Doua idei foarte pe scurt

Cata zapada e sub 1000m altitudine si cat timp persista?

Citisem zilele astea un articol despre o localitate din Spania unde, la fel ca si la Avrig, s-a decis din pix o investitie intr-o partie de ski. Acolo niste unii au dat primaria si consiliul local in judecata pentru a anula investitia respectiva din diverse motive (similare cu astea de pe la noi). Efectul imediat al procesului a fost suspendarea oricarei investitii in acest sens pana la o sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Apropo, treaba asta cu tribunalul e singura cale de atac eficienta intr-o tara normala. Tentativele de referendum si petitii n-au nicio relevanta legala pentru ca arunca mingea in terenul acelorasi indivizi care decid din pix investitii discutabile. Ba mai mult tribunalul, in astfel de situatii, e si arma impotriva coruptiei pentru ca judecatoril poate sa identifice potentiale abuzuri si sa dispuna cercetari suplimentare, individuale fata de cei suspecati ca le-au comis.

Dar sa nu divaghez, pentru ca ideea e alta. Judecatorul care a analizat cauza a decis ca investitia respectiva nu e nici viabila si nici prioritara si astfel a anulat-o. Recent, o echipa de cercetatori care a analizat schimbarile climatice in raport cu incalzirea globala si care de regula realizeaza o serie de previziuni in acest sens a concluzionat ca in anul 2018 (in Spania) nu o sa fie zapada sub altitudinea de 2000m, iar treaba asta face ca toate partiile de ski aflate sub o astfel de cota sa fie inutilizabile cel putin in acest an. Acuma nu stiu ce studii s-au facut pe la Avrig, daca s-au facut (mai mult ca sigur ca nu s-a facut nimic), dar sunt tare curios cine sunt oamenii de stiinta din Avrig care au concluzionat ca la Avrig (altitudine 500m – cu multa indulgenta) se pot face partii de ski la fel ca la Paltinis (altitudine 1400m) si mai ales cat timp o sa persiste zapada pe acolo incat sa faca o astfel de investitie sa fie profitabila.

Povestea din Spania o gasiti aici pentru ca n-am inventat-o eu special pentru articolul asta.

Cat o sa mai dureze pana cand lumea o sa-i pedepseasca pe politicieni?

Asta e una. A doua idee vine din Bolivia, unde locuitorii unui oras l-au pedepsit pe primar prinzandu-l intr-o capcana de lemn pentru ca nu si-a onorat anumite promisiuni. Povestea, cu tot cu poze o regasiti aici, pentru ca nici pe asta n-am inventat-o.

Ideea in acest sens e relativ simpla. Oamenii de pe acolo (una dintre cele mai inapoiate tari din lume daca e sa ne luam dupa nivelul intelectual mediu si performantele sistemului educativ) au inteles ca intr-o democratie poporul e suveran, iar edilul e angajatul poporului suveran si acesta din urma trebuie sa-si respecte angajamentele. Astfel, primarul respectiv a fost pedepsit pentru a treia oara pentru ca nu si-a respectat angajamentele, iar pedeapsa, simbolica de altfel pentru ca l-au tinut acolo in capcana doar 40 de minute, n-a avut alt scop decat sa-i aduca aminte edilului cine-i sunt stapanii carora trebuie sa le dea socoteala atunci cand nu-si indeplineste angajamentele.

E un exercitiu democratic foarte rudimentar de la un popor care n-are la fel de multa educatie ca al nostru, insa e o dovada clara de responsabilitate a oamenilor fata de propria soarta. Din pacate pe la noi oamenii stiu sa-i pedepseasca pe edili doar la vot si nici atunci n-o fac cu totii sau cum ar trebui s-o faca, pentru ca de aproape 30 de ani acelasi grup restrans de indivizi conduc Avrigul prin intermediul unor marionete care uneori se mai schimba ca sa nu mai bata la ochi chiar asa de tare.

Romanii in general si avrigenii in particular au cam uitat ce-i aia responsabilitate civica si par ca uita ca ar cam trebui sa-i opreasca pe politicieni pe strada si sa le bata obrazul atunci cand dovedesc ca sunt ticalosi.

Timpul se cam scurge si-o face in defavoarea noastra, din pacate…

(Vizualizat de 165 ori, 1 vizite azi)
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Acest blog folosește cookie-uri pentru realizarea de statistici in ceea ce priveste vizitatorii, comentarii mai rapide, reclame personalizate și alte efecte vizuale. Nu se colecteaza alte date personale in afara de cele necesare pentru buna functionare a acestui site. Pentru a putea utiliza intreaga functionalitate a acestui site e recomandat sa acceptati utilizarea cookie-urilor.

Sunteti de acord? Da | Nu | Informatii suplimentare