Chelneri, politica, parnaie

In randurile ce urmeaza vreau sa va spun povestea a doi chelneri, unul in Marbella si altul in Sibiu pentru ca povestea celor doi are o serie de lucruri in comun si pentru ca poate cineva invata cateceva din povestea asta.

Primul chelner pe numele sau real Julián Muñoz ajunge primar in Marbella dupa ce primarul in functie e fortat sa-si dea demisia in urma unui scandal de coruptie si e reconfirmat in functie de votul cetatenilor la urmatoarele alegeri. In perioada in care a fost primar averea lui Julián Muñoz a crescut vazand cu ochii, desi salariul de primar era un pic mai mult decat decent si pentru ca a ajuns sa puna cateva milioane de euro in conturi pe numele neveste si al amantei, cativa ani mai tarziu e la randul lui saltat de politie si anchetat pentru diverse smenuri si tunuri.

Ceva mai tarziu sunt anchetate si nevasta si amanta pentru ca evident nu aveau cum sa justifice sumele imense de bani pe care le aveau in conturi. Ancheta isi urmeaza cursul si prin 2011 fiica lui Julián Muñoz e chemata la audieri pentru ca desi n-a lucrat nici macar o zi in viata ei, in perioada in care tatal sau era pe val s-a dus si si-a cumparat un Audi A3 nou cu banii jos, iar in mod normal atunci cand te apuci sa profiti de pe urma banilor furati de altii nu esti victima ci complice. Ori ca sa-si salveze piele fata in cauza a declarat ca a primit banii de la tatal sau, drept cadou pentru masina si ca habar n-are de unde provin.

Probabil ca e de la sine inteles faptul ca Julián Muñoz era membru al partidului socialist Spaniol, adica fratele PSD-ului din Parlamentul European.

Revenind pe meleaguri autohtone avem povestea unui alt chelner care la fel ca si primul ajunge in politica (nici nu trebuie mentionat partidul…) de serviabil si maleabil ce e si apoi in functie de conjuncturi e propulsat pe diverse pozitii pe lista pana cand e ales presedinte al Consiliului Judetean Sibiu. Din postura asta, la fel ca si chelnerul din povestea anterioara reuseste sa-si sporeasca averea intr-un mod putin spus suspect si se apuca sa-si construiasca “pe credit” un hotel intr-o zona unde teoretic nu trebuia sa obtina avize urbanistice pe ochi frumosi.

Baietii de la Turnul Sfatului se apuca sa faca un articol documentat pe subiect si  sa ne povesteasca intreaga telenovela a hotelului pe care nu-l vrea nimeni da capo al fine. Evident ca in articol se ia in calcul si aventura de parnaias a fostului presedinte al CJ Sibiu care a ajuns acolo intocmai datorita fapului ca s-au gasit dovezi clare ale unor infractiuni in ceea ce priveste realizarea si finantarea hotelului respectiv.

Impresionata pana la muci de faptul ca un ziarist si o serie de comentatori s-au grabit sa-i dea atentie tatalui ei, fiica celui de-al doilea parnaias se grabeste sa astearna online un articol lacrimogen in care defineste hotelul in cauza ca fiind al familiei si in care il prezinta pe tatal sau ca pe un fel de fecioara neprihanita ce a ajuns din ospatar pe loc eligibil pe lista unui partid, apoi in cea mai inalta functie din judet si de acolo la scurt timp la parnaie tocmai pentru ca a fost un om cinstit ca asa se intampla cu oamenii cinstiti ca el, ajung la parnaie, iar cei care sunt necinstiti precum cei care-si platesc impozitele cu constiinciozitate ca sa aiba de unde sa fure politicienii sunt condamnati sa stea comozi, acasa la TV si sa consume intoxicatii de la Antena 3 si Romania TV unde se repeta obsesiv subiectul politicienilor cinstiti.

E drept ca fata asta are tot dreptul sa se victimizeze in povestea asta, daca desigur a fost o victima si n-a fost complice la fel ca si cea din primul exemplu, insa nici pe departe n-are legitimitatea morala sa-l portretizeze pe tatal sau cap e un sfant doar ca nu-i convine ceea ce se scrie despre el.

La fel cum nefiind implicata direct in povestea cu hotelul (pentru ca asa da de inteles) n-are de unde sa stie care-i povestea adevarata din spatele finantarii. O banca, orice banca din orice tara nu-ti da o finantare de milioane de euro pe ochi frumosi si nici pe un plan de afaceri indiferent cat de bine e documentat si indiferent cat de lucioasa e hartia pe care e scris.

Pentru ca o banca sa-ti dea o finantare de milioane de euro trebuie sa pui drept gaj un patrimoniu consistent, patrimoniu pe care meseria de ospatar si salariul de presedinte de CJ nu-l pot produce nici macar in 100 de ani, decat desigur daca exista venituri aditionale rezultate din coruptie.

Ori cand ai patrimoniu suficient de mare pentru ca sa poti sa construiesti hotelul in cauza, dar apelezi la banca sa-ti dea o finantare girand cu patrimoniul in cauza e lesne de inteles ca vorbim de spalare de bani.

Cele doua exemple nu fac decat sa dovedeasca faptul ca oricine poate sa dea un tun, dar ca nu oricine e capabil sa si ascunda si sa cheltuiasca banii aia fara sa fie prins. Iar in functie de tara si mentalitate, orice discutie privind o posibila infractiune e abordata altfel, intocmai pentru ca unii au inteles in fond ca tot ceea ce spui, sau scrii poate si o sa fie folosit impotriva ta.

Intr-o lume paralela aflata la zeci de mii de kilometri distanta vicepresedinta Argentinei a fost trimisa in banca acuzatilor pentru ca i s-au furat din casa niste bani pe care nu poate sa-i justifice.

waiter-182089

(Vizualizat de 179 ori, 1 vizite azi)
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.