Concluzii la final de campanie

Aveam de gand sa scriu o postare in care sa concluzionez felul in care s-a desfasurat campania electorala de anul acesta, insa intre timp am primit si provocarea de a face o analiza a modului in care s-a desfasurat campania pe online la Avrig. Asa ca am sa incerc sa concentrez si analiza in articolul de concluzii. Dar sa incepem cu o serie de concluzii generale inainte de toate:

  • Campania de anul acesta ne-a dovedit ca aproximativ 25% dintre politicienii locali s-au emancipat si au ales sa joace corect chiar cu riscul de a pierde. Restul sunt blocati in limbajul de lemn si metodele anilor ’90 cand prosteai pe oricine cu promisiuni desarte.
  • Prezenta partidelor si candidatilor pe Facebook a fost anul acesta net superioara fata de 2012 si acelasi lucru il pot spune si despre sustinatorii lor.
  • Volumul de profile false lansate in scena de catre PSD secundat de PSRO a fost cel putin surprinzator. De fapt au fost momente in care aia de la PSD nici macar nu s-au mai obosit sa puna imagini de profil si cover ca au si sarit sa aduca laude din primul minut dupa ce a fost creat profilul.
  • Trei dintre partidele implicate in batalia politica au jucat relativ corect (FDGR, PMP si PNL) in timp ce unul a fost aproape inexistent (ALDE). Spun relativ corect pentru ca in cazul PMP strategia de prezentare s-a bazat pe specularea greselilor altora si mai putin pe ceea ce conteaza cu adevarat.
  • Contrar asteptarilor mele pagina si profilul primariei n-au fost angrenate aproape deloc in propaganda primarului.
  • Spre deosebire de ceilalti candidati, primarul a inceput inca de acum 2 ani o campanie de imagine cu care a inceput agresiv in ultimele luni si care probabil la fel cum era de asteptat avea ca scop sa contracareze atacurile la care urma sa fie supus in campanie. Cred ca Arnold Klingeis a fost singurul candidat care a inceput cu dreptul inca dinaintea campaniei si care se pare a incercat sa se mentina inaintea tuturor pe toata durata campaniei.
  • Felul in care cei de la PSD au abordat toata treaba asta cu campania a dat dovada de o degringolada si de disperare. In primul rand pentru ca au anuntat un candidat si pe urma l-au mazilit ca sa puna pe altul. In al doilea rand pentru ca pe cele trei grupuri de Facebook pe care le-au creat doar in scopuri electorale Iubesc Avrigul, Stiri Avrig si AVRIG MEDIA au curs la inceput atacurile la adresa lui Klingeis ce era considerat la acea vreme principalul oponent al PSD pentru ca dupa dezbaterea electorala in urma careia Fraticiu a iesit cam sifonat sa-si indrepte atentia spre candidatul PNL cel care era in fond adversarul direct al PSD la consiliul local. In al treilea rand pentru ca cei de la PSD au facut pact cu diavolul in incercarea furibunda de a elimina orice adversar politic si a sechestra din nou conturile si stampila primariei.
  • PSRO a fost foarte activ pe Facebook, chiar daca individul de acolo si-a arogat mai mult merite ce nu-i apartin in timp ce de cei de la ALDE nu prea am ce sa zic.
  • La PNL s-a jucat corect de data asta, semn ca Ilie Stoica si gasca lui nu mai sunt la butoane (ACTUALIZARE: Aparent Ilie Stoica nu mai e deloc la PNL). E posibil ca lucrul asta sa reprezinte un dezavantaj pentru ei la fel cum poate ca reprezinta si pentru altii care au jucat corect.
  • Cei de la PSD si PSRO au blocat profile si au sters comentarii ale celor care se sesizau privind modul in care isi fac campanie si lucrul asta pare ca le-a facut mai mult rau decat bine caci deh, psihologia inversa functioneaza, iar omul caruia ii interzici sa-ti bata obrazul la tine in ograda poate sa-ti bata obrazul si din ograda lui sau din piata centrala.
  • Prima incercare de realiza o dezbatere independenta, obiectiva si impartiala privind competitia pentru functia de primar la Avrig a debutat cu un esec datorita lipsei notiunii de transparenta si astfel, la fel ca si cu petitia cred c-a provocat mai multa lehamite decat satisfactie. Daca as suferi catusi de putin de paranoia si as lua in calcul orice teorie a conspiratiei as spune la fel ca Donald Trump “the system is rigged” (ce s-ar traduce prin sistemul a fost aranjat) si as considera ca in fond asta a fost si scopul modului in care s-a desfasurat dezbaterea si anume de a transmite votantului de rand un mesaj, iar mesajul in cauza e ca “nu s-a schimbat nimic”. Ba s-a schimbat, vremurile se schimba si oamenii se schimba odata cu ele. Poate ca sistemul si oligarhiile locale nu s-au schimbat prea mult din ’89 si pana acum, dar stiu sigur ca oamenii de rand care merg odata la 4 ani si voteaza s-au schimbat in bine in marea lor majoritate.
  • In campania din 2012 au apelat la mine doi baieti de bine ce reprezentau partide diferite si erau adversari directi si m-au rugat sa le public niste articole pe care le-au scris in prealabil. Stiind ca sunt oameni cu simtul raspunderii le-am publicat cele doua articole, dar anul acesta nu mi-a mai scris nimeni de la niciun partid sa ma roage sa public vreun articol. In schimb mi-au scris oamenii de rand care sunt satui de acelasi colectiv mizerabil de consilieri care conduce destinele orasului de atata amar de vreme.
  • Anul acesta am avut ocazia si onoarea sa discut cu stafful de campanie a 2 dintre candidati care s-au rezumat cel putin pe online la o campanie curata si care au incercat sa-si atraga voturi cum au stiut ei mai bine. Se putea discuta si cu stafful de campanie al unui al treilea candidat daca niste oameni cu interese meschine nu ar fi preluat cu japca tot ceea ce inseamna campania unui partid. Am avut ocazia sa discut si cu cativa dintre candidati, oameni de pe locuri eligibile si oameni de pe ultimele locuri ale listelor electorale si toti au inteles cat de importanta este comunicarea si respectul.
  • Partidele de oportunisti s-au mentinut ca numar si toxicitate si de data asta insa din pacate au disparut candidatii independenti si au disparut partidele mici gen PER care in 2012 au dat un consilier. Ba mai mult desi aveam speranta sa vad cum apar si la Avrig partide infiintate de diverse grupuri daca tot permite legea sa se infiinteze partide cu minim 3 membri n-am avut ocazia asta. Exista oameni care chiar reprezinta ceva pentru Avrig si care puteau sa-si impuna o platforma electorala peste metodele clasice folosite de dinozaurii politici de la Avrig. Mai in gluma, mai in serios cu noua lege angajatii unei firme sau institutii pot sa-si faca partid si sa candideze impotriva sefului lor 😀
  • Si in acest an ca si in 2012 s-au utilizat sondaje manipulatoare ce aratau doua extreme diferite. Desigur in realizarea unui sondaj fara acoperire in plina campanie conteaza foarte mult si mesajul pe care vrea sa-l transmita, dar mai ales cui ii este adresat acest mesaj.
  • Unii au mizat in continuare pe santajul electoral si pare ca s-a mai accentuat santajul electoral din moment ce mita electorala a devenit un risc prea mare. Nu stiti ce e santajul electoral? Ei bine ati auzit vreodata atunci cand v-ati plans de vreo problema pe vreun candidat sa spuna “daca voi fi ales am sa fac…”? Ati auzit da? Pai spunand lucrul asta candidatul va santajeaza pentru vot din moment ce mentioneaza cat se poate de clar ca o sa faca exclusiv daca o sa fie ales. Cine vrea sa faca ceva bun pentru oras o poate face si fara sa fie primar sau consilier, iar cei de pe strada Sasilor care au reusit sa mute piata saptamanala de pe strada lor, sau cetatenii care s-au luptat pentru drepturile lor si au castigat sunt cel mai elocvent exemplu in acest sens.
  • Se mizeaza pe votul tinerilor cu promisiuni incompatibile cu acestia. Tinerii au prioritati diferite si nu cred ca-i incanta prea mult ca unul le promite strazi asfaltate cand ei n-au unde munci.
  • Din punct de vedere electoral Avrigul anului 2016 e net superior Avrigului anului 2000. Cine si in ce “registru” s-au infruntat atunci isi aduc probabil aminte doar astia mai batrani. Cei doi adversari si dusmani de moarte au fost nevoiti ca in 2012 sa faca o alianta in urma unui ordin de partid, iar acum in 2016 sa faca o alianta pe la spate fortati de imprejurari ceea ce confirma ca puterea si influenta lor s-a diminuat considerabil.
  • S-a incercat fragmentarea optiunii de vot pentru a-i diminua sansele unui candidat sau altul, insa din cate am observat efectul asta a fost tocmai invers si fragmentarea asta a dus la diminuarea voturilor celui la care lumea ne asteptam mai putin.
  • Am avut pentru prima data parte de un profil fals pe Facebook care pare-se c-a avut cat de cat intentii bune din moment ce s-a rafuit cu smenarii locali.

Revenind la campania de pe online vreau sa mentionez o serie de aspecte privind fiecare partid sau grup in parte:

  • La FDGR s-a observat o delimitare clara a primarului de echipa pe care a propus-o pentru consiliu in sensul ca primarul a fost activ in mod constant pe Facebook si la un momentdat chiar s-a angrenat in discutii chiar daca acestea s-au intors impotriva lui. Ba mai mult in afara de share si like n-am vazut vreo implicate activa si efectiva a celorlalti 5-6 nume potential eligibile de pe lista FDGR si n-am vazut nici macar sa-i ia apararea primarului, argumentand desigur pertinent pe subiect in cazul oricarui atac. De fapt unii precum Leopold Klingeis nici macar nu sunt activi pe Facebook.
  • La PSD campania a fost una de gherila la fel de intruziva si galagioasa precum se facea de obicei si pe strada. Daca data trecuta campania PSD s-a bazat si pe initiative nu doar pe galagie irelevanta si denigrarea prin orice mijloace a adversarului anul acesta campania s-a rezumat strict la a denigra si nimic mai mult. PSD-ul a luptat pe trei fronturi distincte, unul a fost impotriva primarului caruia din lipsa de subiecte credibile i-au dezgropat mortii si au intoxicat grupurile de Facebook cu articole de ziar asupra carora m-am pronuntat si eu la momentul potrivit. Pe al doilea front s-au razboit cu cei de la PNL probabil spre satisfactia lui Ilie Stoica ce din cate am auzit se lauda prin anumite cercuri ca singurul lui scop in aceasta campanie e sa-l termine politic pe David. Cu PNL-ul au jucat pe principiul “rade ciur de oala sparta” adica acelasi cu care a inceput Fraticiu ofensiva impotriva lui Klingeis. Iar pe al treilea front s-a aflat spalarea imaginii lui Fraticiu si a PSD-ului folosind exclusiv conturi false. La fel ca si la FDGR in cadrul PSD cei de pe lista scurta s-au rezumat la a-si da like si share fara sa ne explice ce vor ei de fapt. Inainte sa inchei discutia in ceea ce priveste PSD-ul vreau sa mentionez faptul ca Fraticiu a avut un gand neinspirat si anume sa-si faca imagine pe spatele lui Ponta. Inainte sa faca lucrul asta cred ca trebuia sa se gandeasca la faptul ca Ponta a obtinut sub 15% sustinere la prezidentiale in Avrig si ca popularitatea lui s-a aflat in picaj liber de atunci. Ca si popularitatea lui Fraticiu de altfel.
  • La PNL campania a inceput si s-a desfasurat promitator, dar spre deosebire de cazul FDGR-ului campania de imagine a principalului candidat a inceput mult prea tarziu si a fost relativ saraca lucru ce din pacate pare ca a lasat PSD-ului o portita speculativa si astfel s-a mizat pe principiul “tacerea spune multe”. Candidatii de pe lista scurta a PNL puteau sa-si creasca sansele daca mizau pe propria imagine si experienta si daca se implicau mult mai activ.  Diferenta fata de 2012 e data de faptul ca la PNL s-a jucat corect in campanie (cel putin pe online) si aici am remarcat ca totusi marginalizarea lui Ilie Stoica poate sa aiba un efect benefic pentru partid. Si totusi chiar si asa per ansamblu prezenta numelor de pe lista scurta s-a rezumat in mare parte la like si share fara ca acestia sa incerce sa isi apere in vreun fel partidul de atacurile furibunde ale adversarilor. In opinia mea singurul care s-a zbatut pentru partid, pentru imaginea lor de ansamblu si pentru imaginea candidatului la primarie din cei de pe lista de consilieri a fost unul care are sanse sa ajunga consilier doar daca se intampla ceva cu cei aproximativ de 20 de insi dinaintea lui si care e membru la partid de foarte putin timp, comparativ cu altii. Un lucru interesant la campania PNL e ca s-au folosit hashtaguri (nu stiti voi astia de la PSD ce sunt alea) si astfel a permis centralizarea postarilor dupa hashtag pe Facebook. Din pacate nu as putea sa zic c-a fost un succes rasunator din moment ce sunt foarte putini cei care au si dat share si care au postat cu hashtagurile alese. Si la FDGR s-a incercat folosirea unui hashtag, dar acesta e asociat doar cu doua postari identice.
  • La PMP campania a fost activa si agresiva deopotriva. S-a putut remarca prezenta unor oameni cu know-how in ceea ce priveste social media si transmiterea de mesaje din randul listei scurte pentru consilieri (si nu Dani Stoica nu e vorba de tine ci de cei care-ti urmeaza pe lista si care probabil nici macar n-o sa intre in consiliu cu toate ca exista nume care ar merita sa fie acolo). Din pacate cei de la PMP au mers pe principiul “daca-mi da un deget am sa-i iau toata mana” din moment ce grupul de Facebook (singurul cu vechime, membri legitimi si reach considerabil) a avut parte de mai multe postari ale PMP decat ale oricarui alt partid si daca imixtiunea postarilor cu celelalte n-a reprezentat un deranj intelectual repetarea unei imagini in care e schimbat doar un detaliu a reprezentat un deranj vizual major. Cum pe grupul respectiv am permis orice model de campanie care sa fie cat de cat fair-play nu am vrut nici sa le reprosez agresivitatea si nici sa-i sanctionez in vreun fel pentru ca nu mi-am propus sa favorizez pe nimeni. Am exclus ce-i drept profilele false al caror unic scop pe grup a fost propaganda toxica.
  • Despre ALDE nici nu stiu ce-as putea sa zic pentru ca au fost ca si inexistenti online si din ceea ce se vede pe pagina lor de Facebook au facut mai multa campanie lui Sofrone pentru Consiliul Judetean decat au facut proprilor candidati de la Avrig. Cei care au urmarit campania de pe Facebook a ALDE habar n-au ce vor oamenii astia de fapt sa faca pentru Avrig si localitatile apartinatoare si in afara de cateva postari timide oferite de locul doi de pe lista de consilieri si ceva comentarii ca raspuns la unele postari ale altor candidati sau echipe de campanie n-am vazut mare branza.
  • Si desigur nu putem uita de PSRO unde inceputul de campanie a fost cel mai dezastruos cu atacul furibund al sefului de partid si candidat la primarie impotriva mea pentru un articol in care ii evidentiam lipsa de respect fata de ceilalti colegi candidati. Chiar si asa candidatul PSRO la functia de primar a fost foarte activ la el pe pagina (unde-l vad doar cei care i-au dat like si care cred in ceea ce spune). A scris mult ce-i drept dar a scris fara rost si fara substrat. La fel ca si cei de la PSD astia de la PSRO s-au axat pe propagarea rezultatelor unui presupus sondaj de opinie care n-are nicio acoperire si care zic eu le face mai mult rau decat bine. Cu riscul sa-i supar din nou si sa stearga cu mine pe jos trebuie sa spun ca pe online au avut o prezenta extrem de mizerabila, dar nu la fel de mizerabila ca cea a celor de la PSD.

