Making The Monthly Calculation For Household Expenses

Am observat ca in ultimele zile Primaria Avrig a publicat pe Facebook atat proiectul de buget cat si invitatii la o dezbatere publica privind bugetul local.

Desigur, teoretic nu-i nimic rau in asta si e un exercitiu democratic demn de apreciere.

Numai ca in spatele acestui exercitiu democratic stau o realitate practica si o serie de experiente anterioare ce fac ca orice dezbatere pe buget sa fie de-a dreptul irelevanta.

Probabil va intrebati de ce e asa, ei bine sa presupunem ca in urma unei dezbateri concrete si pertinente se corecteaza proiectul de buget in asa fel incat sa fie pe placul oamenilor care s-au dus la dezbatere si se adopta bugetul cu amendamentele impuse. Teoretic, implicarea de natura democratica a cetatenilor in impartirea banilor a fost favorizata si incurajata.

Making The Monthly Calculation For Household Expenses
foto via GraphicStock

Practic insa, primarul si consilierii au la indemana unealta „rectificarii bugetare”. Astfel, dupa ce aproba de ochii lumii un buget pe placul tuturor, aceeasi gloata de smenari care conduc destinele Avrigului, poate sa revina asupra bugetului adoptat si invocand diverse motive pot sa aprobe o rectificare bugetara si sa ia bani de la investitii hotarate de comun acord cu oamenii de rand ca sa-i dea la investitii inutile de unde smenarii pot obtine beneficii personale.

Dincolo de exercitiul democratic, adevarata implicare a oamenilor de rand in impartirea banilor nu poate sa inceapa atat timp cat la butoane sunt aceeasi smenari si atat timp cat legislatia administratiei locale le confera acestor smenari parghii suficiente ca sa poata sa ia in batjocura procesul democratic si dorinta oamenilor. Probabil ca dezbaterile astea au mai mult rol de campanie electorala decat vreun substrat cu adevarat democratic.

Sunt sceptic privind ceea ce incearca sa faca Primaria Avrig in privinta bugetului, si curios cate dintre amendamentele adoptate or sa mai fie valabile dupa prima rectificare bugetara.

De Avrig

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *