Despre (i)responsabilitate

bookcity.ro

Articolul acesta ii este dedicat consilierului sandala. (Apelativul nu-mi apartine, l-am auzit si eu prin sat, mi-a placut si l-am preluat)

Revenind la responsabilitate sa va spun trei mici povesti apropo de ea:

1. Vara lui 2010, Mallorca, caldura mare mon cher. O intreaga asezare urbana ramane fara apa datorita consumului mare si infrastructurii inferioare fata de volumul de consum. Se semnaleaza avaria, societatea de distributie plaseaza echipe pe teren care evalueaza situatia si ofera o estimare pentru remedierea situatiei. Estimarea nu suna deloc convingator fiindca reparatia in cauza urma sa dureze cateva zile, posibil o saptamana perioada in care intreaga zona ramanea fara apa.

In ceea ce priveste consumul alimentar (baut, gatit) lucrul asta nu reprezenta o problema foarte grava deoarece apa respectiva nu-i oricum recomandata consumului alimentar ci doar consumului casnic (spalat). Evident ca fiecare dintre cei afectati avea rezerve de apa pentru consumul alimentar insa nu se puteau spala. Imediat firma de furnizare a trimis un reprezentant care a anuntat faptul ca pe toata perioada reparatiei firma va trimite de doua ori pe zi cate o cisterna cu apa POTABILA pe care cei afectati o pot folosi atat pentru consum alimentar cat si casnic.

Saptamana a trecut si avaria s-a remediat, insa cei afectati n-au lasat lucrurile asa si s-au adresat furnizorului de apa cerand despagubiri, pe care le-au primit sub forma de gratuitati la plata utilitatilor intr-un cuantum anume. In medie despagubirile primite au reprezentat valoarea totala a ultimelor 6 facturi.

2. Noiembrie 2008, Mallorca. O insiruire de factori (Dorel, infrastructura invechita si prost intretinuta, lipsa de comunicare etc.) cauzeaza o pana de curent masiva in arhipelagul Balear. Furnizorul ce avea sub-contractate lucrari de intretinere plaseaza rapid echipe operative si rezolva problema reparand instalatia afectata si inlocuind piesele vechi care cedasera cu piese noi. Guvernul Insulelor Baleare prin consilierul delegat pe probleme de energie constituie o comisie care evalueaza situatia si care constata deficiente grave in gestionarea retelei electrice. Pe baza dovezilor adunate Guvernul Insulelor Baleare cheama in judecata firma sub responsabilitatea careia se afla reteaua electrica si cere daune de 6 (SASE) milioane de euro pentru lipsa de intretinere, lipsa de investitii, pierderile suferite de firmele locale si impactul negativ pe care-l avuse pana de curent.

Trec putin peste 5 ani prin diferite stadii procesuale si Tribunalul Suprem (un fel de ICCJ) decide in favoarea Guvernului Balear si obliga societatea responsabila de intretinerea si operarea retelei de energie electrica sa plateasca daunele solicitate in cuantumul solicitat initial.

3. Anul 2014, Avrig. Societatea comerciala care administreaza reteaua de furnizare a serviciului de apa si canalizare incepe o lucrare de mare anvergura pe strazile orasului Avrig si ale coloniei Mirsa. Finantarea pentru lucrare vine de la UE si n-are nici o legatura cu scumpirile anterioare, scumpiri care nu s-au reflectat nicaieri in infrastructura. Societatea respectiva considera ca in purul spirit european (daca tot vin banii de acolo) lucrarea trebuie data unei firme care sapa cu tarnacopul si nu uneia care sapa cu excavatorul si astfel se semneaza un contract in acest sens. In baza contractului respectiv, firma de constructii obtine o autorizatie de la Primaria Avrig, cumpara cateva tarnacoape cu coada zdravana pentru sapaturi si cateva lopeti cu coada si mai zdavana ca sa aiba in ce sa i se sprijine muncitorii si sapa pe strazi o serie de transee de daca n-ai stii ca se lucreaza la reteaua de apa si canalizare te-ai speria si ai zice ca a inceput razboiul si sunt transeele armatei.

