Ba da, publicati pe Facebook ca e bine

Ieri un cetatean era intai invitat la Pavilion si apoi apostrofat de cronicar pentru c-a pus doua poze pe Facebook, dar n-a sunat la 112 si n-a facut niciun fel de plangere pe la institutii competente.

Desigur, cronicarul a cam uitat ca mai toata activitatea sa civica s-a cladit in baza unor denunturi si epistole publicate pe Facebook (celebrele cronici de consiliu care parca nu se mai scriu – nu stiu, nu-l urmaresc aproape deloc) si nu in baza unor demersuri civice pe langa diverse institutii. E drept, au fost si demersuri dinastea, dar au fost infinit mai putine si s-au accentuat dupa aparitia asociatiei pentru ca inaintea existentei unei asociatii, astfel de demersuri din partea cronicarului erau (conform unora) bazate exclusiv pe interesele pe care le avea respectivul. Cel mai probabil nu stiti nimic despre astfel de demersuri pentru ca cronicarul le-a publicat doar pe alea care i-au fost favorabile si s-a facut ca nu exista celelalte, in care prefectura controlata de PSD nu i-a dat castig de cauza lui ci oponentilor impotriva carora s-a sesizat.

Ah, si nu e vorba despre termopane, chiar nu e. Omul are vendete personale cu multi functionari pe care a ajuns sa-i considere direct subordonati.

Dar sa nu divaghez, am sa revin la discutie pentru ca vreau sa dezbat ambele subiecte fiindca ele merita atentia voastra.

Pe Facebook e mai bine decat la Pavilion

De ce spun asta? Orice dezbatere efectuata intr-un cadru restrans e conditionata de timp si spatiu pe cand o dezbatere efectuata online nu are aceeasi problema.

Ultima dezbatere de la Pavilion a adunat la un loc 120 de persoane. Poate ca n-au incaput mai multe, poate ca multi voiau sa mearga, dar aveau lucruri mai bune de facut la ora respectiva etc. Din aia 120 as putea sa fac pariu ca maxim 30 au luat cuvantul, iar restul au ascultat si au luat act asemeni lui Iohannis.

Informatia respectiva n-a ajuns neaparat la toata lumea si n-a avut toata lumea posibilitatea sa se implice asa ca a ramas la cadrul de intrunire sectanta, fara vreun beneficiu major pentru cei care n-au putut sau n-au avut un motiv intemeiat sa participe.

Cu ce e Facebook mai bun? Ei bine pe Facebook o astfel de polemica e publica si oricine poate sa se implice daca vrea, iar discutia ramane deschisa si disponibila pentru ca cei care n-au fost la momentul potrivit online sa poata sa comenteze in continuare si sa-si spuna punctul de vedere. Nu e ca la Pavilion unde ne-am adunat, ne-am salutat, am discutat (sau am ascultat – dupa caz) si am plecat acasa lasand lucrurile in coada de peste, adica la fel cum erau si inainte sa ne intalnim.

Pe Facebook in schimb intre 2000 si 3000 de persoane reusesc sa vada o polemica publicata pe grup. Acestia citesc si discuta subiectul in familie sau intre prieteni. Majoritatea nu se implica in discutie, dar sanctioneaza subiectul respectiv intr-un fel sau altul la urmatorul scrutin.

E o diferenta majora de concept in ceea ce priveste propagarea informatiei in acest sens, iar cine a reusit sa inteleaga adevaratul potential al acestui aspect s-a apucat sa-l exploateze la maxim (vezi cazul Cambridge Analytica si alegerile din SUA, Brexit-ul sau povestea stirilor false).

Pe Facebook e mai sigur decat la institutii

Dupa cum spuneam mai sus, una dintre supararile cronicarului a fost cauzata de faptul ca cetateanul a postat pe Facebook fara sa faca plangere pe langa vreo institutie abilitata si aici e o paine de mancat pe subiect, pentru ca pe Facebook e mult mai sigur decat pe la institutii.

De ce spun asta? Pai hai sa lamurim putin cu un exemplu practic.

Mergi pe strada si vezi un betiv pisandu-se pe poarta vecinului. Ii faci o poza si-l dai pe Facebook. Daca te vede ca-i faci poza, betivul cel mult te injura, daca nu cumva uita instant ca i-ai facut vreodata poza aia. Poate ca nici macar n-are Facebook si astfel nu o sa stie ca l-ai pus pe Facebook. Lumea o sa comenteze indignata, o sa fie folosit drept exemplu de asa nu, iar cineva teoretic ar trebui sa se sesizeze si sa faca ceva. End of story.

Daca dai tag profilului de Facebook al primariei, primarului, vreunuia dintre consilieri sau sefului de la politia locala, intr-o societate normala si nu bolnava precum a noastra, cineva trebuie sa se sesizeze si sa ia diverse masuri. Sau macar sa comunice public faptul ca face ceva in acest sens.

Evident asta nu e o metoda prevazuta de lege pe la noi, chiar daca la altii politia primeste sesizari pe Whatsapp si le da curs fara ezitare, dar sa arati cu degetul public catre vinovati si catre cei responsabili cu preventia si sanctionarea reprezinta un drept garantat de constitutie. E dreptul oricaruia dintre noi sa-si exprime nemultumirea public, indiferent de context.

Sa faci o plangere cu nume, prenume si CNP pe langa o institutie intra deja sub spectrul justitiei si pe la noi, mai ales la nivel local, aspectul asta e foarte problematic pentru ca de cele mai multe ori astfel de plangeri ajung sa se intoarca impotriva reclamantului.

Vinovatul poate sa aiba pile prin institutia respectiva, sau mai rau pe la nivelul superior al institutiei respective si astfel reclamantul risca ca identitatea sa, care teoretic trebuie sa ramana anonima prin lege, sa fie divulgata vinovatului. Ori in contextul asta pentru vinovat treaba devine personala. O poza urcata pe Facebook nu prea are cum sa-l afecteze decat in ceea ce-i priveste brandul personal, iar betivii nu prea au asa ceva, sau n-au ce sa piarda pentru ca oricum lumea stie ca sunt betivi. In timp ce o plangere pe la politia locala poate sa ii afecteze financiar si asta-i motiv suficient pentru razbunare.

Ca sa ma intelegeti mai bine am sa va dau un exemplu care nu-i e strain cronicarului. Inainte sa ma sune ca sa-mi povesteasca si sa public articolul asta, cronicarul a facut ceva plangere pe la politia locala si aceasta n-au avut niciun rezultat pentru ca primarul a confiscat plangerea respectiva si a facut imposibila anchetarea si sanctionarea intr-un fel sau altul a vinovatului de catre politia locala. Abia dupa ce a aparut articolul public au inceput lucrurile sa se miste greoi in directia corecta.

Astfel, orice plangere facuta pe langa vreo institutie a statului nu are sorti de izbanda daca nu e si denuntata public pentru ca acolo in institutii, in functie de interese, exista posibilitatea ca subiectul sa fie ingropat si sa nu mai vada lumina zilei veci, iar cel care face plangerea respectiva poate sa fie persecutat de catre cei vizati. Ori, cand problema e facuta publica in prealabil, e mai greu cu ingroparea sa si cu persecutia din moment ce orice tentativa se intoarce impotriva celor care fac parte dintr-un sistem aproape mafiot.

Asa ca data viitoare cand va nemultumeste ceva e musai sa publicati pe Facebook. In primul rand pentru ca in felul asta aflam cu totii de problema respectiva. Unii dintre noi mai si comentam, cand avem ce, iar altii din majoritatea aia tacuta or sa fie motivati sa faca la fel. De fiecare data cand publicati ceva dati tag la primarie, primar si consilieri pentru ca in felul asta n-au cum sa se faca ca n-or vazut. E musai sa reactioneze intr-un fel sau altul si daca nu or s-o faca atunci or sa fie sanctionati de majoritatea aia tacuta la vot. Oamenii aia care nu comenteaza nu dorm ci asimileaza totul de pe Facebook si apoi pun in practica la momentul potrivit. Desigur, daca va nemultumeste suficient de tare e musai sa faceti si plangere pe langa institutii, iar daca acestea nu va raspund in termenul legal sau incearca sa dreaga busuiocul n-aveti decat sa-i denuntati public, cu nume si prenume si cu tag la fiecare pentru ca astfel o sa furnizati majoritatii tacute suficiente motive sa iasa la vot la urmatoarele alegeri si sa voteze pentru mai bine.

Iar daca din varii motive nu vreti sa va expuneti public, dar vreti sa va faceti cunoscute nemultumirile n-aveti decat sa-mi trimiteti mie toate detaliile. Stiti cum sa ma gasiti, nu trebuie sa va explic. Si astfel am sa public eu pastrandu-va anonimatul si fara menajamente orice nemultumire.

Democratia lipsei de transparenta in randul institutiilor nu se poate corecta decat prin transparenta totala in randul comunitatii.

P.S. Nu faceti petitii, de niciun fel, fara sa aveti sustinere suficienta pentru ca nu ajuta. Un comentariu documentat si pertinent pe Facebook ajuta mai mult decat 100 de petitii.

(Vizualizat de 130 ori, 1 vizite azi)
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Acest blog folosește cookie-uri pentru realizarea de statistici in ceea ce priveste vizitatorii, comentarii mai rapide, reclame personalizate și alte efecte vizuale. Nu se colecteaza alte date personale in afara de cele necesare pentru buna functionare a acestui site. Pentru a putea utiliza intreaga functionalitate a acestui site e recomandat sa acceptati utilizarea cookie-urilor.

Sunteti de acord? Da | Nu | Informatii suplimentare