Porcu’ daca nu-i si fudul, nu-i porc destul

In urma cu ceva vreme scriam un articol despre mirosul insuportabil cauzat de exploatarea in cele mai precare conditii a carnii de catre ferma dinspre Porumbacu. Ba mai mult pe Facebook au avut loc diverse discutii pe tema asta, fiindca lumea nu mai e chiar asa de proasta incat sa inghita fel de fel de baliverne. Si totusi mirosul persista, si persista, si persista …

Intrigat de faptul ca persistenta mirosului nu face decat sa confirme ca legile sunt doar pentru unii, un cetatean din Avrig, platitor de impozite si deranjat de batjocura de care are parte mi-a trimis un email prin care imi povesteste cum sta de fapt treaba asta cu mirosul.

Astfel, contrar unor opinii discutabile, maxim responsabil pentru situatia asta se face tovarasul consilier, mandru membru PNL Avrig, Costin Badila, care nu este deranjat de existenta acestor discutii sau acuzatii, ci este incantat la maxim, fiindca folosindu-se de astfel de discutii si de diversele plangeri are ocazia sa-l traga in piept pe patronul italian.

Noul patron italian, fiul celui care a cumparat initial ferma (acum decedat) a dorit printre altele sa investeasca in retehnologizare si in sistem ecologic de gestionare a deseurilor, insa aparent actualul director incearca sa amane acest lucru, timp in care il mulge constant pe patronul italian de bani, de fiecare data cand se pune problema mirosului si a nemultumirii oamenilor, bani cu care isi face ferma in Racovita.

muddy-pig530Dincolo de asta, se pare ca nici primarul nu-l mai prea inghite pe tovarasul consilier Badila din cauza mirosului care a generat cateva “dedicatii” in cartea de impresii a Palatului, si a alungat o parte din turistii “adusi” cu mare truda si risipa de bani publici de catre primar in Avrig sa-i viziteze mosia. Ba mai mult, se pare ca primarul a determinat Fundatia Brukenthal sa faca plangere la mediu din cauza mirosului ca, deh! nu putea sa faca el de capul lui, fiindca aparent tovarasul consilier Badila sponsorizeaza bucataria domnului Klingeis, atat cea comerciala cat si cea privata cu carne de porc. Carne ce pleaca fara acte din ferma italianului si pe care nu se plateste nimic la firma italianului. Ba mai mult, se pare ca Arnold Klingeis nu e singurul sponsorizat in acest fel de consilierul Badila, fiindca exista diversi politruci cu afaceri si interese care ii sustin domnului Badila cauza si trebuiesc rasplatiti. Pentru a putea manipula mai eficient “lipsa” carnii consilierul nu foloseste magazinul din zona blocurilor, magazin pe care-l detine si gestioneaza ci foloseste direct “carmangeria” fermei, unde se admit “pierderi”.

Revenind la problema de mediu, si la felul in care se prelungeste de ani buni “suferinta” Avrigenilor si se gaureste buzunarul italianului, trebuie mentionat faptul ca autorizatia de mediu obtinuta e de fapt provizorie si e vizata anual, deoarece conducerea fermei sustine faptul ca ferma e in curs de dezvoltare (de atatia ani…), cu toate ca italianul alocase de fapt suma de 2 milioane de euro pentru modernizarea gestiunii deseurilor intr-o perioada de cativa ani, modernizare pe care domnul consilier si director omite s-o faca, profitand pe parcurs de functia ce o detine si bagand mana in banii italianului pana in cot, pentru a-si finanta afacerea proprie, afacere ce probabil urmeaza sa ia locul peste ani si ani actualei ferme.

Metoda asta e preluata din sistemul de capusare a industriei romanesti, implementat cu succes in 25 de ani de diversi actuali si viitori parnaiasi, metoda prin care s-a “transferat” capital si logistica dintr-o afacere publica spre o alta afacere privata timp de ani buni, ani in care afacerea publica a tras sa moara si a fost intr-un final falimentata, iar locul pe piata i-a fost luata de noua afacere privata ce s-a nascut din cenusa defunctei asemeni pasarii phoenix. Felul in care se misca domnul consilier Badila nu face decat sa dovedeasca faptul ca metoda asta de capusare e perfect aplicabila si investitorilor straini, investitori care cu astfel de tepe vor ajunge sa paraseasca peste ani si ani tara si sa renunte la investitii si la locuri de munca, aruncand Romania si implicit Avrigul intr-o saracie lucie.

