Sa ne lamentam e cel mai simplu

Citeam ieri un articol dat de SibiuNews, sau mai bine zis ma chinuiam sa-l citesc si sa-i inteleg logica.

Intr-un final am reusit sa inteleg despre ce-i vorba.

Cainii vagabonzi care umbla in haita si sunt extrem de infometati reprezinta o peroblema majora si un adevarat pericol pentru Avrig.

Dincolo de asta din cate se pare Primaria crede ca rezolvarea unei astfel de probleme presupune ca unii sa stea in birourile comode de pe la parterul primariei, iar cetatenii sa faca voluntar sesiuni de supraveghere a zonelor periferice din oras pentru a-i identifica pe cei care deporteaza caini la noi in oras.

Ori in cazul asta eu unul nu pot sa nu ma intreb la ce dracu’ ii mai platim de la bugetul local pe agentii de politie locala? Ce utilitate au ei daca noi trebuie sa le facem lor munca.

Mi-e greu sa cred ca nu pot sa organizeze pe timp de noapte patrule sistematice prin oras sau sa stea la intrarile din oras pe perioada noptii si sa supravegheze cele doua intrari pentru ca Avrigul are fix doua intrari de pe DN 1.

De altfel mi-e greu sa cred ca Primaria, are sau avea bani sa-i plateasca cuiva de la politia locala abonamentul all inclusive de la iPhone6, dar n-are bani de un plin de benzina pe saptamana pentru ca oamenii aia sa-si faca meseria pentru care sunt de altfel platiti.

Cetateanul n-are nicio obligatie si nicio legitimitate sa supravegheze orasul atat timp cat exista oameni platiti pentru lucrul asta.

Problema cainilor vagabonzi si imposibilitatea de a rezolva aceasta problema se trage din vina exclusiva a Primariei care nu face nimic pentru combaterea unui astfel de fenomen. Ba mai mult asta nu-i o problema de ieri, de azi pentru ca sunt cel putin 15 ani de cand ne confruntam cu problema asta.

Dincolo de asta pe langa cainii despre care se presupune ca sunt adusi de prin alte judete si localitati, desi eu unul va spun sincer ca nu stiu cine s-ar mai obosi in ziua de azi sa mute caini dintr-un judet in altul cand eutanasierea e legalizata si chiar incurajata de lege si cand astfel de presupuse transporturi atrag si un oarecare grad de risc, mai sunt o sumedenie de caini ai bravilor avrigeni ce ajung adeseori abandonati pe Valea Avrigului pentru ca sunt mult prea multi la casa omului.

Cred ca inainte sa arate cu degetul spre presupusi traficanti de caini, Primaria ar trebui sa faca un recensamant al cainilor aflati prin gospodarii pe la Avrig si sa faca o serie de campanii care sa incurajeze sterilizarea cainilor ce nu urmeaza sa fie folositi pentru inmultire. Ba mai mult, proprietarii care vor sa foloseasca cainii pentru inmultire sa fie obligati sa declare de fiecare data cand au un lot nou si mai ales ce urmeaza sa se intample cu el.

Nu stiu de unde vine paranoia asta cu cainii deportati de prin alte judete, am auzit-o si in trecut desi nimeni n-a adus vreodata dovezi concrete in acest sens. Totusi cred ca e o gaselnita a unui fost primar ca sa justifice incompetenta si impertinenta pe acest subiect mascandu-le sub imposibilitatea de a-i prinde pe “faptasi”.

As putea face pariu ca cel putin 7 din 10 caini vagabonzi prezenti pe strazile din Avrig provin tot din gospodarii avrigene sau de prin localitati limitrofe unde se inmultesc necontrolat si de unde ajung abandonati de cele mai multe ori pe Valea Avrigului.

Dincolo de asta nu prea inteleg ce anume o sa rezolve Primaria in urma apelului facut. Sa presupunem prin absurd ca oamenii care n-au lucruri mai bune de facut prin Avrig pe vremea asta se apuca sa pazeasca noptile orasul si identifica o masina care descarca caini.

Ce ar putea sa faca oamenii aia in cazul asta in afara de faptul ca vor trebui sa stea ascunsi dupa vreo tufa si sa priveasca neputinciosi toata scena pana se consuma. Sa alerge dupa cainii respectivi in speranta ca ii va putea prinde si ca nu sunt suficient de agresivi si infometati incat sa-l sfasie de viu? Ca eu nu prea inteleg ce vrea Primaria in cazul asta.

Politia locala ar putea fara echivoc intr-un astfel de caz sa-i legitimeze pe cei prinsi in flagrant si chiar sa-i retina, insa nu tin minte sa existe in Romania o legislatie care sa permita prea multe in acest sens chiar daca exista probe foto sau video.

Ba mai mult, daca cineva ar nota un numar de inmatriculare de la o masina care “varsa” caini la noi in oras nu inteleg ce ar face Primaria cu el. In fond folosind numarul ala pot doar sa afle cine a fost proprietarul masinii, nu si cine a condus-o. Iar proprietarul masinii sau chiar si soferul se poate spala pe maini foarte usor refuzand sa recunoasca faptul ca s-a aflat la ora respectiva in locul indicat pentru a deporta caini. In fond o sa fie cuvantul martorului impotriva cuvantului presupusului vinovat si asta e insuficient pentru a putea impune vreo sanctiune in acest sens.

Inca nu pot sa inteleg ce anume vrea Primaria sa obtina din povestea asta pentru ca mie mi se pare mai degraba o recunoastere a incapacitatii de a gestiona o problema relativ simpla si o tentativa de a deturna atentia de la problema reala in aceasta poveste.

Problema cainilor vagabonzi, ca si problema traficului de droguri sau a coruptiei se poate rezolva in primul rand prin preventie si abia apoi prin combatere activa.

P.S. Daca va declarati public ca fiind iubitori de animale sau va deranjeaza ce-am spus mai sus apropo de eutanasiere, dar n-aveti niciun animal de companie in grija atunci sa faceti bine sa va tineti gura inchisa pentru ca de ipocriti s-a cam saturat toata lumea. Daca iubiti animalele si va pasa de ele atunci faceti bine si luati-le de pe strada sau lasati-le sa moara fara chinuri si fara sa fie haituite si infometate non stop.

(Vizualizat de 50 ori, 1 vizite azi)
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *