Ati fi putut vedea in toata splendoarea o resedinta de vara (un mic palat), o gradina baroc, o gradina engleza, o orangerie functionala, o cascada, o gradina olandeza sau poate extraordinare exemple de design peisagist. Lucrurile din pacate nu s-au pastrat, iar Fundatia Brukenthal pare ca nu are inca fondurile necesare pentru a reface intregul complex. Sper doar ca acel cort din curtea palatului, cort in care se organizeaza nunti, sa fie doar un mod de a strange bani.

La intrare exista un paznic care vinde un pliant cu informatii despre intregul complex, dar si o carte cu toata istoria detaliata. Domnul Dobrescu va sugereaza sa cumparati in special cartea caci merita, avand si multe poze din trecut. V-ar fi astfel mult mai usor sa intelegeti intreaga structura a complexului cat si evolutia parcului. Exista si un proiect clar de refacere a intregului complex insa nu se stie cand se vor gasi banii pentru aceasta. A fost o plimbare frumoasa, doua ore petrecute intr-un spatiu cu un real potential de dezvoltare.

Imagine cu proiectul propus.Intreg proiectul il gasiti aici, din pacate doar in limba germana.

sursa: www.ideiurbane.ro

By

One thought on “Daca parcul ar fi fost in starea in care l-a lasat Brukenthal sau macar pana prin 1950 lucrurile ar fi fost extraordinare – ideiurbane.ro”
  1. Daca veti cumpara cartea mentionata in articolul de mai sus va sfatuiesc s-o cititi cu discernamant si sa verificati putin istoria Avrigului. Sunt foarte multe informatii distorsionate in aceasta carte.
    Dau exemplu : se sustine ca Avrigul a fost fondat de sasi. – Fals: Avrigul era o comunitate deja inchegata la momentul asezarii sasilor, atat de bine constituita incat (si asta reiese chiar din documentele sasesti) niciodata populatia saseasca nu a depasit 10, maxim 15 % din total.
    O alta inadvertenta : degradarea complexului s-a facut din cauza avrigenilor sau a administratiei avrigene; Fals, nu vreau sa scuz administratia, poate putea ajuta cumva, dar avrigenii nu sunt de vina pentru degradare. Degradarea complexului s-a facut , in proportie de 80-90% dupa preluarea lui de catre „Fundatia S. Brukenthal” care, nu numai ca n-a investit dar, nici na avut un management adecvat. Se pot vedea semnalarile din media privind degradarea cladirilor, defrisarea parcului si distrugerea unui ecosistem perfect inchis care a rezistat 200 de ani si pe care l-au anihilat administratorii fundatiei in mai putin de 5 ani.
    Si exemplele pot continua.
    Cartea este extrem de subiectiva(evident subiectivismul este in favoarea proprietarilor si jugnitor la adresa avrigenilor).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *