ce personalizeaza pahare, sticle de sampanie. Sunt sigur ca si prin Mirsa, Sacadate si Glamboaca exista astfel de oameni care incearca sa castige un ban cinstit din propria lor pasiune si talentul pe care-l au. Pe unii ii vad cum se chinuie zi de zi sa se promoveze pe Facebook si cum mesajul lor ajunge la prea putini. Nu sunt IT-isti si nu doar ca nu stiu sa-si faca si sa-si intretina un site ci n-au nici resursele financiare pentru asa ceva. Faceti-le un site de promovare comun, un site care la fel ca portalul turistic sa apara in ghidul turistic, in comunicate de presa si nu-l faceti gratis ci luati-le o taxa modica anuala.
  14. Sportul. LA FC Avrig banii s-au cheltuit si se cheltuie iresponsabil. Da domnule Florea, iresponsabil! Atat timp cat consiliul local finanteaza intr-un fel sau altul echipa e nevoie de un control si o transparenta asupra felului in care se cheltuie banii. In mod normal dupa fiecare abatere descoperita ar trebui sa se restranga finantarea ca oricum datorita lacomiei actionarilor o echipa ce putea sa joace in Liga 3-a a ajuns sa joace miute de curtea scolii. Si apropo, fotbalul nu e singurul sport care se practica la Avrig sau care ar avea nevoie de finantare. Mai sunt si altele, dar pentru ca nu exista clienti politici alea n-au finantare.
  15. Taxele de protectie. Unii functionari din primarie presteaza servicii contra-cost, servicii in urma carora banii n-ajung la primarie ci in buzunarul lor. Functionarii publici care controleaza pietele au ajuns sa ceara de la comercianti taxe de protectie lucru ce face ca banii ce ar trebui s-ajunga la bugetul local se duc in buzunarul unor angajati dubiosi de prin primarie.
  16. Utilitatea siteului primariei. Siteul primariei e inutil si nu fiindca pe el nu se actualizeaza nimic din ceea ce tine de activitatea consiliului local ci fiindca nu exista absolut nicio functie utila cetateanului. Sunt pe putin 4000 de cetateni plecati din tara in Avrig si satele arondate si daca vor sa-si verifice sau sa-si plateasca taxele online n-au cum. Sunt o sumedenie care ar dori sa afle informatii privind proceduri administrative, care ar dori sa-si descarce formulare pentru a scuti un drum la primarie si n-au cum. Da stiu ca exista informatii si formulare, dar sunt insuficiente. Uite eu cand m-am insurat habar n-am avut de ce acte aveam nevoie si a trebuit sa trimit pe cineva la primarie sa obtina o fituica de dimensiunea unei bancnote pe care erau enumerate cerintele. La sectiunea “Starea Civila” in afara de anunturile publice nu exista nimic, nici macar un PDF cu tipurile de casatorie pentru care se poate opta, cu legislatia in vigoare. NIMIC. La “Evidenta Populatiei” e enumerat programul si exista formulare pentru descarcat, dar nu scrie nicaieri ce acte iti trebuie sa-ti faci un buletin sau sa inregistrezi de exemplu un certificat de nastere pentru un copil nascut in strainatate. Pe orice parte o intorci cu site cu tot e musai sa faci un drum inutil pana la primarie indiferent ce problema ai.
  17. Dialogul civic. Una dintre problemele cele mai acute ale comunitatii e ca lipseste dialogul civic. Fac pariu ca mai bine de jumatate dintre consilierii alesi au uitat deja de ce s-au plans oamenii in campanie. Nu-i bai, e normal sa uite detalii c-au avut atatea pe cap, dar daca au uitat macar sa aiba bunul simt ca trimestrial sa mai dea o tura prin Avrig si satele arondate sa vada ce mai zic oamenii, ce nemultumiri au si mai ales sa-i asculte. Cand te ingrasi ca porcu’ pentru ca 4 ani ai sezut pe scaunul din sala de sedinte si ai ridicat mana fara sa ai macar bunavointa sa cobori odata pe an printre oameni sa vezi cum sta treaba nu doar ca esti nedemn de postul de edil ci esti si un ticalos fara pereche.
  18. Caini vagabonzi. In urma cu vreo cativa ani cineva de la o asociatie dinasta de se ocupa cu cainii vagabonzi m-a abordat si mi-a povestit ca la Mirsa unde e adapostul de caini nu li se da de mancare ci au ajuns sa se manance intre ei de foame. La vremea aia mi-a promis ca o sa-mi trimita poze ca sa am material pentru un articol, iar intre timp eu am inceput sa ma documentez. Asa am aflat ca de fapt cel insarcinat cu gestionarea adapostului de caini impreuna cu un veterinar local facturau mancare pentru caini la greu si decontau facturile prin primarie, insa mancare n-ajungea niciodata la caini pentru ca facturile alea aveau scopul de a scoate bani din primarie si a-i imparti frateste in timp ce cainii se mancau intre ei. Fata a revenit cateva zile mai tarziu si mi-a zis ca unul din paznicii adapostului a prins-o facand poze si ca nu a amenintat-o ci mai degraba a implorat-o sa nu dea pozele public pentru ca daca face lucrul asta atunci smenarii or sa-si dea seama cine a fost “inutil” si o sa ramana fara serviciul din care-si intretine familia. Pe moment fata n-a fost chiar asa de convinsa, insa in drum spre casa a fost sunata de catre cel responsabil pentru adapostul de caini si a fost amenintata la randul ei. Pentru a-i proteja pe ambii articolul n-a mai iesit atunci si oricum n-avea cum sa iasa fara pozele de rigoare. E drept ca asta-i o informatie speculativa, insa la nivel de primarie se poate face o evaluare a gestiunii acelui adapost si se pot trage la raspundere cei responsabili daca desigur informatia se adevereste. In acelasi registru prioritatea zero a primariei trebuie sa fie sterilizarea cainilor. Sper din tot sufletul ca la Avrig sa nu avem parte de vreun dobitoc precum ala de la Medias ce a cerut sa li se taie corzile vocale ale cainilor ca iara ne facem de toata minunea.
  19. Serviciu de sesizari. Primaria trebuie sa faca un serviciu de sesizari incentivizat. Astfel, sa existe o adresa de email, numar de Whatsapp, pagina de Facebook sau ce vreti voi la care cetatenii sa sesizeze abuzuri, probleme, si mai ales nesimtire. Pana si cel mai amarat din Avrig sau satele arondate are telefon mobil cu camera. Mai tineti minte cand am postat pe aici ca aia ce faceau asfaltarea la Mirsa au furat asfalt ca sa-i puna unuia in gradina? Ei bine pozele si informatiile alea mi le-a trimis un cetatean indignat si satul. E plin orasul de oameni dinastia, insa ei trebuie motivati ca sa faca sesizari si se pot motiva in 3 pasi simpli. Primul presupune sa li se asigure anonimitatea pentru a evita ca vinovatului sa i se dezvaluie identitatea denuntatorului ca la noi de cand cu PUR si PSD orice sesizare se lasa cu repercusiuni. Al doilea presupune ca sesizarea sa aiba un rezultat sau altul, sa se publice periodic sesizarile primite si finalitatea lor pentru ca asta le sugereaza oamenilor ca intr-adevar se face ceva. Sa se incentivizeze sesizarile in anumite domenii prin reduceri la impozite. Il torni pe ala care face smenuri si primesti 5% reducere la impozitul pe anul viitor. Da stiu! se pot obtine listele cu cei care au primit reducere la impozit, insa dupa un an si cateva mii de sesizari n-o sa fie nimeni capabil sa distinga cine si cum.

Probabil ca mai sunt si altele, astea le-am compilat eu ca prioritati din ceea ce am experimentat eu si mi-au scris oamenii timp de 8 ani. Nu le-am scris mai devreme pentru ca n-aveai cu cine discuta, pur si simplu n-aveai.

Si da domnilor, stiu ce ati promis in campanie, insa promisiunile voastre electorale nu sunt compatibile cu prioritatile avrigenilor si multe dintre ele nici macar nu sunt realizabile pentru ca voi, asemeni unui reporter ati recitat pe un ton grav ce v-au scris altii pe-o foaie.

AKZHNNNFBG

(Vizualizat de 239 ori, 1 vizite azi)
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.