Visele verzi si orasul de ev mediu

bookcity.ro

Cand am auzit pentru prima oara despre intentia primarului de a realiza o rampa de sortare a deseurilor menajere pentru a putea alimenta cu succes un reactor pe biomasa mi-am zis „uite domne’ ca Avrigul poate si evolua dupa ce a batut pasul pe loc atatia ani cu Fraticiu primar”.

Si ma asteptam ca aceasta evolutie sa fie graduala de-a lungul primului mandat de primar al lui Arnold Klingeis, in asa fel incat sa vedem cu totii progresul orasului si mai mult sa beneficiem din plin de el.

Dar din pacate n-a fost sa fie asa, fiindca datorita lacomiei unor smenari locali ce stau de ani buni in Consiliul Local Avrig, datorita lacomiei primarului, resemnarii avrigeanului de rand si indolentei unor functionari publici, odata cu venirea lui Arnold Klingeis orasul a inceput sa involueze in loc sa evolueze. Practic, din 2008 pana in 2012 nu am avut decat senzatia ca in primaria Avrig si in Consiliul Local Avrig s-au schimbat doar ceva nume si raporturi de forte.

Chiar si asa, odata cu realizarea noul site al primariei Avrig, aveam mari asteptari ca macar din punct de vedere administrativ si relational se poate schimba ceva. Si anume ca realizarea unui site modern (pe bani grei) urma sa aduca pentru multi dintre noi un avantaj in relatia cu primaria Avrig. Astfel aveam speranta ca site-ul primariei o sa fie mereu actualizat, pentru ca cei plecati din tara, cei ce lucreaza in alte zone sau cei ce pur si simplu n-au timpul necesar sa mearga saptamanal pe la primarie sa citeasca ce s-a mai pus la avizier sa afle in timp real tot ceea ce se intampla, tot ceea ce s-a schimbat sau ce urmeaza sa se schimbe din punct de vedere administrativ. Dar, spre dezamagirea mea si a multora n-a fost asa. Site-ul primariei a devenit partial inutil.

Mi-e greu sa cred si mai greu sa accept faptul ca primaria Avrig nu are posibilitatea de a angaja o persoana cu ceva cunostinte de WordPress, cu o gramatica impecabila si cu un orar chiar si flexibil pentru a tine site-ul actualizat ori de cate ori este nevoie. La fel mi-e greu sa cred si sa accept faptul ca primaria Avrig, nu poate angaja pe postul respectiv un webmaster, care pe langa faptul ca tine site-ul actualizat mai intervine si asupra site-ului pentru a corecta aspecte de functionalitate si securitate. Sunt sigur ca multi vor spune ca nu exista bani pentru asa ceva, insa primaria deja plateste bani unei firme pentru acest lucru, bani ce se duc pe servicii aparent inexistente.

Eu personal, ca cetatean, m-as astepta ca pe site-ul primariei sa-mi pot verifica toate datele gestionate de primaria Avrig, printr-un sistem securizat si sa pot face solicitari administrative catre primaria Avrig doar completand un simplu formular.

Ba mai mult, m-as astepta ca un site de primarie oraseneasca si nu comunala sa includa un sistem organizat de solicitare de audiente la primar sau consilierii locali, cat si de realizare de programari pentru rezolvarea oricarei probleme administrative in functie de departamentul  in speta.

Daca sistemul de programari se poate implementa si realiza foarte usor, cel ce tine de gestionarea unei baze de date cu accesul fiecarui cetatean e mult mai complex si presupune asocierea site-ului primariei cu baza de date a serviciului de impozite si taxe, stare civila, birou agricol etc. ceea ce evident presupune implicarea unui nivel avansat de programare si securizare a sistemului.

Dincolo de asta, ma asteptam ca odata cu implementarea sistemului informatic de pe ghiseul.ro, si primaria Avrig sa treaca la plata impozitelor si taxelor online. Astfel, desi sistemul de plata a impozitelor si taxelor online prin ghiseul.ro s-a lansat inca din martie 2011, adica de 4 ani deja, la Avrig taxele si impozitele se platesc tot ca pe vremea lui Moromete.

Asa ca, dupa cum puteti vedea in captura de mai jos, un avrigean plecat in afara tarii, sau unul ce lucreaza la fel ca si angajatii primariei de luni pana vineri de la 7 la 15 si n-are cum sa umble pe la ghisee ca sa stea la coada sa faca plati, nu poate sa-si plateasca impozitele on-line fiindca primaria Avrig nu e in stare sa implementeze un sistem simplu de plata oferit deja pe tava.

Screen Shot 2015-03-27 at 07.45.03Probabil ca multi vor incerca sa caute justificare a acestui fapt prin prezenta pe lista respectiva a 3 orase, in timp ce Talmaciu sau Cisnadie nu ofera nici ele un astfel de sistem. Totusi, nu cred ca a compara cu mediocritatea sau inutilitate poate sa fie justificativ pentru lipsa de implementare a unor sisteme simple atunci cand o serie de consilieri sunt destul de tineri, cand vice-primarul e tanar, iar primarul si mai tanar, motiv pentru care directia in care merge orasul trebuie sa fie una de progres si nu de stagnare.

Am scris acest articol fiindca la randul meu, plecat fiind de ani buni din tara am trimis la randul meu bani anual pentru plata unor impozite, bani ce nu au ajuns in conturile primariei ci au fost cheltuiti de cei carora le-am trimis. Ba mai mult cand am vrut sa fac un virament in cont pentru a incepe sa lichidez impozitul restant Trezoreria a respins plata si astfel banii au venit inapoi creand o situatie in care cetateanul are vointa sa-si plateasca darile, dar n-are nici o posibilitate s-o faca fara implicarea unor terti si fara a putea verifica ce, cand si cum s-a platit.

Stiu sigur ca in cazul meu se afla cel putin jumate din avrigenii plecati din tara si ca toti sunt nevoiti sa apeleze la terti pentru a-si plati impozitele desi au atat vointa cat si posibilitatea financiara ca s-o faca, insa n-au modalitatea directa.

Probabil ca inainte de a se plange de intarzierile la plata impozitelor, inainte de a se gandi sa perceapa penalizari de orice fel sau sa considere oferirea vreunei scutiri de la impozite masive unor oameni precum directorului GOA, primaria Avrig ar trebui sa cheltuie intai putini bani pentru implementarea unui sistem eficient de colectare a taxelor locale.

 

dacris.net
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

//