Avrigul are nevoie de…

Articolul acesta putea foarte bine să se intitulze “Ce aş face eu dacă aş deveni primar” însă îl las aşa pentru că vreau ca noul primar, indiferent care va fi el, să se inspire, macar pe ici pe colo, măcar în legatura cu domeniile pentru care el însuşi nu are soluţii sau nu s-a gandit vreodata.
În primul şi în primul rând, primarul trebuie să plece de la premisa că toţi cetaţenii suntem în aceeaşi barcă. Nu poate să le fie unora bine iar altora rău. Chiar dacă unii au ţinut să demonstreze din 1989 şi până acum că lor le e foarte bine în timp ce plebea putea crăpa şi de foame – aici trebuie să recunoaştem că fără supapa plecărilor la muncă în străinătate în Avrig chiar mureau oameni de foame – pe termen lung insecuritatea generată de sărăcie este periculoasă nu doar pentru cei de jos ci şi pentru cei aflaţi în vârful lanţului trofic.
Dacă înţelegem că e mai bine să ne fie bine împreună, în al doilea rând trebuie să ne asigurăm că toată lumea este tratată la fel. Nu putem aştepta să avem cetăţeni fericiţi dacă obligăm arbitrar oameni care locuiesc pe străzi necanalizate şi pe care primăria nu oferă servicii de curăţenie să plătească impozite la fel de mari sau chiar mai mari pentru proprietate. La fel, nu putem lăsa ca impozitul pentru un amărăştean să fie 1% din venitul lui anual (cifra este luată la întâmplare) iar impozitul altuia înstărit să fie de 0,01% din venitul lui anual. Contribuţia noastră a tuturor trebuie să fie proporţională cu puterea noastră în societate. Când vom înţelege acest lucru vom putea să vorbim de dezvoltare.
Tratarea în mod egal al cetaţenilor va presupune extinderea obligatorie şi rapidă a serviciilor oferite de primărie către toţi, indiferent de unde locuiesc. În consecinţă canalizarea, asfaltarea, reţeaua de gaze, reţeaua de telefonie, etc. trebuie să vină în faţa porţii tuturor.
La fel de importante pentru viaţa unui oraş sunt sănătatea şi educaţia locuitorilor. Dispensarul abuziv desfiinţat trebuie reînfiinţat rapid, dotat pe banii localităţii cu cea mai modernă aparatură – aparat de raze X, ecograf, EKG – şi tineri doctori care absolvă Universitatea de la Sibiu să fie invitaţi să practice medicina în aceste spaţii. Oraşul le poate cere în schimb ca cel puţin o dată pe an fiecare locuitor să fie programat pentru un consult general care să includă analize de sânge şi urină. Plătit parţial de oraş, acest consult este o măsură care nu doar că va salva multe vieţi dar va face Avrigul atractiv pentru foarte mulţi care vor să locuiască undeva unde este uşor să ai copii şi să te poţi bucura de o viaţă şi de o bătrâneţe linistite.
În ceea ce priveşte educaţia oraşul trebuie să aibă un cuvânt de spus în legătură cu calitatea educatorilor şi a profesorilor. Sistemul românesc din păcate titularizeaza oameni pe viaţă. O şcoală şi o generaţie pot prinde un profesor bun cum de altfel îl pot prinde pe cel mai nepotrivit dascăl dintr-un întreg secol. Viitorul copiilor nostri este mult prea important pentru a fi lasat la voia acestor potriveli. În Japonia, de exemplu, şcoala aparţine de Primărie. Fiecare şcoală are un director, un director adjunct, si un director de studii. Fiecare director stă pe post trei ani şi în fiecare an se schimbă câte un director! Profesorii pot rămâne, la final de carieră 7 ani în aceeaşi şcoală, însă când sunt tineri sunt mutaţi din 2 in 2 ani. Ce se obţine cu această rotire? În primul şi în primul rând şcoala nu va mai fi proprietatea unuia sau a altuia. Directorii nu vor putea lucra decât pentru şcoală. Cadrele bune vor fi trimise în locurile cu reyultate slabe iar cadrele slabe vor fi aduse în locurile cu rezultate bune şi puse sub supravegherea unor profesori de calitate care fie le vor îndrepta fie le vor vira din sistem.
Tot în ceea ce priveşte educaţia un primar căruia îi pasă de viitorul oraşului va limita clasele la 15 copii şi va angaja din rândul somerilor absolvenţi de psihologie “profesori umbră”. Aceştia vor avea grijă doar de un singur copil lângă care vor sta în bancă, dacă respectivul copil are un deficit de atenţie, nu poate înţelege la fel de repede ca restul clasei materia predată sau, pur şi simplu nu ştie limba română suficient de bine pentru a participa la ore.
