Proprietar pe tot fara nici o responsabilitiate

Cam asa a devenit romanul si avrigeanul de rand imediat dupa revolutie. Stiu ca multi in Avrig comenteaza pe la colturi de strada, de dupa perdelele geamurilor pe tema aluia mic, carunt care respira greu si umbla in Touareg condus de sofer. Acel papusar care a tras sforile an de an in oras si care in anno domini 2014 inca isi permite sa faca presiuni asupra actualului viceprimar (pe care intr-o paranteza trebuie sa mentionam ca vor sa-l dea jos) pentru diverse interese personale.

Pe acest papusar cu atitudinea il regasim in zilele astea in interiorul multora si in personalitatea multora. E drept, pe el il consideram principalul vinovat ca a falimentat si ca s-a vandut la fier vechi fosta uzina mecanica de la Mirsa, dar sa nu fim ipocriti si sa ignoram faptul ca multi dintre noi l-am si ajutat sa-si duca la bun sfarsit planul. Probabil veti spune ca nu-i adevarat, dar daca stam sa ne gandim majoritatea celor care au lucrat in uzina au pe acasa cel putin o mana de suruburi care zac ruginite nu fiindca nu au fost intretinute, ci fiindca omul le-a luat acasa ca poate ii trebuie desi nu i-au folosit in toti acesti ani. La fel cum muncitorul de rand si-a luat si el o cheie de 13, o mana de suruburi sau mai stiu eu ce, oameni precum papusarul nostru au tintit mai sus si au luat si ei ce au considerat ca le trebuie pe acasa imediat cum a cazut regimul comunist. Si uite asa “obiceiul” asta al proprietatii asupra a unui lucru care nu-i al tau s-a intiparit in cultura locala si multi au devenit peste noapte proprietari pe diverse terenuri, obiecte sau cladiri.

Dar e mult prea mult de discutat pe tema asta si articolul meu se orienteaza asupra proprietatii pe care toti si-o impun pe domeniul public. Pentru cei care nu stiu, domeniul public e tot ce nu exista in proprietatea unei persoane fizice sau juridice, dar este in proprietatea si responsabilitatea unei institutii cum e Primaria Avrig. In acelasi timp, fiind domeniu public acel spatiu este indirect sub proprietatea si responsabilitatea cetateanului de rand platitor de impozite, iar orice instrainare intr-un cadru legal trebuie sa se faca cu acordul a 50%+1 din cetatenii cu drept de vot. (Cand s-a scos de sub domeniul public terenul considerat pasune din zona cuprinsa intre Avrig si Mirsa rezultatul referendumului n-a contat, iar ilustrii nostri consilieri locali au acceptat la acea vreme – in schimbul unei atentii de 5Ha de teren in acea zona conform spuselor unora de prin primarie – sa voteze o hotarare de consiliu local ilegala si controversata – ALO! DNA? – facandu-se pe ei insisi si pe altii proprietari pe terenul ala. Dar asta e cu totul alt subiect pe care vom discuta cand vom avea mai multe informatii.)

Astfel intr-un cadru legal corect si concret un oarecare Vasile nu are doar dreptul de a circula pe un drum al domeniului public sau de a-si parca masina pe acel drum ci are si responsabilitatea de a mentine drumul curat si locul de parcare curat, dar si de a nu il considera ca pe o proprietate absoluta fiindca pana la urma acel drum sau loc de parcare reprezinta un bun comun unde toti au drepturi si obligatii egale. Exceptie fac bineinteles cazurile in care un oarecare Gheorghe inchiriaza sau concesioneaza de la institutia responsabila cu gestionarea domeniului public o anume suprafata caz in care notiunea de bun comun devinde inaplicabila.

Si totusi aplicand acest drept de proprietate si iresponsabilitate multi avrigeni s-au facut stapani pe locuri de parcare si aud de tot mai multe cazuri de astfel de nesimtititi si iresponsabili.

Un exemplu pe tema caruia am mai comentat in trecut e cel al unui domn de pe strada Closca, caruia Primaria i-a amenajat zona din fata scarii cu dale de beton facand o investitie pe banii tuturor platitorilor de impozite auto si care s-a trezit ca peste noapte a devenit stapan nu doar pe locul de parcare nemarcat si neprevazut ca fiind loc de parcare din fata geamului sau dar si pe zidul unuia dintre vecinii sai pe care cu mandrie si-a trecut numarul masinii:

59694_518833844835839_676518661_n

Din pacate pentru domnul respectiv perioada de auto-improprietarire a fost de scurta durata fiindca ochiul agil al uni vecin si o dezbatere publica pe Facebook asupra unui astfel de personaj si a lipsei de respect de care da dovada au fost de ajuns pentru ca sa-l determine sa-si puna nevasta sa stearga magaria facuta.

