Matematica strazii

Si politica strazii…

Dupa ce orasul Avrig cu al sau primar a facut inconjurul tarii pe la TV fiindca primarul nu a reparat un drum pe care dansul si consilierii locali din Avrig s-au angajat sa-l repare si sa-l predea CJ Sibiu conform acestei HCL am zis sa facem putina matematica de scoala primara sa vedem putin cam cum sta treaba de fapt.

Astfel inainte de a continua vreau sa mentionez de la bun inceput ca cifrele pe care ma bazez in calculul meu sunt aproximative deoarece nu am date exacte in acest sens, dar sunt dispus sa le corectez daca cineva se ofera sa dea date exacte si sa confirme autenticitatea datelor.

Pentru a calcula ce face sau ce nu face Primaria Avrig si Consiliul Local Avrig o sa plec de la premisa ca in orasul Avrig si localitatile arondate exista inregistrate atat pe persoane fizice cat si juridice un numar de 5000 de autoturisme asupra carora se impune obligativitatea impozitului auto platit catre Primaria Avrig. (nu am sa includ in calculul meu si cuantumul amenzilor ci doar impozitul auto fiindca dupa cum bine stiti o amenda luata de un avrigean la Arad intra tot in conturile Primariei Avrig, daca e platita bineinteles)

Deoarece impozitul auto e diferentiat in functie de datele tehnice si vechimea masinii fiindca stiu ca exista si impozite de 100 lei si de 250 dar si de 500 de lei am sa merg pe o valoare de 200 de lei ca medie aproximata in ceea ce priveste impozitul mediu per autoturism. Astfel la un numar de 5000 de masini cu un impozit de 200 lei pe an Primaria Avrig ar trebui sa incaseze cam 1 milion de lei anual. Pentru cei care nu stiu rolul impozitului auto e pentru intretinerea drumurilor comunale, si nu are nici o legatura directa cu drumurile nationale care teoretic sunt intretinute pe banii stransi de pe urma rovinietelor sau cele judetene care trebuie intretinute de catre Consiliul Judetean de pe urma unor bugete centralizate primite de la Bucuresti si in mare parte acoperite de asa zisa “taxa Basescu” pe care o platesc toti posesorii de auto abuziv deoarece a fost inclusa in pretul combustibilului asemeni taxei radio/TV pe factura de la Electrica.

Lasand vorbaria la o parte putem spune ca cel putin teoretic Primaria Avrig strange an de an aproximativ 1 milion de lei din impozitele auto, bani ce normal trebuie destinati intretinerii si modernizarii drumurilor comunale. Nu stiu exact cati km de drumuri comunale exista sub controlul Primariei Avrig, insa “ochiometric” imi permit sa fac o estimare de pana la 40 de km pe care Primaria Avrig trebuie sa ii intretina. De asemenea trebuie mentionat faptul ca rolul de administrator al drumului comunal nu-l are primarul unui oras/comune ci Consiliul Local al respectivului oras care trebuie sa decida si sa impuna primarului decizii privind reabilitarea unui drum comunal.

Uitandu-ma la bugetul pe anul in curs publicat pe pagina primariei am remarcat urmatoarele:

 La cap 84.02 Transporturi suma de 350 mii lei este prevazuta la cheltuieli cu bunuri si servicii este necesara pentru : lucrari de reparatii la strazi Avrig si drumuri comunale; din aceasta suma 15 mii lei sunt alocati de C.J.Sibiu din bugetul de stat ptr. reparatii drumuri comunale ( DC 49 colonia Mirsa, DC51 drum Avrig-Porumbacu de Sus).

La cap 84.02 Transporturi -este prevazuta suma totala de 1.737 mii lei, din care: Investititi – modernizare str.Cinepii – 1.737 mii lei.

Astfel din bugetul alocat pentru transporturi Primaria Avrig are pe anul in curs prevazut un buget de peste 2 milioane lei din care 1.7 milioane sunt destinate modernizarii unei strazi, iar restul de doar 350 mii de lei destinati lucrarilor de reparatii si intretinere.

Nu se specifica din pacate in buget si ce anume drumuri comunale ar trebui sa repare primaria din acei 350 mii de lei, insa ce se specifica de fapt in HCL 26/2014 prin care atat consilierii cat si primarul decid predarea drumului de la Sacadate catre Consiliul Judetean sunt urmatoarele:

HOTĂRĂŞTE:

Art.1.(1) Se aprobă transmiterea drumului comunal Săcădate (Podeţul după baraj – intrarea in localitatea Săcădate) si a drumului comunal (retea stradala, intrare in localitatea Săcădate – Centru Săcădate – fantana) aflate în domeniul public al Oraşului Avrig, din administrarea Consiliului Local al Oraşului Avrig în administrarea Consiliului Judeţean Sibiu, pe perioada executării lucrărilor de întreţinere şi reparaţii ,având datele de identificare prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

(2) Predarea –primirea drumului de va face în baza unui proces verbal, înainte şi după terminarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţii.

Art.2 După finalizarea lucrărilor, drumurile comunale mentionate la art.1 se retransmit din administrarea Consiliului Judeţean Sibiu în administrarea Consiliului Local al oraşuluiAvrig.

Art.3 (1) Cu ducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri se împuterniceşte primarul oraşului Avrig

(2)Hotărârea se comunică Instituţiei Prefectului Judeţului Sibiu în vederea exercitării controlului de legalitate şi se aduce la cunoştinţă publica prin grija secretarului oraşului.

Mai pe intelesul tuturor, drumul respectiv nu se afla sub administrarea primarului dupa cum lamuream mai sus ci a Consiliului Local al Orasului Avrig care a decis impreuna cu primarul predarea acestui drum catre Consiliul Judetean Sibiu. Deoarece drumul respectiv se afla in administrarea CL Avrig responsabilitatea directa pentru acest drum in trecut era exclusiv a CL Avrig si implicit a consilierilor care-l constituie. Ba mai mult prin HCL 26/2014 acesti consilieri s-au obligat ca drumul catre CJ Sibiu sa fie predat doar dupa ce a fost reparat si mai mult sa faca un proces verbal in acest sens inainte si dupa terminarea lucrarilor. Deoarece puterea executiva intr-o primarie o are primarul prin aceeasi HCL l-au imputernicit ca sa duca la indeplinire hotararea in cauza fara ca acesti consilieri locali sa specificie chiar daca au facut si o anexa la HCL un termen exact pentru ducerea la indeplinire a acestei primiri/predari si nici n-au prevazut vreun buget anume sau vreo prioritate anume pentru realizarea acestor lucrari de reparatie pentru ca drumul sa poata sa fie predat CJ Sibiu desi din cei 350 mii de lei alocati prin bugetul aprobat puteau in calitate de administratori ai drumului respectiv sa impuna prioritatea si bugetul pentru reparare daca pana la urma pentru ei acest drum reprezenta o importanta majora.

Totusi in anexa la HCL consilierii “recunosc” faptul ca exista doua portiuni de drum deteriorate in proportie de 70%, respectiv 80% si astfel desi stiau asta de luni bune si aveau un buget la dispozitie pe care-l puteau folosi pentru repararea luni unii au aflat doar in campanie de el si mai mult s-au multumit sa puna toate tunurile pe primar desi responsabilitatea directa pana la predarea catre CJ Sibiu e a administratorului acestui drum care conform propriei HCL e CL Avrig.

Dar suntem in campanie nu? Ce are daca manipulam poporul cu televizorul?

(Vizualizat de 8 ori, 1 vizite azi)
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.
2 Responses to “Matematica strazii”
  1. didina says:
  2. Avrig says:

Leave a Reply

Your email address will not be published.