Am ramas dator cu niste raspunsuri

De-a lungul timpului si mult mai des in ultima perioada am fost intrebat de diversi oameni de ce nu ma implic politic. Ba mai mult, inainte de alegerile din 2016 aparusera si zvouri privind o eventuala candidatura a mea. Din partea cui si de ce nu prea putea nimeni sa spuna pentru ca nu mi-a propus nimeni, niciodata, nimic.

M-au curtat ce-i drept atat PSD-ul cat si PNL-ul prin 2003 si 2004 cand era o cursa febrila atat in tabara stangii cat si in cea a dreptei politice pentru a atrage cat mai multi tineri pe la partide. Le-am zis "da" ambelor formatiuni si apoi mi-am vazut de ale mele pentru ca nu ma prea impresiona discursul de lemn de pe atunci.

Dar nu vreau sa divaghez asa ca o sa revin la ideea de baza. De fiecare data cand am fost intrebat de ce nu ma implic politic am raspuns ca nu vreau fara sa dau explicatii suplimentare, iar asta a lasat loc speculei.

Consider ca probabil a venit momentul sa lamuresc si acest aspect si sa va spun ca nu am vrut sa ma implic politic pentru ca stiam ca facand asta o sa dezamagesc mai mult decat pot sa dezamagesc daca nu ma implic politic.

De ce spun asta? Ei bine sistemul politic romanesc, fie ca vorbim de el la nivel local, fie national, e defect. Democratia romaneasca e defecta si atunci cand democratia e defecta orice lupta in numele democratiei e pe jumatate pierduta.

Un primar bine intentionat, chiar daca e ales cu o majoritate covarsitoare ajunge sa fie un neica-nimeni atat timp cat nu are si majoritate absoluta in consiliul local.

Si chiar daca ar avea majoritate absoluta in consilul local, tot poate sa fie un neica-nimeni cat timp majoritatea respectiva e bazata pe o alianta, sau vreunul dintre consilierii sai e trimis acolo ca sa reprezinte interesele vreunui politruc local si nu cele ale cetatenilor care l-au ales.

Orice primar stie ca e legat la maini atat timp cat are o majoritate fragila daca printr-un absurd vreo propunere legislativa se intersecteaza cu interesele altcuiva care ar putea intr-un fel sau altul sa influenteze votul din sedinta.

Apoi un consilier oarecare, bine intentionat, e la fel de usor un neica-nimeni in consiliu. Daca face parte dintr-un partid e obligat sa voteze cum ii dicteaza seful nu constiinta pentru ca altfel risca sa-si piarda locul in partid sau chiar postul de consilier. Asta e unul din marile paradoxuri ale democratiei in Romania din moment ce niste oameni alesi prin vot exprimat liber de catre cetateni ajung sa voteze mai departe in functie de capriciile politice ale sefului de partid si contrar intereselor celor care de fapt i-au asigurat functia respectiva prin votul lor.

De cealalta parte, un consilier independent e la fel de irelevant intr-un consiliu local monopolizat de politruci pentru ca el are la dispozitie doua posibilitati si niciuna nu are vreo relevanta practica. Prima posibilitate e sa voteze cum ii dicteaza constiinta si la unison cu doleantele cetatenilor si sa fie izolat, neutralizat chiar de votul celorlalti, iar a doua posibilitate e sa se vanda ieftin ca o tarfa de pe centura partidului care cotizeaza cel mai bine.

Dar, daca prin absurd un partid ar reusi sa dea un primar si o majoritate de consilieri impecabili tot nu s-ar putea face treaba buna pentru simplul fapt ca pe langa consilieri si primar conteaza enorm de mult si echipa de sefi si sefuti din primarie. Degeaba sunt primarii si consilierii oameni parolisti daca sefii de departamente din primarie, care sunt acolo de doua decenii, au facut pact cu diavolul si si-au vandut interesele diversilor politruci locali ce latra de pe margine de fiecare data cand au nevoie de ceva. O echipa utopica de primar si consilieri are nevoie de oameni loiali, nu de cai troieni la conducerea diverselor departamente pentru ca banii sa fie cheltuiti cu responsabilitate. Altfel nu se poate, fiindca tunurile se pot da si fara ca primarul sau consilierii aia utopici sa isi dea seama. Primarul nu e expert in orice domeniu si de asta semneaza "ca primarul", iar consilierii care merg pe mana lui vor vota asemenea fara sa stie ca poate anumite studii sau estimari au fost masluite de catre subordonatii sub competenta carora se afla o investitie anume.

Astea fiind zise, orice tentativa a unui om sau echipe de a face ceva bun, notabil si laudabil intr-un prim mandat e sortita esecului pentru simplul fapt ca democratia noastra e defecta si permite angajarea unor functionari in baza de favoritisme si nepotisme in detrimentul competentelor si onestitatii si pentru ca permite partidelor control nemarginit asupra procesului politic.

Probabil ca fix asta a fost si motivul pentru care Dacian Ciolos a evitat sa se implice politic dupa ce a fost prim-ministru. Stia ca efortul depus de el si echipa sa n-a fost suficient de notabil incat sa fie recunoscut prin votul din 2016 asa ca a ales sa evite un nou posibil esec.

Astea fiind zise, pentru ca eram constient de incapacitatea de a face ceva suficient de satisfacator daca ma implicam in vreun fel politic am decis sa stau pe margine si sa comentez totul de pe margine. Stiu ca in felul asta mi-am atras antipatii, dar sunt infinit mai putine decat cele pe care mi le puteam atrage implicandu-ma politic.

De ce am ales totusi sa comentez de pe margine? Ei bine, democratia asta defecta a noastra nu poate sa fie schimbata fara vointa poporului. Ea e asa defecta si-o sa mai ramana pentru putin timp fiindca voi ati vrut si ati tolerat sa fie asa. Ma rog, nu fiecare individual ci majoritatea care s-au prezentat sau nu la vot.

Asa ca, scriind si comentand diverse subiecte am incercat sa va ajut pe toti sa atingeti maturitatea politica de care aveti nevoie pentru a face alegerea corecta. Nu pot sa spun ca am reusit, deocamdata, insa observ ca multi mi-au urmat exemplul si s-au implicat intr-un fel sau altul in polemici, au provocat polemici si au reusit sa impinga diverse schimbari in bine. Unii au facut-o poate mult mai bine decat mine si e dreptul lor sa fie apreciati pentru asta in comunitate.

Sper ca in felul asta sa intelegeti de ce nu m-am implicat si n-o sa ma implic politic pe nicaieri. De ce am continuat sa scriu in toti acesti ani si de ce continui sa scriu atunci cand timpul si contextul imi permit.

(Vizualizat de 156 ori, 1 vizite azi)
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Acest blog folosește cookie-uri pentru realizarea de statistici in ceea ce priveste vizitatorii, comentarii mai rapide, reclame personalizate și alte efecte vizuale. Nu se colecteaza alte date personale in afara de cele necesare pentru buna functionare a acestui site. Pentru a putea utiliza intreaga functionalitate a acestui site e recomandat sa acceptati utilizarea cookie-urilor.

Sunteti de acord? Da | Nu | Informatii suplimentare