860810_429266933816929_1890533976_o
Cazul evident nu e singular fiindca un astfel de personaj exista cel putin la fiecare scara de bloc si face viata amara celor care folosesc parcarea COMUNA de pe domeniul public.

Un alt personaj cu astfel de “proprietati” si complet iresponsabil e domnul Cristi Ursoiu, consilier local de Avrig si intens sustinator al actualului primar care l-a facut consilier peste cadavrul cuiva profitand de pe urma decesului unui alt consilier (am modificat exprimarea deoarece se pare ca a deranjat familia si prietenii celui decedat, iar intentia postarii si exprimarii nu a fost in nici un caz de a aduce vreo lezare acestora ci de a relata in fapt felul in care seful de partid si-a numit un nou consilier in loc fara a tine cont de competente) dupa ce debarcarea domnului Grama din functia de consilier (un fel de puci local) pe care a uneltit-o domnul primar Arnold Klingeis cu scopul de a-i face loc loialului Ursoiu a esuat. A fost o chestie de noroc pana la urma ca in viata ca sa ai noroc nu e suficient sa mananci rahat cand esti mic, mai trebuie si cand cresti mai mare sa mananci rahat, uneori in mod constant si intens fiindca altfel n-are cum sa-ti mearga bine.

Astfel de cand a ajuns consilier local domnul Ursoiu nu doar ca a prins aripi in ale tupeului (pe care-l avea de mult si de mult se considera atotstiutor si incerca sa ii invete pe altii cum sa-si conduca afacerea desi dansul nu experimentase o afacere proprie in domeniul respectiv sau pentru vreo perioada mare de timp), dar s-a trezit la fel ca altii proprietar peste noapte pe domeniul public si a ajuns sa-si hartuiasca vecinii cu astfel de notificari:

10320457_766003346765669_505352549478490992_n
De la dansul nu ma mira cel putin pe mine personal un astfel de comportament si nu ma vor mira nici altele asemanatoare fiindca dansul dupa ce a petrecut o perioada buna de timp in cea mai eficienta democratie a UE si anume Germania n-a invatat nimic din ceea ce inseamna democratia si respectarea concetatenilor, vecinilor si drepturilor comune. In schimb domnul acesta a tinut mortis sa ne dovedeasca cu fiecare actiune pe care a intreprins-o ca regreta comunismul si ca a ales sa se intoarca inapoi in Avrig din simplul motiv ca dansul nu s-a putut integra in societatea democratica germana si astfel singura farama de neo-comunism, lasitate, iresponsabilitate si implicit potentiator de abuzuri folosindu-te fie de functia ta sau de influenta asupra unora cu functie a ramas in Romania in genere si in Avrig in speta.
Probabil va intrebati care-i scopul acestei postari cand sunt multi altii ca acesti doi iresponsabili dati exemplu aici? Ei bine am invatat cred cu totii ca oamenii astia nu inteleg de vorba buna, nu inteleg nici de jigniri si probabil nu inteleg nici daca le da militia vreo amenda. Dar majoritatea inteleg dupa ce sunt umiliti public. Asa ca dragii mei daca mai dati peste specimene dinastea si sunt sigur ca multi dintre voi locatari in zona blocurilor din Avrig si Mirsa aveti astfel de probleme cu ei n-aveti decat sa-mi dati nume, poze, inregistrari audio, video cu oamenii acestia ca sa ii facem vedete in comunitate fiindca altfel daca nu-i umilim public n-or sa se invete minte.
Nu va lasati intimidati de amenintari sau de frica ca expunerea unei fotografii cu un astfel de personaj va poate aduce prejudicii. Atata timp cat fotografia e facuta pe domeniul public si nu in casa respectiviului nici o lege nu imi poate interzice mie s-o public si nici o lege nu ma poate obliga s-o retrag la fel cum nici o lege nu interzice nimanui s-o faca. Stiu ca mai toti aveti telefoane cu camera foto asa ca faceti bine si folositi-le.

(Vizualizat de 1 ori, 1 vizite azi)
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.
One Response to “Proprietar pe tot fara nici o responsabilitiate”
  1. Klein Peter says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *