Exista solutie?

bookcity.ro

La scurt timp dupa ce a aparut articolul anterior pe Facebook un cititor vroia sa intrebe unde anume sa se mute piata pentru a multumi pe toata lumea.

Oricat ar parea de inoportuna intrebarea in sine e normala fiindca dincolo de toate pe langa raportarea oricarei probleme, pe care multi o cunosc e bine ca noi, cei ce facem publice aceste probleme sa propunem si solutii fiindca lipsa de viziune a celor care ne conduc e evidenta de cam multa vreme.

Dar inainte de a gasi o rezolvare, sau de a le spune unora ca rezolvarea a fost gasita, dar nu e aplicata poate ca-i mai bine sa facem un istoric al acestei probleme ce persista de ani buni.

In urma cu vreo 20 de ani piata saptamanala era doar agro-alimentara, avea un spatiu amenajat pentru carne si branzeturi, iar producatorii agricoli isi intindeau taraba in incinta pietei intr-o zona special prevazuta pentru in acest sens si rareori mai intindea vreunul din ei si pe trotuarul adiacent pietei, dar niciodata ocupand strada sau poarta cuiva. Din pacate incet si sigur producatorii locali in mare parte cei din Bradu, Avrig si Sacadate au fost eliminati de pe piata datorita unei practici neconcurentiale la care au aplicat producatori veniti de prin alte parti ale tarii pentru a-si vinde marfa care mergeau in ziua de sambata pe preturi mai joase decat producatorii locali, iar in restul saptamanii pe preturi destul de piperate fiindca in cursul saptamanii nu aveau nici un fel de concurenta, producatorii locali fiind de cele mai multe ori ocupati cu munca pe camp fapt pentru care nu puteau pierde o zi intreaga in cursul saptamanii in piata.

La scurt timp producatorii veniti de prin alte parti ale tarii au fost inlocuiti de samsari sau au devenit samsari pentru ca din moment ce concurenta locala a fost minimalizata, iar producatorii locali au ajuns sa-si vanda marfa la pret de nimic doar pentru a nu mai pierde timp degeaba in piata si a cheltui cu transportul specula cu legume locale si de import vandute ca fiind locale a devenit  o afacere destul de profitabila.

De asemenea fiindca li s-a permis acestor samsari sa-si vanda marfa si in cursul saptamanii s-a ajuns ca locul multora in piata sa fie ocupat de autoturisme pentru care cei ce le detineau nu plateau vreun fel de taxa suplimentara si care de multe ori obturau vizibilitatea altor comercianti si de cele mai multe ori a celor locali. Incet si sigur practica asta a dus la inchiderea spatiului in care se comercializau produse din carne si branza, iar lipsa de respect si bun simt a multora dintre cei veniti de prin alte parti au transformat grupurile sanitare in niste gauri pline cu cacat si gunoaie de care nimanui din primarie nu i-a pasat pentru ani buni.

In acelasi timp piata a inceput sa se extinda odata cu aparitia unor noi comercianti de produse ne-alimentare dar si cu cresterea numarului de comercianti de legume si fructe, si cum extinderea sa pe strada nu era convenabila nici pentru vecini, dar nici pentru politicienii acelei vremi pe care-i putea costa o astfel de extindere din punct de vedere electoral s-a decis ca cei care nu prind loc in incinta amenajata special pentru piata agro-alimentara sa-si intinda tarabele pe un teren viran, initial considerat domeniu public care mai apoi s-a dovedit a fi proprietate privata si a trebuit evacuat la cererea proprietarului ceea ce a facut ca piata sa fie mutata pentru o perioada de timp in curtea liceului si in parcarea ce margineste curtea liceului.

Multi dintre cei ce locuiesc in zona pot confirma cum in parcarea respectiva si-au gasit nu de putine ori masinile lovite, zgariate sau chiar folosite pe post de masa de comerciantii ce-si vindeau marfa acolo dar si cum n-au putut sa-si foloseasca masina, s-o scoata din parcare si pe deasupra au mai primit si jigniri si injurii de la comerciantii carora le-au spus prieteneste sa aiba grija cu masinile lor. Valul de nemultumire pe care acest fapt l-a generat a avut un ecou destul de mare si astfel piata a fost mutata din nou, de data asta pe strazile Vlahuta si Sasilor unde se regaseste si in acest moment in ciuda unei HCL care a scos in ilegalitate desfasurarea pietei pe aceste strazi.

