De ani buni Avrigul pare un oras fara legi si fara autoritate, un oras in care, n-am vazut ca vreo parte de mobilier urban sa dureze prea mult intacta fara ca cineva sa o vandalizeze. Ba mai mult in aceste cazuri, repararea sau refacerea acestor investitii vandalizate fie nu s-a mai facut si ele au ramas in paragina, fie s-au facut in graba, doar in preajma alegerilor si au tinut la fel de mult ca si o campanie electorala.

In mod ironic, toate astea se intampla intr-un mod paradoxal dupa ce, Arnold Klingeis arunca pe fereastra in 2009 o gramada de bani (10000 de euro conform unora) pe un sistem de supraveghere video al orasului, sistem care (tot conform unora) a fost inutil din prima zi, si care desi a costat bani grei n-a ajutat la rezolvarea nici unei infractiuni si nici la sanctionarea contraventionala a vreunuia care fie s-a trezit sa arunce gunoaie pe strada, fie a oprit/parcat aiurea.

Ba mai mult, Arnold Klingeis, la vremea aceea a montat sistemul respectiv, si-l intretine ilegal, fara o semnalizare concreta a camerelor video, si fara a-i informa pe cetateni de drepturile pe care le au cu privire la protectia datelor personale. Evident, ca atunci cand sistemul nu merge, si toata afacerea asta a fost de fapt o sifonare de bani publici n-are rost sa respecti legea privind protectia datelor personale sau sa-ti informezi cetatenii in acest sens.

Chiar si asa, Primaria Avrig strange an de an niste impozite din care se finanteaza printre altele si un corp de politie locala, dar si investitii privind semnalizarea si intretinerea semnelor de circulatie pentru siguranta traficului din oras.

Ba mai mult, exista si un sediu local cu atributii locale al politiei nationale si rutiere ce teoretic ar trebui sa se ocupe si mai ales sa impuna Primariei si Politiei Locale un set de obligatii in ceea ce priveste traficul si siguranta publica din oras.

Cu toate astea, Avrigul e mai periculos decat un oarecare oras din vestul salbatic, atat timp cat (desi legislatia rutiera specifica clar faptul ca orice masina stationata sau oprita intr-o zona in care nu exista vreo restrictie in acest sens trebuie sa permita trecerea pietonilor, lasand libera o distanta de 1.5m de trotuar unde trotuarul e mai mare sau trotuarul intreg unde e mai mic) sub geamul primarului si al politiei locale pietonii fac slalom printre masini zi de zi precum in pozele de mai jos.

Screen Shot 2014-09-14 at 6.47.19

Screen Shot 2014-09-14 at 6.56.25Si, daca imaginea asta a felului in care se respecta legea la Avrig, si a felului in care politia isi face datora vi se parea completa, probabil ca trebuie sa aflati faptul ca la nici 50m distanta de aceste masini, exista o camera video care nu doar ar trebui sa-i sperie pe cei ce abuzeaza de lege ci sa si adune probe pentru ca politia locala sa-i sanctioneze. Evident, camera nu vede nimic pentru ca inaintea ei au trebuit sa vada altii niste comisoane grase.

Inainte de a trece la alte zone ignorate de catre autoritati am sa va las mai jos cu o poza ce arata cum un cetatean binevoitor si-a oprit masina pe contrasens, dupa semnul ce-i interzice sa faca asta, pentru ca nu-i asa, marcajul asta longitudinal nu se prea vede pe sosea, si in lipsa lui aplicam legea junglei, iar semnul in sine conform legii nu prea are valoare cand esti in spatele lui: Screen Shot 2014-09-14 at 6.47.51
Probabil ca o astfel de atitudine din partea soferilor, si un astfel de nivel de clementa ignoranta din partea politiei era de inteles daca lipseau cu desavarsire locurile de parcare in zona, insa cand la nici 50 metri de usa primarului exista suficiente locuri pentru parcare, reaua vointa e de la sine inteleasa:

Screen Shot 2014-09-14 at 6.49.00 Screen Shot 2014-09-14 at 6.49.10
Mergand mai departe prin oras, ajungem in „zona centrala” unde ani la randul, in timpul campaniei electorale s-au facut investitii in amenajarea zonei pentru „fluidizarea” traficului.

In ton cu moda, unii, si in special unul anume isi parcheaza in acea zona de ani buni masinile pe trotuar, limitand accesul pietonilor, si obligand de multe ori parintii ce imping caruciorul copilului sa faca slalom printre masini, fiindca pe trotuarul respectiv abia daca e loc sa incapa o persoana. Si in acest caz, politia, primarul, consilierii trec si se fac ca n-au vazut nimic.

Screen Shot 2014-09-14 at 7.23.51 Screen Shot 2014-09-14 at 7.24.07Pe langa faptul ca fiecare isi lasa masina pe unde-l taie capul si mai ales ca zilnic trotuarele din Avrig sunt ocupate mai mult de masini decat tranzitate de pietoni, nu trebuie sa ignoram faptul ca in zona centrala, unde exista suficiente locuri de parcare amenajate, si ca mult mai multe s-ar putea amenaja, multi isi sicaneaza si ameninta vecinii, sau straini ce le-ar fi „ocupat locul” de parcare, loc pe care n-au nici un drept de proprietate, in timp ce parcarea din spatele liceului e mai mult goala.

Ba mai mult, obiceiul asta de a ocupa trotuarele pare inradacinat si mostenit din generatie in generatie in Avrig, daca tinem cont de faptul ca nu trebuie sa mergi prea mult ca sa dai de un alt peisaj autohton.

Screen Shot 2014-09-14 at 7.45.39Undeva printre masinile astea exista niste ronduri de flori, sau cel putin ar trebui sa existe, fiindca in fond sunt doar niste culturi de buruieni pazite de cateva tevi legate intre ele prin lanturi.

Screen Shot 2014-09-14 at 7.48.01Unde sunt florile? Pai au fost plantate candva, intr-o primavara tarzie la inceput de campanie electorala, si au fost furate imediat dupa, la fel cum sunt furate florile si obiectele din cimitir. Pentru ca nu-i asa? De aceea si-a tras cimitirul Avrig site, sa se laude cu taxele pe care le incaseaza si sa ameninte si online cetatenii nu sa faca ceva pentru securitatea si securizarea cimitirului, pentru monitorizarea intrarilor si pentru protejarea locurilor de veci. Putini stiu probabil faptul ca in cimitir, situatia a ajuns atat de dramatica din cauza furturilor incat oamenii au ajuns sa fixeze in beton felinare si ghivece de frica sa nu le fie furate. Si in cimitir, ca si pe strazi e legea junglei, iar politia absenta ca de obicei, iar masinile politiei, intr-un exercitiu de a da un exemplu cetateanului stau frumos parcate.Screen Shot 2014-09-14 at 7.53.53
Lucrul acesta se intampla, in timp ce peste drum de politie un Megane troneaza linistit pe trotuar, desi presupun ca proprietarul are si curte ca altfel un strain nu i-ar bloca poarta (dar poate ma insel).Screen Shot 2014-09-14 at 7.55.48
Situatia asta se repeta evident de la un cap la celalalt al strazii Brukenthal, multi dintre acesti „soferi” utilizand in acest sens spatiile „verzi”.Screen Shot 2014-09-14 at 8.03.19
Si intr-o distanta de nici 200 metri, doua microbuze ocupand complet totuarul zile la randul…Screen Shot 2014-09-14 at 8.08.04

Screen Shot 2014-09-14 at 8.05.21
Pe langa asta, de ceva vreme se pare ca exista prin oras un „binevoitor” care intoarce invers semnele de circulatie.  O imagine in acest sens a fost postata pe Facebook in urma cu cateva vreme, si postarea ei a atras diverse comentarii, unele mai in gluma, altele mai serioase.

10647040_779437848784195_7186303956076205342_nSursa foto
Vazand imaginea respectiva, care ilustreaza felul in care e semnalizata o intersectie din zona centrala, intr-o zona destul de circulata (si care se pare e asa de cateva zile cel putin), m-am intrebat oare cati soferi, care circula pentru prima data in Avrig n-au intrat pe strada respectiva, ciculand pe contrasens si punand in pericol circulatia, la fel cum m-am intrebat ce se putea intampla, daca „binevoitorul” in loc sa intoarca semnul de interzis, intorcea semnul de stop, iar un sofer care circula pentru prima data pe strada respectiva iesea linistit crezand ca are prioritate si provoca un accident.

Desigur, aparent suntem putini cei care ne punem astfel de intrebari, daca tinem cont ca autoritatile abilitate pentru a se asigura ca astfel de lucruri nu se intampla, sau daca se intampla impactul lor e minim dorm linistite si incaseaza luna de luna, cu zambetul pe buze un salar decent, salar platit prin munca noastra a tuturor fara ca sa aiba vreo urma de bun simt si sa iasa pe teren sa verifice,  sa sanctioneze si sa previna.

Astfel de imagini impreuna cu starea jalnica a blocurilor si atitudinea locatarilor nu fac decat sa contureze Avrigului, sau cel putin zonei centrale o imagine de ghetou, unde nimeni nu vede nimic, nimeni nu stie nimic, nimeni nu face nimic, iar legea care chiar exista nu e aplicata fiindca nu are cine s-o aplice. Toate pozele din aceasta postare, mai putin cea cu indicatoarele rutiere sunt luate de pe Google Street View, care a tranzitat strazile din Avrig in Septembrie 2012. Azi, la 2 ani distanta de acel moment aproape nimic nu s-a schimbat in fond, si in mod ironic, mizeria asta ignorata de toti, si mai ales de autoritati s-a integrat asa de bine in rutina zilnica, incat o singura masina ce a trecut pe strazi cu o camera montata pe ea a fost suficient ca sa captureze toate aceste instantanee cu care ne facem reclama de oras european.

Pentru cei care nu s-au lasat convinsi de imaginile vazute in acest articol, las aici linkul catre Street View, prin care puteti incepe o plimbare virtuala prin Avrig, incepand cu rondul de flori, fara flori si neintretinut aflat la intrarea in oras si continuand prin gropile de pe la calea ferata spre centrul orasului si spre zonele periferice, plimbare ce o sa scoata la iveala mult mai multe aspecte are „orasului” pentru care platim impozite enorme in timp ce avem strazi slab iluminate, in timp ce lipsesc trotuarele,  lipsesc sanctiunile pentru cei ce incalca legea rutiera, lipsesc indicatoarele rutiere, sau stau intoarse invers zile intregi, dar nu in ultimul rand strazi in care ne rupem rotile de cat sunt de sparte.

By Avrig

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *