Avrigul se maturizează

Prin 2008, când începeam să scriu articole aici pe blog mi-am dat seama că Avrigul prin prisma comunității de acolo dă semnale și dovedește că vrea să se maturizeze din punct de vedere politic și social.

La început drumul spre maturitate politică și socială părea ușor, însă vechile cumetrii, marile interese ale șmenarilor locali și naivitatea oamenilor aveau să dovedească contrariul.

Drumul spre maturitate avea să fie lung și anevoios și urma să dureze cel puțin un deceniu.

Nici acum nu s-a maturizat pe deplin Avrigul, dar e pe drumul cel bun și e mai aproape ca niciodată.

Drept dovadă stau procentele de prezență la vot pe care le-am extras direct de pe site-ul BEC:

Cifrele de mai sus reflectă prezența la vot după o zi întreagă de votare și în urma celei mai intruzive și nocive campanii din ultimii 29 de ani.

Știu! Există posibilitatea ca procentele să se schimbe considerabil după ce lumea o să iasa de la biserică unde preotul o să citească o scrisoare din partea patriarhului Daniel sau a mitropolitului și o să-i amenințe pe enoriași că nu-i mai împărtășește dacă nu se duc să voteze. Nu glumesc, pe undeva prin țară s-a întâmplat.

Și totuși chiar dacă se triplează procentele respective după astfel de demersuri de intimidare nu pot să spun decât că e o veste bună, una mult mai bună decăt dacă nu se schimbă prea mult procentele.

De ce spun asta? Ei bine, biserica încă îi controlează pe naivi, le influențează viața și deciziile, dar treaba asta funcționează doar în situații concrete unde și enoriașul are un interes.

În schimb orice presiune inutilă venită din partea bisericilor nu face decât să depărteze oamenii de biserică, sau cel puțin de către preoții respectivi.

Câtă lume mai frecventează biserica în ziua de azi în afara prasnicelor mari și câtă lume mai apreciază și stimează preoții locali așa cum o făcea pe vremuri?

Răspunsul la această întrebare nu face decât să ne demonstreze cât de mult s-a depărtat biserica de la nevoile societății și comunității avrigene în goana ei după proiecte megalomanice, care au secătuit adeseori bugetul local, și implicarea inechivocă în politica locală.

Să fie într-un ceas bun!

(Vizualizat de 219 ori, 1 vizite azi)
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Acest blog folosește cookie-uri pentru realizarea de statistici in ceea ce priveste vizitatorii, comentarii mai rapide, reclame personalizate și alte efecte vizuale. Nu se colecteaza alte date personale in afara de cele necesare pentru buna functionare a acestui site. Pentru a putea utiliza intreaga functionalitate a acestui site e recomandat sa acceptati utilizarea cookie-urilor.

Sunteti de acord? Da | Nu | Informatii suplimentare