Timpul trece, locuitorii raman aproape zilnic fara apa si fara sa fie neanuntati, nervozitatea si nemultumirea in randul locuitorilor creste, dar cum arta cere sacrificii, acestia n-au de ales si indura.

Trece vara, vine iarna ori iarna nu-i ca vara, vorba lui Basescu. Gaurile se astupa, dar zadarnic fiindca in urma calitatii indoielnice a lucrarilor reteaua cedeaza destul de des pe la incheieturi si astfel destul de des pe stradute curg mici paraiase in timp ce strazile ce arata ca dupa razboi nici macar n-au gropile semnalizate:

1491758_893167330706836_8744329950553261788_n 11000890_893166940706875_8865604955256484638_n

foto via Facebook

Politia rutiera se face ca ploua si nu vede gropile nesemnalizate corespunzator. Primaria Avrig se face ca ploua si nu vede faptul ca lucrarile nu respecta un mimin de decenta cel putin si cadrul autorizarii. Consilierul sandala, sef si peste firma de furnizare a apei si canalizarii se face ca nu vede nimic, dar sustine petitii in acest sens (in calitate de cetatean pentru ca el e consilier doar cand tre’ sa ridice mana in interese personal si cand trebuie sa numere banii de salariu primiti din taxele, impozitele si facturile la apa pe care avrigenii le platesc) si deoarece aparent i-au cam murit laudatorii de ceva vreme se trezeste sa atace pe Facebook pe toti cei care-i aduc aminte ca e trimis acolo in consiliu dintr-un anume motiv, si anume sa respecte nevoile noastre are tuturor si ca-i numit sef la societatea de apa dintr-un alt motiv, si anume sa se asigure ca lucrarea pe care firma lui a contractat-o se desfasoara in cele mai bune conditii, e de calitate si cauzeaza minimul de deranj cetateanului. Dar n-are timp consilierul sandala pentru asa ceva fiindca el sta pe Facebook sa vada ce se mai scrie, sa-i ridice in slavi pe cei ce-l ataca pe primar (pana mai de curand prietenul lui) si nu in ultimul rand sa-i atace pe consatenii care-i contesta activitatea in cele doua functii pe care ocupa, ajungand mai nou la jigniri personale si atacuri sub-urbane.

Ba mai mult consilierul sandala in felul specific politicianului inutil ii invita pe cei care-l contesta sa faca ei munca pe care-o reclama din partea lui. Probabil ca inainte sa-l numeasca manager la societatea de apa si canalizare, persoanele superioare dansului trebuiau sa-i aminteasca faptul ca in orice alt domeniu solicitarea facuta cuiva sa-ti faca munca este sinonima cu incompetenta. E trist sa-ti dovedesti adevarata valoare intr-un singur mod, insa consilierul sandala nu-i singurul care a facut acest lucru fiindca au mai fost vreo doi pe durata ultimului mandat care au sarit cu aceeasi atitudine.

Din pacate birocratia-i mare in Romania si in lipsa unei politii a nesimtirii nu prea poate nimeni sa-i sanctioneze pe oamenii ce-si fac veacul prin institutii si societati asemeni consilierului sandala, fara sa faca nimic concret pentru societate in afara faptului de a incasa un salar. Dar sa nu disperam fiindca pana la urma nu doar libertatea de exprimare e singura arma ce ne-a mai ramas in fata acestor oameni, ci votul. Abia astept anul 2016 sa vad cum vor raspunde oamenii care in 2014 si 2015 s-au resemnat in fata nesimtirii, indolentei si incompetentei ce conduce orasul Avrig.

In incheiere va las singurul raspuns pe care-l poate oferi un consilier si sef de societate furnizoare de servicii consatenilor care reclama diverse situatii neplacute:

Screen Shot 2015-04-16 at 13.17.57

dacris.net
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

//