Mereu am fost de parere ca orice informatie e binevenita atunci cand e corecta, sau atunci cand autorul se dezice de a o impune intr-un fel sau altul.

Tin minte cum in urma cu cativa ani la Avrig fiecare sedinta de consiliu era inregistrata video, intocmai pentru a nu lasa loc de interpretare, si pentru a putea servi drept dovada in cazul vreunei tentative de manipulare. Nu se difuzau nicaieri sedintele respective, insa serveau pentru informarea oricui le solicita. Ba mai mult, daca nu ma insel tot la Avrig se dadea un rezumat al sedintelor de consiliu pe canalul KATV si toti cei care erau abonati la firma de cablu locala puteau sa vada acel rezumat.

inkwell and quillOdata aparuta legea transparentei, fiecare institutie s-a vazut obligata sa publice intr-un fel sau altul informatiile prevazute ca publice prin legea transparentei in formatul adoptat. Astfel la Avrig, de la inregistraile video si de la publicarea pe cablu TV a unui rezumat s-a trecut la publicarea online, fapt ce a facut aceste sedinte sa fie accesibile doar celor care au calculator si acces la internet bineinteles, si care stiu si unde sa le caute.

Inca din anul 2011, pe site-ul primariei Avrig au inceput sa se publice procese verbale in care sunt inregistrare sub forma de stenograme sedintele. Din pacate insa, site-ul primariei nu e actualizat foarte des, si astfel, ultimul proces verbal disponibil are legatura cu sedinta de consiliu din 28 august 2014, adica cu aproximativ 4 luni in urma. Intarzierea asta nejustificabila e o dovada clara ca cei insarcinati cu actualizarea acestor informatii nu-si fac meseria, insa cum termenul legal nu se aplica si stenogramelor (proceselor verbale) ci doar hotararilor, nimeni nu poate invoca sanctiuni legale pentru aceasta situatie.

Pe de alta parte, pe acelasi site tot din anul 2011 se publica si hotararile de consiliu local, hotarari care sunt actualizate fiindca in acest caz exista o prevedere legala privind publicarea si valabilitatea lor.

Chiar si asa dezinformarea privind ceea ce se intampla in sala de sedinte poate sa aiba loc, fiindca dupa cum spuneam mai sus doar un procent mic din populatie are acces la internet si stie unde sa gaseasca stenogramele de sedinta publicate cu intarziere. Cealalta parte a populatiei poate sa fie dezinformata si manipulata relativ usor prin publicarea de articole in presa sau de postari online cu o versiune putin mai diferita a lucrurilor.

Probabil ca cel mai des mod de manipulare si dezinformare intalnit e acela prin omisiune. Astfel, autorul unui articol de ziar, sau al unei postari online, in momentul in care relateaza o sedinta de consiliu de exemplu chiar si sub forma de rezumat, din 10 subiecte discutate se opreste doar asupra a 3 subiecte pe care el le considera mai importante, omitand orice informatie privindu-le pe celelalte, sau doar amintindu-le fara a preciza exact ce a presupus discutia sau votul pe subiectele respective.

Citind din cand in cand pe site-ul primariei HCL-uri si stenograme de sedinta, asa pentru buna mea informare, si coroborandu-le apoi cu ceea ce s-a publicat la ziar am avut surpriza sa constat ca la ziar nu s-a spus toata povestea. Evident, un ziar isi si asuma un articol atunci cand il publica, iar colectivul editorial poate sa publice informatia ce pare mai convenabila. Chiar si asa, atat timp cat nu se publica o minciuna ziarul in cauza e absolvit de orice tip de „vina” in acest sens, fiindca nimeni nu poate obliga un redactor sa publice chiar fiecare informatie in parte.

Ziarul Tribuna de exemplu a dat dovada de dezinformare si manipulare prin omisiune atunci cand, desi Ilie Carabulea era dus cu catuse la audieri (si desi restul gazetelor au preluat stirea si au relatat-o ca una de maxima audienta) nu a publicat absolut nici un articol in ceea ce-l priveste pe Ilie Carabulea. La Avrig, gazetarul „insarcinat” cu mentinerea populatiei informata a publicat pentru o foarte buna perioada de timp doar articole ce conveneau primarului si acolitilor lui, omitand sa publice orice alta informatie care i-ar fi afectat imaginea primarului sau ar fi pus in lumina vreun consilier sau vreun alt personaj public.

Gazetarului i-a urmat cronicarul, al carui efort si demers a fost apreciat initial. Insa, aceasta apreciere avea sa trezeasca o serie de intrebari inca de la prima cronica. Inainte de toate ideal e sa dam si definitia cronicii din DEX, ca sa inteleaga toata lumea despre ce vorbim:

CRÓNICĂ, cronici, s. f. 1. Lucrare cu caracter istoric, obișnuită mai ales în evul mediu, care cuprinde o înregistrare cronologică a evenimentelor sociale, politice și familiale; letopiseț, hronic. 2. Articol de ziar sau de revistă care comentează evenimente politice, sociale și culturale de actualitate. ♦ Scurtă comunicare oficială privind schimbări în componența guvernului, mișcări în corpul diplomatic etc. – Din lat.chronica, fr. chronique.

Astfel, o cronica are diferite roluri in functie de context, insa in cel actual ea se poate asocia doar ca un articol care comenteaza evenimente politice, sociale si culturale de actualitate. In mare pot spune ca fiecare cronica de consiliu publicata s-a incadrat in tiparele definitiei. Spun in mare fiindca in fiecare cronica de consiliu atentia si accentul s-a indreptat catre doua tabere, cei care erau de acord cu anumite proiecte, cheltuieli sau investitii (justificabile sau nu) si cei care nu erau de acord cu ele. Fiecare cronica in parte relata pozitia autorului fata de cele doua tabere, si aproape in fiecare cronica existau persoane laudate si persoane criticate.

Ori rolul cronicii e sa relateze si nu sa impuna opinii. La fel rolul cronicii e sa spuna povestea „da capo al fine” si nu sa accentueze doar anumite subiecte ignorandu-le pe restul. In fond, o cronica, dupa definitie nu trebuie in nici un fel sa impuna opinii si caracterizari personale, si asta fiindca atunci cand o face, cronica nu mai e cronica, iar tentativa de informare devine tentativa de manipulare.

Un informator corect, prezinta informatia bruta si lasa publicul sa rumege informatia si sa decida mai apoi cine merita apreciere si cine nu. Dar oare am avut vreodata la Avrig vreun informator corect in ceea ce priveste sedintele de consiliu, consilierii si aparatul administrativ din Primaria Avrig?

By Avrig

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *