Am tot vazut ca s-a pus problema in ultima perioada in ceea ce-l priveste pe vice si cum ca e musai ca vicele sa nu fie Klingeis sau careva de la FDGR pentru ca dupa logica unora daca 4086 avrigeni nu l-au votat pe Klingeis la primarie inseamna ca au votat impotriva lui si a echipei lui. Sunt curios daca existau doua tururi de scrutin si volumul ala se diminua la jumatate cum mai interpretau rezultatul final. Dar, cum socotesc altii rezultatele e treaba lor, ce conteaza e cum ar trebui sa se inteaga povestea asta cu vicele.
In primul rand trebuie sa lamurim de la bun inceput ca vicele e de fapt un sef mai mic ce are atributii executive doar in lipsa primarului si care nu poate sa faca prea multe fara acordul sau complicitatea primarului. Astfel, indiferent cine ajunge viceprimar din cei 17 consilieri pentru ca el sa poata face ceva e musai ca primarul sa stie si sa fie de acord, sau primarul sa se retraga cedandu-i prerogativele.
Varianta asta cu Klingeis vice care se tot vehiculeaza inca din campania electorala a inceput de fapt ca o intoxicatie a PSD-ului si s-a mentinut si dupa campanie ca un lucru cert sugerand ca meciul a fost aranjat si ca liberul arbitru nu mai are nimic de spus in acest sens. Numai ca nu-i chiar asa pentru ca exista o serie de factori de luat in calcul, factori pe care multi care dau un rezultat sigur nu-i cunosc:
- In primul rand trebuie tinut cont de faptul ca in timp ce votul privind orice punct de pe ordinea de zi a unei sedinte de consiliu e public, votul pentru numirea viceprimarului e secret. La fel de secret ca si votul de la urne. Astfel intr-o majoritate in care un partid are 6 consilieri (PNL) si un partid are 3 consilieri (FDGR sau PMP) orice tentativa de blat poate sa fie dejucata de votul in contra al unuia dintre consilierii implicati intr-un posibil blat. Cum votul e secret esecul unuia sau uneia de a ajunge viceprimar nu poate sa fie pus in carca nimanui pentru ca nu se stie care din cei 9 au votat impotriva. Pana la urma poate sa fie chiar un coleg de partid.
- In al doilea rand e musai de mentionat ca functia de viceprimar nu are un cuplaj direct la bani, la fel cum nu are un cuplaj direct in ceea ce priveste deciziile la nivel de institutie. Pentru multi e mult mai atractiva functia de director la GOA, de director la Enev sau de ce nu director la Apa-Canal. Acolo sunt de fapt mizele pe care se pune presiune in aceste zile de catre oamenii care stiu ceea ce vor pentru ca acolo sunt banii si e puterea de decizie si acolo de indata ce un contract solid este incheiat mandatul e asigurat.
- Viceprimarul o sa fie doar un consilier ce are atributia de a-l inlocui pe primar atunci cand acesta este in concediu sau cand din diverse motive este in incapacitatea de a-si exercita functia. Gen daca il salta DNA-ul si-l baga la racoare pentru vreo 30 de zile sau mai mult. In situatia asta viceprimarul capata puteri depline, insa acelasi lucru il poate face si la nivel national presedintele senatului (Tariceanu) in cazul in care se intampla ceva cu Iohannis (daca poate e suspendat ca si Basescu). Acuma aici e o alta discutie, pentru ca daca primarul e in regula si-si vede de treaba lui n-are de ce sa fie indisponibil pentru perioade lungi de timp, n-are de ce sa fie suspendat din functie samd. si astfel oricat de ticalos poate sa fie viceprimarul, ticalosia lui e limitata atat timp cat primarul e in parametri. Daca aveti incredere in primarul pe care l-ati votat n-ar trebui sa conteze catusi de putin numele viceprimarului si/sau competentele lui.
- La fel ca si la nivel guvernamental unde presedintele propune un prim-ministru in urma consultarilor cu partidele, primarul poate doar sa faca o propunere de viceprimar in timp ce partidele ce constituie consiliul au dreptul sa formeze aliante si sa accepte sau sa respinga propunerea de vice. Primarul nu-l numeste in functie pe viceprimar ci doar ia act de rezultatul votului in consiliu. De asemenea primarul n-are nici drept de vot nici drept de veto in cazul de fata ci doar de spectator ce vegheaza asupra realizarii in conditii optime a unui proces democratic. Daca consilierii partidului din care face parte primarul considera de bun augur o oarecare alianta si voteaza sa puna un viceprimar potrivnic celor care i-au votat pe lista de consiliu si un viceprimar potrivnic primarului atunci nu inseamna ca primarul e maximul vinovat si ar trebui ars pe rug. Singura lui vina in acest sens poate sa fie faptul ca si-a trecut pe lista oameni duplicitari care inca de la prima votare au ales sa mearga contrar intereselor cetatenilor.
- Aceeasi poveste e si in cazul numirii sefilor de institutii. Primarul poate propune, iar consilierii voteaza. In cazul sefilor de institutii votul nu mai e secret si se poate vedea clar cine a votat si in ce fel.
Si da, stiu ca dupa ce am scris mai sus se vor trezi cativa sa-mi zica faptul ca-s pe-o mana cu primarul si ca-i iau apararea. Nu-i iau apararea ci va explic felul in care se desfasoara un proces democratic si ce factori sunt implicati in acest proces si incerc sa va explic cine anume are puterea de decizie si cine urmeaza sa fie responsabilii pentru numirea unuia sau uneia in functia de viceprimar.
Iar de contrazis, n-am sa contrazic pe nimeni apropo de faptul ca se invoca presiuni de la Sibiu, fiindca stiu ca s-au facut presiuni de la PNL Sibiu pentru impunerea vicelui. Presiunile astea i-au vizat pe consilierii PNL pentru ca ei sunt cei care voteaza si cei care trebuiau sa le denunte public pentru ca Avrigul nu se conduce de la Sibiu si nu degeaba e Avrigul un oras cu primarie si consiliu proprii.
E drept ca si primarul a stiut de presiunile astea, insa din putinele informatii pe care le am pe subiect, primarul a transmis organizatiei PNL Sibiu in scurta discutie pe care a avut-o pe marginea propunerii de viceprimar ca e exclusa din start propunerea pentru viceprimar a lui Arnold Klingeis din moment ce un astfel de demers ar fi in contra votului de incredere dat de avrigeni.
Eu unul as mai adauga o idee apropo de protocolul asta pe care-l tot invoca Sibiul si as mentiona faptul ca protocolul dintre PNL si FDGR ce la Sibiu s-a respectat inca din primul mandat Iohannis, la Avrig n-a fost respectat niciodata pentru ca Arnold Klingeis a facut in ambele sale mandate blat cu PSD-ul si au dat astfel vice de la PSD timp de 8 ani de zile, care a fost oricum vreti voi numai util avrigenilor nu. Ori considerand faptul ca FDGR-ul lui Arnold Klingeis s-a pisat pe protocolul de la Sibiu, orice invocare a lui din partea PNL Sibiu nu e doar absurda ci si ipocrita. Si orice tentativa de a impune de la Sibiu viceprimarul in Avrig sub forma de santaj politic ar trebui sa fie considerata drept un act de ostilitate fata de avrigeni si in toamna cand candidati la parlament din PNL Sibiu or sa cerseasca votul avrigenilor ar trebui sa li se aduca aminte ca Avrigul nu se conduce de la Sibiu sub santaj politic pentru interese meschine si ca viceprimarul din Avrig nu trebuie numit pentru a plati datoria unora fata de altii la nivel de judet. Avrigenii prin votul lor au dat un senator si un deputat si pot sa dea in toamna cate unul din fiecare pentru ca au suficienti votanti activi incat sa incline balanta. Cred ca cei de la PNL Sibiu ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte sa incerce sa santajeze politic echipa de la Avrig, la fel cum cred ca echipa de la Avrig ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte sa voteze un viceprimar care poate le-ar transforma votantii de la alegerile ce tocmai au trecut intr-o comunitate ostila si potrivnica pentru un intreg mandat.
Mai ales daca tinem cont ca dupa ultimele informatii toate sedintele de consiliu urmeaza sa fie inregistrate video (se poate sa fie chiar si transmise live pe Facebook) si realizate la sala Pavilion unde vor putea sa participe mult mai multi oameni. Si oameni nemultumiti in Avrig exista cu miile…
Daca ma intrebati pe mine, eu unul zic ca nu-i o regula politica sau morala care spune ca partidul cu cei mai multi consilieri trebuie sa dea si vicele. Important e ca vicele sa fie om de treaba, indiferent de partid. Acuma daca ma intrebati pe mine eu v-as spune ca din punctul meu de vedere PNL-ul ar trebui sa mearga cu un candidat propriu, unul din primii doi de pe lista de consiliu si daca nu reuseste niciunul din asta sa fie ales si e musai sa se faca o alianta atunci cel mai apropiat partid din punct de vedere al doctrinei e PMP-ul.
Da stiu, deja vi s-a sculat paru’ ca am zis PMP si e Dani Stoica acolo, dar sa nu uitam ca PMP-ul e un partid ce s-a format prin plecarea intregii echipe de tineret a PNL-ului. Cu alte cuvinte toti astia de la PMP, de la primul pana la ultimul sunt fosti penelisti care au plecat de la PNL doar cu scopul de a le mentine unor buni prieteni o oarecare influenta in consiliu, scop care a fost atins.
Nu stiu daca PMP-ul e dispus sa-i cedeze PNL-ului postul de vice si sa voteze in favoare pentru ca una din strategiile de campanie a PMP-ului dupa o discutie cu PSD-ul a fost sa-l puna pe Dani Stoica vice in cazul in care Fraticiu ajungea primar. Suna utopic stiu, insa astia de la PSD iau mereu in calcul orice variante ca sa-si asigure controlul si sunt dispusi sa negocieze orice cu oricine.
Acuma ideea asta cu Dani Stoica vice e deplasata si are slabe sanse de izbanda, pentru ca Dani Stoica are nevoie de sustinerea a minim unui consilier de la PNL sau FDGR ca sa ajunga vice. Dupa cum spuneam mai sus votul e secret si surpriza se poate produce, dar pare totusi fantezista ideea chiar daca ar exista certitudinea ca Dani Stoica s-ar da pe brazda. Alex Paraschiv desi ar parea o idee buna pentru vice in ochii multora e posibil sa fie intr-un final doar un duplicat al lui Dani Stoica si astfel din nou nu ar parea o idee buna.
Si daca o un eventual esec al PNL-ului de a da vice ar fi urmat de un succes al PMP-ului de a pune vice pe al 3-lea consilier? Suna utopic nu-i asa? Dar hai sa ne gandim putin, al 3-lea consilier al PMP-ului a venit de fapt la redristribuire. PNL-ul a fost la 20 de voturi de a da un al 7-lea consilier si matematic vorbind cel de-al 3-lea consilier al PMP a fost facut cadou de votantii PNL-ului. Il cunosc personal si daca m-ar pune cineva sa-l aleg l-as alege fara ezitare, in primul rand pentru ca n-a mai fost in consiliu si nu stim ce poate, in al doilea rand pentru ca numele lui nu s-a legat de vreun circ sau smen politic niciodata si in ultimul rand pentru ca vine dintr-o familie de avrigeni fata de care lumea are respect.
Ba mai mult, daca as fi pus sa aleg intre agresivitatea PMP-ului si pasivitatea FDGR-ului din campanie fara sa am alte optiuni as merge fara ezitare pe mana PMP-ului.
Dar daca PNL-ul ar face o alianta cu alt partid si ar face un mandat de vice impartit intre partide si astfel 2 ani sa fie vice X de la PNL si alti doi ani Y de la FDGR, PMP sau de ce nu PSD? Ar mai exista vreo suspiciune atunci? Ar mai exista vreo impartire injusta a functiei? Ar mai exista vreo confirmare de blat pre-electoral sau vreo suspiciune de blat post-electoral? Nu s-ar gestiona mai transparent treaba asta cu vicele daca doua partide ar face un protocol scris in care al doilea partid se angajeaza sa sustina vicele propus de primul, iar cel in cauza se angajeaza sa-si dea demisia din consiliu la fix doi ani de la numire pentru a-i face loc vicelui propus de al doilea partid in timp ce primul partid se angajeaza sa-l sustina pe acesta din urma?
Probabil ca vi se pare absurd, insa in Spania unde primarul nu e ales direct de popor ci la fel ca si vicele de catre majoritatea consilierilor locali impartirea functiei de primar si viceprimar intre doua partide ce fac un pact e foarte comuna si un procent insemnat de localitati au parte de doi primari diferiti intr-un singur mandat. De fapt impartirea asta nu doar ca reuseste sa consolideze increderea populatiei si a politicienilor in sistem ci si duce la promovarea transparentei, dialogului si cooperarii.
Cu ce ar strica in mandatul 2016-2020 sa fie doi viceprimari care sa multumeasca pe toata lumea? Ce in ultimul mandat Fraticiu n-au fost obligat-fortat 4 viceprimari intr-un mandat?