de data aceasta prin infractionalitate

– În 2009, criza economică internaţională i-a trimis pe mulţi români înapoi în ţară. Ce reverberaţii a avut acest fenomen în locurile natale ale renumitului Mailat?
– Unele absolut nefaste. Cei care s-au întors nu au un loc de muncă, nicio sursă sigură de venit. Aşa că infracţionalitatea în zona de competenţă jurisdicţională a procurorilor avrigeni a crescut în anul 2009 într-un mod spectaculos. Mai exact, majoritatea infracţiunilor s-au dublat, iar unele au crescut chiar cu 500%.
– Ne puteţi oferi câteva exemple?
– De pildă, infracţiunile de furt sunt de 5 ori mai multe, comparativ cu anul 2008. Se fură de toate: ceapă, cartofi, varză, fân, otavă de pe câmp, dar şi diverse bunuri din locuinţe. Infracţiunile de violenţă intrafamilială şi extrafamilială s-au menţinut la aceleaşi cote alarmante. Cu 200% au crescut infracţiunile privind evaziunea fiscală. Aceste dosare de criminalitate economico-financiară rămân în continuare cel mai greu de instrumentat datorită complexităţii lor, dar şi versalităţii de care dau dovadă persoanele respective. În mod îngrijorător au crescut şi infracţiunile la legea circulaţiei. În 2009, pe DN 1 şi DN 7 numărul accidentelor de circulaţie soldate cu morţi şi vătămări corporale grave a înregistrat o creştere semnificativă, în ciuda eforturilor susţinute ale Serviciului Poliţiei Rutiere din cadrul IPJ Sibiu şi a fermităţii cu care procurorii au sancţionat aceste infracţiuni.
– Care este raza de competenţă jurisdicţională a Parchetului Avrig?
–  Competenţa noastră jurisdicţională cuprinde oraşele Avrig şi Tălmaciu, precum şi comunele Turnu Roşu, Boiţa, Porumbacu de Jos, Cârţa, Cârţişoara, Racoviţa, Arpaşu de Jos. Organigrama prevede 3 posturi de procurori, din care 2 de execuţie. Anul acesta vom avea însă o problemă deoarece unul din cei doi procurori de execuţie a intrat în concediu postnatal.
– V-aţi confruntat deci cu un volum de activitate mult sporit.
– În anul 2009 am avut de soluţionat 1.255 dosare penale, din care au fost soluţionate 829, dublu faţă de anul 2008. Au fost întocmite 59 de rechizitorii faţă de 25, fiind trimişi în judecată 73 de inculpaţi faţă de 28, comparativ cu 2008.
– Care a fost încărcătura pe fiecare procuror?
– În activitatea de urmărire penală am înregistrat o încărcătură de 772 lucrări/procuror, iar în activitatea judiciară – 213 lucrări/procuror.
– Cum colaboraţi cu celelalte instituţii?
– Avem o colaborare foarte bună cu Judecătoria Avrig, cu primăriile şi posturile de poliţie din sfera noastră de competenţă jurisdicţională. Fără înţelegerea şi sprijinul acestor instituţii nu am putea preveni şi combate în mod eficient infracţionalitatea din zona Avrigului.

Cristian Banea, prim–procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Avrig

By Avrig

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *