Discriminare sau lipsa de respect?

Am vazut mai devreme ca pe pagina de Facebook a primariei a aparut postata ordinea de zi a viitoarei sedinte de consiliu si am remarcat faptul ca primarul a propus alocarea unor sume de bani pentru biserici dupa cum urmeaza:

22.Proiect de hotarare privind acordarea unui sprijin financiar in valoare de 10.000 lei pentru Parohia Romano-Catolica Sibiu-Centru- Biserica Catolica din Orasul Avrig.
Initiator;Primarul Orasului Avrig

23.Proiect de hotarare privind acordarea unui sprijin financiar in valoare de 10.000 lei pentru Biserica Evanghelica Lutherana din Romania Parohia Sacadate.
Initiator;Primarul Orasului Avrig

24.Proiect de hotarare privind acordarea unui sprijin financiar in valoare de 10.000 lei pentru Parohia Greco-Catolica Sf.Maria-Bradu.
Initiator;Primarul Orasului Avrig

25.Proiect de hotarare privind acordarea unui sprijin financiar in valoare de 30.000 lei pentru Biserica Adormirii Maicii Domnului Avrig.
Initiator;Primarul Orasului Avrig

patriarhul_daniel_spagi_nasi_cfrNu am nimic impotriva alocarii unor sume de bani bisericilor fiindca sunt constient de faptul ca exista atat nevoia de noi investitii si intretinere a lacaselor de cult, cat si necesitatea de a organiza din putinii bani disponibili si ceva campanii de ajutorare a celor saraci.

Ce nu inteleg eu e nivelul diferentiat, sau mai bine zis discriminarea care se face cu alocarea sumelor de bani. Astfel, 3 dintre biserici ar urma sa primeasca 10.000 lei in timp ce una 30.000 de lei. In mod ironic, biserica ce ar urma sa primeasca mai mult e intocmai cea care are o serie de facilitati guvernamentale printr-un acord mai mult sau mai putin legal cu statul roman.

Nu cred ca faptul ca in Avrig religia majoritara e cea ortodoxa poate sa constituie un argument solid in acest caz. O religie majoritara are astfel un volum mai mare de contribuabili ce platesc an de an cota solicitata de biserica si ce contribuie putin cate putin la sustinerea si intretinerea bisericii respective, in timp ce in cazul celorlalte biserici ponderea de populatie e mult mai mica si astfel capacitatea de absorbtie a contributilor mai mica. Tocmai din acest motiv, gandind logic atat din punct de vedere managerial cat si din punct de vedere moral biserica cu mai multi adepti ar trebui sa primeasca mai putin, iar celelate biserici mai mult. Un alt argument probabil ca l-ar putea constitui faptul ca in timp ce 3 biserici au solicitat mai putin, una a solicitat mai mult. Totusi analizand situatia fiecareia in parte, consiliul local si primarul ar trebui sa fie cei care decid cat anume primeste fiecare pentru ca nu e normal sa-i dai lacomului cat cere nu?

Indiferent de situatie si de context nivelele de sprijin financiar sunt clar discriminatorii, un lucru ce nu ma mira si ce nu reprezinta o noutate la Avrig. Facand abstractie de numar de adepti, situatie si context, un primar corect trebuia sa propuna acordarea de cote egale de cate 15.000 lei fiecarei biserici.

Ideal e ca si voturile sa vina tot preferential dupa cum se dau si banii…

Foto.

(Vizualizat de 2 ori, 1 vizite azi)
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.