Profesorii umbra pot schimba radical destinele copiilor dar şi destinul oraşului, pentru că este în interesul nostru al tuturor să avem oameni instruiţi care devin cetăţeni model în loc de tineri care termină pe burtă pentru a umple barurile, eterne surse de scandal, nesiguranţă, dorinţă de răzbunare.
Un primar căruia îi pasă va încerca să reînvie tradiţiile populare organizând o şcoală populară de ţesut şi cojocărie, un atelier de pielărie, unde tinerii să poată face bine şi hamuri de cal, o potcovărie unde să poată învăţa tainele metalului. Folosirea banilor în acest scop nu numai că va reface simţul comunitar al oamenilor dar va aduce turişti şi va întreţine zumzetul viu al oraşului.
În aceeaşi ordine de idei, Primăria poate invita Fabrica de Sticlă sau orice alt întreprinzător în domeniu să deschidă un cuptor exclusiv pentru turişti în mijlocul oraşului. Când aceştia vor veni sticlari cu experienţă i-ar putea îndruma în realizarea unui pahar sau a unei vaze sau a altui obiect de sticlă pe care oamenii le vor preţui şi prin care îşi vor aminti de oraşul nostru. Tot aceşti sticlari vor putea realiza demonstrativ alte obiecte cu însemnele oraşului care vândute vor aduce un plus la bugetul local.
Muntele Suru trebuie să fie retrocedat Orasului Avrig. Multele a fost în proprietatea noastra sute sau chiar mii de ani. Ce aşteptăm? Să vină arabii să ni-l defrişeze? Să îl vândă Guvernul din Bucureşti pe două lulele trei surcele unui corupt, sau unui străin care să ne otrăvească cu joagăre şi să ne facă inundabili aşa cum au facut şi pustiit deja alte locuri din România.
Nu în ultimul rând Primaria trebuie să pună capăt poluării pe care o măsurăm doar în cancere. Porcăria de la Porumbacu trebuie să se retehnologizeze sau să pună lacătul pe uşă, iar cei care au decantoare sau dau drumul dejecţiilor în foste fântâni dezafectate trebuie să se racordeze urgent la canalizare iar primăria să se asigure că se face ceva pentru reabilitarea pânzei de apă freatice. Analize anuale luate din diverse puncte ale localităţii sunt necesare.
Tot în acest sens, marii poluatori de pe Valea Avrigului trebuie obligaţi să trateze apele reziduale înainte de a le da drumul pe râu pentru că ceea ce fac acum este să ne otrăvească nu doar râul ci şi viitorul.
Viitorul trebuie să ne găsească mai uniţi. Acum suntem încă împărţiţi în ţigani, cortorari, blocurişti, venetici… Dar totuşi toţi suntem avrigeni şi toţi, când murim intrăm în acelaşi pământ în Eroilor. Programe de genul “ajută un copil să meargă la şcoală” prin care fiecare familie de pensionari să aibă în grijă de un copil rom, pe care să îl ia de dimineaţă de acasă şi să îl ducă de mână pană la şcoală, pentru ca după să îl ajute două ore cu lecţiile ar fi o măsură care nu doar ne-ar asigura un viitor mai bun, dar ar ajuta la integrarea în societate a unei categorii de oameni cu care mulţi nu vor să dea încă mâna.
Viitorul trebuie să ni-l asigurăm împreună. Investitorii, oamenii de afaceri locali trebuie ajutaţi să înţeleagă că proiectele în care se implică şi pe care le fac pentru societate le fac şi pentru viitorul lor în cadrul comunităţii, pentru copiii lor. Poate unora le e simplu sa îşi trimită copiii la şcoli în Sibiu, chiar şi pentru grădiniţă sau şcoala generală, însă pe aceştia nu o să îi mai putem numi avrigeni, nu o sa îi putem respecta.
Departe de a fi idealiste ideile din acest text pot deveni realitate, chiar cu bani putini, in 4 ani. Pentru asta nu doar Primarul ci si echipa lui trebuie sa lucreze. 20 de ore pe zi, daca trebuie, la fel ca în Japonia după cutremur, pentru că Avrigul este un oraş devastat şi rănit. Cine nu poate lucra 20 de ore pentru oraşul lui nu are ce cauta în primărie în slujba cetaţenilor, indiferent dacă este primar, vice sau un simplu angajat. Programul de 8 ore şi palma în fund sunt un lux pe care nu ni-l permitem acum pentru ca Avrigul are nevoie de oameni care muncesc!

articol scris de Florin Grancea

(Vizualizat de 1 ori, 1 vizite azi)
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.
2 Responses to “Avrigul are nevoie de…”
  1. mircea says:
  2. mitica pavel says:

Leave a Reply

Your email address will not be published.