Din toata aceasta relatare istorica nu putem decat sa tragem concluzia ca organizarea si locatia pietei a fost de-a lungul anilor o problema pentru care nu s-au luat masuri eficiente si care a fost stramutata de cateva ori datorita numarului crescut de comercianti, dar si a faptului ca locatia aleasa a pus probleme de fiecare data din cauza lipsei unui spatiu care sa rezolve o astfel de problema.

Solutia pe care au propus-o consilierii in HCL a fost stramutarea pietei la periferia orasului in perimetrul in care se desfasoara la date stabilite din mosi-stramosi targurile locale. Solutia aceasta a nemultumit atat comerciantii cat si clientii din cauza ca locatia e la periferie, iar in stilul de viata al multora a intervenit comoditatea si astfel comerciantii se tem ca noua locatie nu o sa fie frecventata de clienti tocmai fiindca acestia din urma din comoditate nu vor strabate kilometri intregi pentru a ajunge la targ, asta in timp ce in mod ironic exista destui care merg sambata din Sacadate, Bradu, Porumbacu, Glamboaca, Mirsa si chiar si Racovita la piata din Avrig pentru cumparaturi, exista suficienti care strabat kilometri de la zonele periferice ale orasului pentru a face cumparaturi din piata si pana acum nici unul n-a renuntat la a se duce in piata pentru cumparaturi, chiar daca asta presupune o distanta destul de buna. Astfel schimbarea locatiei oricat ar intentiona unii s-o cosmetizeze intr-o iminenta pierdere de clienti n-o sa aiba nici un efect pe termen lung mai ales daca tinem cont ca numarul masinilor in oras si localitatile adiacente a crescut direct proportional cu numarul comerciantilor care au facut ca locatia initiala prevazuta pentru piata sa devina neincapatoare. Pana acum n-a murit nimeni de mers pe jos mai ales ca mersul pe jos face piciorul frumos nu?

Dincolo de asta consilierii locali de Avrig s-au pus de acord ca pentru a motiva comerciantii sa revina si la noua locatie unde deocamdata nu exista grupuri sanitare si unde deocamdata exista inconvenientul distantei fata de zona centrala, sa le ofere acestora o scutire de la plata taxei pe taraba pentru o perioada de 6 luni ceea ce cu siguranta compenseaza aceste neplaceri.

Totusi primarul aparent motivat (oare financiar ca omu’ cu caprele?)  de catre comerciantii care s-au dus la el in audienta saptamana trecuta a refuzat sa puna in aplicare HCL, desi consilierii i-au dat si solutia si in opinia mea una eficienta.

Dar fiindca unii nu sunt de acord cu solutia asta am facut un mic exercitiu de vointa si am decis sa enumar urmatoarele aspecte in ceea ce priveste o „alta” solutie decat cea deja aleasa si care pentru mine e cea mai eficienta:

1. Pentru deschiderea unui spatiu comercial, de exemplu in incinta unei scari de bloc, intr-un apartament sau uscatorie este nevoie de acordul a 50%+1 din locatarii de pe scara respectiva. Daca afacerea in cauza nu primeste acordul atunci n-o sa primeasca nici autorizatia pentru a functiona in incinta respectiva conform legii. Astfel de acord nu se cere pentru ca afacerea in cauza afecteaza in vreun fel proprietatea vreunuia dintre locatari ci fiindca potentialii clienti urmeaza sa utilizeze spatii comune si astfel pot sa incomodeze colocatarii, pot sa polueze fonic, sa faca gunoaie etc. Nici pentru cei ce stau la casa situatia nu e diferita fiindca pentru diverse domenii de activitate necesitatea unei semnaturi din partea vecinilor e obligatorie. Astfel daca comerciantul de rand care foloseste un spatiu comercial in Avrig e obligat ca pentru a-si desfasura o activitate sa aiba un acord cu vecinii de ce nu s-ar rasfrange aceasta obligatie si asupra comerciantului ambulant atat timp cat situatia despre care vorbim nu e cu nimic diferita din moment ce comerciantul ambulant ii ingradeste vecinului calea de acces pe proprietate, ii poate lasa gunoaie pe trotuar, il poate deranja fonic etc.?

2. Piata din Avrig e una centralizata pentru localitatile adiacente si in principiu pentru cartierele adiacente. Din moment ce la Avrig vin clienti si din localitatile adiacente de ce nu se repartizeaza comerciantii atat alimentari cat si nealimentari in fiecare localitate apartinatoare sau cartier al Avrigului. De exemplu o parte pot ramane fara probleme in actuala locatie a pietei agro-alimentare, iar restul ce nu mai incap pot sa fie repartizati in incinta pietei din Sticla in limita spatiului disponibil, in centrul satului Sacadate, in centrul satului Bradu, in spatiul amenajat in acest sens in Mirsa etc. Evident ca unora nu o sa le convina noua locatie motivand faptul ca volumul de clienti o sa scada, insa miram-as ca la actuala concurenta ce exista in Avrig se va remarca o diferenta in ceea ce priveste volumul vanzarilor.

3. Deoarece zona prevazuta pentru desfasurarea pietei agro-alimentare primaria poate sa socoteasca un numar exact de locuri de desfacere, sa elimine masinile ce ocupa inutil incinta pietei si sa liciteze locurile disponibile odata la 6  luni sau an de an pentru a elimina astfel concurenta neloiala si pentru a elimina samsarii ce pun doua tarabe si platesc doar pentru una. Astfel in piata vor putea vinde doar cei care au platit in avans pentru 6 luni sau un an pentru locul respectiv, care au toate autorizarile la zi si care respecta normele minime de igiena si bun simt care evident pot constitui criterii eliminatorii in acordarea licitatiei.

4. In cazul in care se doreste intr-adevar sa se mentina un numar mare de comercianti orarul pietei poate sa fie diferentiat si astfel de exemplu intre orele 8 si 11 se poate desfasura piata agro-alimentara, iar dupa ora 13 in aceeasi incinta se poate desfasura piata ne-alimentara.

Solutii evident exista de fiecare data, dar e nevoie si de vointa de a le cauta si de a le aplica ori cum consilierii si primarul nu prea apleaca urechea la ceea ce spune „poporul” platitor de taxe si impozite e normal ca decizile luate sa-i coste mai ales electoral atunci cand evita ca pe anumite aspecte sa faca totusi o dezbatere publica concreta in care sa angreneze si oameni cu experienta in diverse domenii.

In incheiere nu vreau decat sa enumar doua aspecte care mie mi se par destul de importante:

– Din moment ce s-a votat si s-a publicat o HCL privind stramutarea pietii desfasurarea ei pe strazile Vlahuta si Sasilor a devenit ilegala. Astfel oricare dintre locatarii acestor strazi individual sau uniti sub un front comun pot depune o actiune in instanta la Avrig impotriva Primariei Avrig pe care o vor castiga rapid si de pe urma careia pot solicita despagubiri. Despagubirile aste n-o sa le plateasca primarul din buzunarul lui ci vor trebui platite din bugetul primariei. Evident ca asta poate produce o gaura la buget ceea ce atrage dupa sine riscul ca taxele sa creasca din nou pentru a acoperi incompetenta primarului. La fel acesti oameni pot solicita returnarea impozitului pe care l-au platit atat timp cat strada lor a fost folosita in mod abuziv si ilegal de primarie care de asemenea atrage dupa sine o gaura la buget. Desi o sa ne afecteze pe toti un astfel de demers in opinia mea e mai bine ca locatarii afectati sa-l puna in aplicare fiindca altfel se pare ca nici primarul n-o sa se sinchiseasca sa faca nimic si nici consilierii nu vor raporta primarul la Prefectura pentru a-l sanctiona in acest sens si a-i impune sa puna in aplicare HCL. Daca nu luam atitudine noi avrigenii n-o sa ia nimeni.

– Am spus mai sus cum ca piata respectiva a dus incet si sigur la eliminarea producatorilor locali si am si explicat felul in care s-a realizat acest lucru. Totusi dincolo de asta vreau sa va intreb de cate ori ati fost nemultumiti de calitatea produselor achizitionate, de cate ori ati primit bon fiscal, de cate ori ati primit vreun certificat de garantie si mai ales de cate ori ati vazut la vanzare produse contrafacute? Stim cu totii raspunsul, stim cum ca in afara de taxa de comercializare cei care vand acolo in mare parte ilegal nu contribuie cu nimic la bugetul orasului Avrig, la economia Avrigului sau la locurile de munca din Avrig si astfel oricat de utila ar parea piata respectiva pentru comunitate in afara faptului ca face posibila achizitia de produse pe care unele afaceri locale poate le dau mai scumpe, nu are nici un rost si pe deasupra mai influenteaza si negativ comertul local. Piata saptamanala a devenit peste ani un rai al samsarilor, al bisnitarilor care fac marea evaziune fiscala fara a fi controlati in vreun fel de autoritati si astfel ne intrebam de ce oare merge tara rau? Pai cum sa mearga bine cand unii obligati sa lucreze corect respecta niste reguli, iar altii cu o mica spaga unde trebuie nu?

dacris.net
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

//