Dincolo de asta, se pare ca desi exista controale dese de la agentia de mediu, fiindca exista si plangeri la fel de dese, inspectorii care vin in control isi uita nasul si ochii acasa fiindca pentru a “cantari” spaga e suficient sa palpezi si astfel, orice control de acest fel se lasa fara nici un fel de sanctiune, ba mai mult domnul director primeste si o tidula care confirma faptul ca totul este conform cu normele europene in vigoare, desi simpla lor metoda de autorizare confirma faptul ca ferma in sine nu corespunde inca cerintelor de mediu. Si acest lucru ma face sa ma gandesc la micii producatori, care au fost garboviti si eliminati de catre astfel de norme, norme fata de care, un tanar nascut si crescut in doctrina marxist-leninista, a gasit alternative si tertipuri pentru a le sfida.

In cazul in care nu stiti cine e responsabilul principal cu “toleranta” asta, ei bine el se numeste Bogdan Gheorghe Trif, se intituleaza inginer (probabil pe o diploma sponsorizata pe vremurile de mult apuse cu o plasa ce continea carne de porc) si are functia de director executiv la agentia de mediu din Sibiu, iar pe masa dansului au stat nu de multe ori plangeri impotriva fermei de porci de la Avrig. Argatii domnului Trif sunt cei care merg periodic in control, si care primesc “plata” pentru deranjul ce le-a fost cauzat de o plangere impotriva fermei, si se intorc inapoi la sediul de la Sibiu unde probabil ca impart “prada” cu domnul respectiv cum se practica de obicei in institutile publice de control.

Dar, sa revenim la tovarasul consilier, pe care se pare primarul Klingeis nu-l mai prea inghite in ultima vreme, fiindca il vede ca pe o piedica in drumul sau pentru a obtine conducerea PNL Avrig, (sa nu-mi spuneti ca vazand pozele in care Klingeis – membru FDGR – defila cu diversi penelisti pe la Bucuresti vi s-au parut coincidente…) si care, cu mirosul de porc ii cam strica imaginea “turistica” a Palatului Brukenthal si-l face sa piarda bani.

Revenind la ferma de porci in sine, trebuie sa mentionam faptul ca actualul patron italian doreste, si incearca sa scape de directorul Badila, insa deocamdata nu are toate parghile necesare si chiar daca le-ar avea probabil se gandeste ca influenta politica a domnului Badila si a prietenilor lui ar putea sa-i aduca mici daune la buget. Ba mai mult, se pare ca in urma cu ceva vreme, doctorul veterinar i-a cerut italianului sa aduca in firma un specialist pentru partea tehnica, tinand cont de faptul ca decizile consilierului Badila (discutabile de cele mai multe ori) nu sunt ale unui specialist. Insa, acest demers a ramas fara rezultat, fiindca directorul Badila s-a sesizat a facut circ si aparent in momentul de fata nu mai tolereaza nici o angajare fiindca se teme ca un nou venit poate sa fie mai bun decat el si-l poate inlocui la conducerea fermei inainte ca el sa termine de capusat afacerea. Ba mai mult, domnul consilier e sustinut in demersul lui de colegii de la PNL, in special de tovarasul Stoica, care an de an primeste la partid sponsorizari consistente, sponsorizari fara de care probabil partidul in sine s-ar duce de rapa.

Din pacate, chiar daca cu un an inaintea mortii fostul patron a interzis orice sponsoriare politica si a ales ca fondul de sponsorizari sa mearga spre cauze sociale precum scolile, gradinitele, bibliotecile si Ansamblul Purtata Avrigului, domnul Badila nu a dus mai departe aceasta doleanta, alegand ca in anul urmator sa sponsorizeze din nou PNL Avrig, fiindca politrucii cu burta mare sunt mai presus decat copii avrigenilor, decat nevoile avrigenilor si nu in ultimul rand mai presus decat bunul simt si respectul fata de cei care, prin truda lor de zi cu zi l-au facut ceea ce este acum pe domnul Badila.

E trist ca s-a ajuns in halul asta in Avrig, insa cazul asta e doar unul din putinele exemple de capusare locala si printre putinele care ies la iveala si care arata de ce Avrigul bate pasul pe loc si mai ales de ce peste 3000 de avrigeni (cam 28% din populatia totala a orasului si peste 50% din forta de munca a orasului) fac naveta in alte zone pentru a lucra din lipsa de alternative viabile.

(Vizualizat de 288 ori, 1 vizite azi)
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/blogs/avrig.eu/public_html/wp-content/plugins/easy-captcha/easy-captcha-recaptcha.php on line 97