Acum c-am scris foarte mult si mai ales c-am scris ce mi-am propus, vreau ca in loc de incheiere sa mai punctez niste idei personale:

  • Anul acesta a fost din foarte multe puncte de vedere mai bun decat 2012.
  • Sunt sigur ca si de data asta o sa se dovedeasca faptul ca uneori pana e superioara spadei.
  • De data asta am inteles cat se poate de clar ca atat timp cat Ilie Stoica si Gheorghe Fraticiu au un minim de influenta in politica locala nu vom putea face mare lucru. Si nu pentru ca sunt ei doi lichele ci pentru ca exista altii mai lichele decat ei care li se vand mult mai ieftin decat s-au vandut ei.
  • Articolul asta o sa fie ultimul pe care-l scriu despre campanie pana dupa finalul alegerilor. Am mai primit informatii de la diverse personaje locale si oameni de rand, dar am cam obosit. E posibil sa mai apara ceva articole intre timp, insa toate vor veni de la colaboratori.
  • Indiferent cu cine simpatizati, empatizati sau antipatizati e musai sa mergeti la vot. Si nu pentru ca ati putea sa faceti diferenta si sa puneti un primar ci pentru ca votul e un drept si ar cam trebui sa bagati bine la cap ce drepturi aveti si ca sunteti liberi sa le exercitati.
  • Alegerile locale organizate dintr-un singur tur au pana la urma si o parte buna pentru ca evita situatia in care oportunisti si lichele pot sa organizeze aliante politice toxice. E drept ca inca se pot face aliante politice toxice la nivel de consiliu local, insa e bine de stiut ca primarul, indiferent cine e el o sa vina din partea unui singur partid politic si nu din partea unor grupuri de interese concentrate pe marginea unor partide de traseisti si oportunisti.
  • Avrigul asa rau cum e el face pasi de melc la fiecare 4 ani spre o oarecare normalitate. Stiu ca pare de necrezut, insa din afara se vede ceva mai bine.
  • Articolele scrise pe aici, bune sau rele in functie de cum le-a considerat fiecare au avut un impact mult mai mare decat acum 4 ani de zile si volumul de vizualizari a crescut considerabil.
  • A fost pentru prima data cand un candidat mi-a scris pe privat ca sa-mi ceara parerea privind o posibila alianta si ca sa-mi spuna cine de pe lista lui il trage in jos la voturi.
  • Am scris mai putin si am comentat si mai putin decat in 2012, insa din feedbackul primit tind sa cred ca totul a fost mai consistent de data asta.
  • Am strans materiale pentru inca cel putin 10 articole si poate ca in functie de disponibilitate am sa le scriu destul de curand, iar daca le voi scrie cu intarziere nu-i bai pentru ca sunt subiecte atemporale.
  • Ca si in anii trecuti n-am scris nici ca sa pun si nici ca sa dau jos primari sau consilieri ci ca sa deschid orizonturi. Daca am reusit sau nu ramane de vazut…

P.S. Intre timp astia cu asociatia s-au hotarat sa faca publica inregistrarea de la dezbatere inainte de alegeri asa ca daca aveti rabdarea si nervii necesari puteti sa va delectati cu cele doua ore aici. Iar daca cineva ar vrea sa mai adauge ceva poate s-o faca printr-un comentariu. Anonim desigur.

winter-1142029

(Vizualizat de 328 ori, 1 vizite azi)
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.